Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το αρχαιότερο μπουκάλι κρασιού στον κόσμο κρύβει πίσω του μια ρομαντική ιστορία

ΑρχικήΝέαΤο αρχαιότερο μπουκάλι κρασιού στον κόσμο κρύβει πίσω του μια ρομαντική ιστορία
spot_img

Ένα ιστορικό μουσείο στην γερμανική πόλη Speyer φιλοξενεί το αρχαιότερο μπουκάλι του κόσμου, 1,700 ετών. Αλλά η ιστορία του είναι εξίσου μοναδική!

To Ιστορικό Μουσείο του Παλατινάτου στη νοτιοδυτική  γερμανική  πόλη Speyer έχει πολλά εκθέματα, κυρίως από τη μεσαιωνική εποχή. Αλλά ένα μπουκάλι κρασί 1.700 ετών είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον από όλα.

Το “Speyer wine bottle” (Μπουκάλι κρασί από τη Speyer) πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο μπουκάλι  κρασιού στον κόσμο. Το  μουσείο χρονολογεί  το μπουκάλι γύρω στο 325 μ.Χ.

Aλλά η παλαιότητά του δεν είναι το μόνο μοναδικό στοιχείο του, καθώς διαθέτει και μια κάπως ιδιαίτερη ιστορία που προσελκύει τους πιο ρομαντικούς επισκέπτες του μουσείου. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Food and Wine, κάποια στιγμή τον 4ο αιώνα, ένα ζευγάρι Ρωμαίων ανώτερης τάξης θάφτηκαν μαζί κοντά στο μέρος όπου βρίσκεται η σύγχρονη πόλη Speyer. Mαζί με τους δύο εραστές θάφτηκαν και πάνω από δώδεκα μπουκάλια κρασί

Ο τάφος τους ανακαλύφθηκε το 1867, αλλά μόνο ένα από τα μπουκάλια απέμεινε τελείως άθικτο για να υπενθυμίζει την ιστορία του ζευγαριού. Η διατήρησή του οφείλεται στο ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι “καρύκευαν και γλύκαιναν το κρασί τους με μπαχαρικά και μέλι” και έριχναν ελαιόλαδο στο μπουκάλι για να μην βγαίνει ο αέρας, η οποία μόλις σταθεροποιούταν σφράγιζε το μπουκάλι με ένα στρώμα κεριού.

Σύμφωνα με το The Local, το μπουκάλι έκλεισε 100 χρόνια στο μουσείο το 2011, παραμένοντας στο ίδιο ακριβώς σημείο. Αν και κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά θα έβρισκε μέσα αν άνοιγε το μπουκάλι, το περιεχόμενο φαίνεται ακόμα υγρό. Ειδικοί του μουσείου υποστηρίζουν πως -αν και πρέπει να υποβληθεί σε επιστημονική ανάλυση- πιθανότατα πίνεται ακόμα! Αλλά, σύμφωνα με την ειδικό κρασιού Monika Christmann, λογικά η γεύση δεν θα θύμιζε πια κρασί.


Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο