Η Μαγειρική Ιατρική είναι είτε μάθημα επιλογής σε Ιατρικές σχολές είτε μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
Ο αναπτυσσόμενος τομέας της μαγειρικής ιατρικής (Culinary Medicine) διερευνά τους δεσμούς μεταξύ τροφής και υγείας, εφαρμόζοντας τα θεμέλια της επιστήμης της διατροφής δίπλα-δίπλα με τις παραδοσιακές ιατρικές παρεμβάσεις. Τουλάχιστον 10 ιατρικές σχολές των ΗΠΑ διδάσκουν μαγειρική ιατρική σε προπτυχιακούς φοιτητές ως μαθήματα επιλογής στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών τους. Πρόσφατα ο πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα Μαγειρικής Ιατρικής. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο, οι τεταρτοετείς φοιτητές ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του U-Arizona στο Φοίνιξ, καθώς και ιατρικές σχολές από όλη τη χώρα, μετακινούνται από την τάξη και στην κουζίνα. Αφού μάθουν για τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν τα τρόφιμα και η διατροφή στη συνολική υγεία, μαθαίνουν πρακτικές δεξιότητες για το πώς να μαγειρεύουν αυτά τα τρόφιμα. Στόχος του προγράμματος είναι οι γιατροί να μπορούν να “συνταγογραφούν τρόφιμα” μαζί με συνταγές φαρμάκων και να διδάσκουν στους ασθενείς πώς να φροντίζουν το σώμα τους ολιστικά.
Το πρώτο μάθημα επιλογής μαγειρικής και διατροφής σε ιατρική σχολή των ΗΠΑ διδάχθηκε το 2003 στο SUNY-Upstate. Το πρώτο ετήσιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Harvard Healthy Kitchens, Healthy Lives για κλινικούς ιατρούς διδάχθηκε το 2007, το πρώτο κέντρο μαγειρικής ιατρικής σε ιατρική σχολή των ΗΠΑ άνοιξε στο Tulane το 2013, και το πρώτο ανώτερο μάθημα επιλογής στη μαγειρική ιατρική προσφέρθηκε το 2013 από το Πανεπιστήμιο Des Moines και το Santa Barbara Cottage Hospital.
Τι ακριβώς είναι η Μαγειρική ιατρική
Η μαγειρική ιατρική δεν είναι διατροφή, διαιτολογία ή προληπτική, ολοκληρωμένη ή εσωτερική ιατρική, ούτε είναι οι μαγειρικές τέχνες ή η επιστήμη των τροφίμων. Δεν έχει ενιαία διατροφική φιλοσοφία, δεν απορρίπτει συνταγογραφούμενα φάρμακα. Δεν είναι απλώς καλό μαγείρεμα, γεύσεις ή αρώματα, ούτε αφορά αποκλειστικά τα τρόφιμα στα οποία βρίσκονται μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά.
Αντίθετα, η μαγειρική ιατρική είναι ένα νέο τεκμηριωμένο πεδίο στην ιατρική που συνδυάζει την τέχνη του φαγητού και της μαγειρικής, με την επιστήμη της ιατρικής. Η μαγειρική ιατρική έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να λάβουν καλές προσωπικές ιατρικές αποφάσεις σχετικά με την πρόσβαση και την κατανάλωση γευμάτων υψηλής ποιότητας που βοηθούν στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών και την αποκατάσταση της ευημερία. Με την μαγειρική Ιατρική «Μπορείτε να κατανοήσετε πώς το φαγητό που τρώτε και πώς να το προετοιμάσετε μπορεί πραγματικά να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία, την πρόληψη και την αναστροφή των ασθενειών της εποχής μας»,. είπε ο ιδρυτικός διευθυντής του προγράμματος Μαγειρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνας Δρ Shad Marvasti.
Η μαγειρική ιατρική προσφέρει συστηματικούς τρόπους για να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε την κατανόηση του φαγητού και του μαγειρέματος από τον ασθενή ως μέρος της φροντίδας του, και να εφαρμόσουμε αυτή την κατανόηση στους στόχους της υγειονομικής του φροντίδας.
Οι ιατρικές συστάσεις κάθε είδους είναι αποτελεσματικές μόνο όταν τηρούνται. Η προσκόλληση σε ένα ιατρικά συνιστώμενο διατροφικό πρόγραμμα περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από τη συμπλήρωση μιας φαρμακευτικής συνταγής. Η Μαγειρική ιατρική αποδεικνύει ότι η επιλογή, η προετοιμασία και η απόλαυση του φαγητού είναι κεντρικής σημασίας για την ποιότητα ζωής των ατόμων και των οικογενειών, περιλαμβάνοντας όχι μόνο προσωπικές γευστικές προτιμήσεις, αλλά δεξιότητες και ενδιαφέροντα, κοινωνικές συνήθειες, πολιτιστικές τελετουργίες, οικιακούς προϋπολογισμούς και χρονικούς περιορισμούς.
Η μαγειρική ιατρική καλύπτει ένα σημαντικό κενό στο τρέχον μοντέλο περίθαλψης, προχωρώντας πέρα από την απλή σύσταση διατροφικών αλλαγών για να βοηθήσει τους ανθρώπους να τις ενσωματώσουν με επιτυχία —και ακόμη και ευχάριστα— στην καθημερινή ζωή.
Η σύνδεση μεταξύ τροφής και υγείας
Η επιστήμη έχει επιβεβαιώσει αυτό που όλοι γνωρίζουμε ενστικτωδώς: υπάρχουν συνδέσεις μεταξύ του τι τρώμε και του πώς νιώθουμε.
Αυτές οι συνδέσεις υπερβαίνουν κατά πολύ το να νιώθουμε νωθρότητα από ένα πλούσιο γεύμα, πονοκέφαλο από υπερβολική ζάχαρη ή αντίδραση λόγω τροφικής αλλεργίας. Η διατροφή είναι αυτό που είναι γνωστό ως τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου, που σημαίνει ότι οι διατροφικές επιλογές που κάνουμε μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα μιας ποικιλίας συμπτωμάτων ασθένειας καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων ασθενειών.