Μετάβαση στο περιεχόμενο
Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το φαγητό που αύξησε τις ουρολοιμώξεις κατά 60%

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤο φαγητό που αύξησε τις ουρολοιμώξεις κατά 60%
spot_img

Η αύξηση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να οφείλεται σε ό,τι υπάρχει στο ψυγείο σας, αποκάλυψαν οι ειδικοί

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs) είναι μια από τις πιο κοινές λοιμώξεις, που μόνο στις ΗΠΑ, προσβάλλει 15 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Μάλιστα οι πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι οι ουρολοιμώξεις έχουν αυξηθεί περισσότερο από 60 τοις εκατό τα τελευταία 30 χρόνια.  

- Advertisement -

Οι ουρολοιμώξεις συμβαίνουν όταν τα βακτήρια εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα μέσω της ουρήθρας, του σωλήνα που φιλτράρει τα ούρα έξω από την ουροδόχο κύστη. Είναι γνωστό ότι το σεξ, η κακή υγιεινή και η γυναικεία ανατομία αυξάνουν τον κίνδυνο εισόδου βακτηρίων στην ουρήθρα, προκαλώντας λοιμώξεις. Ωστόσο, οι ειδικοί διαπίστωσαν τώρα ότι κοινά βακτήρια που βρίσκονται σε μολυσμένα κρέατα μπορεί να ευθύνονται για έως και μισό εκατομμύριο ουρολοιμώξεις κάθε χρόνο.

Κύρια πηγή μόλυνσης είναι το βοδινό, το χοιρινό, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα και ένοχο βακτήριο το E coli , το οποίο αρρωσταίνει περισσότερους από 250.000 Αμερικανούς ετησίως. 

Και ενώ οι περισσότερες ουρολοιμώξεις είναι ήπιες και μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια σειρά αντιβιοτικών, μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική βλάβη, ανεπάρκεια οργάνων και σήψη εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. 

Μια μελέτη του 2023  από το Πανεπιστήμιο George Washington, ανέλυσε δείγματα από κοτόπουλο, γαλοπούλα και χοιρινό και στη συνέχεια πήρε δείγματα αίματος και ούρων από άτομα που νοσηλεύονταν με ουρολοίμωξη. 

Η ομάδα ανακάλυψε ότι μεταξύ 480.000 και 680.000 κρουσμάτων – περίπου το οκτώ τοις εκατό – θα μπορούσαν να προκληθούν από στελέχη E coli που βρέθηκαν στο κρέας. Πρόσφατες αναφορές δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση κρέατος αυξάνεται, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει την αύξηση των ουρολοιμώξεων. 

Ο Roisin McHugh, κλινικός επικεφαλής στο Oxford Online Pharmacy στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Τα βακτήρια στο κρέας που καταναλώνουμε εισέρχονται στα κόπρανα, τα οποία, με τη σειρά τους, μπορούν να εισέλθουν στην ουρήθρα μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα.

Το E coli βρίσκεται στα έντερα των ζώων και των ανθρώπων. Όταν τα ζώα σφάζονται, αυτά τα βακτήρια μπορούν να μολύνουν τα προϊόντα κρέατος. Ενώ το κανονικό μαγείρεμα συνήθως σκοτώνει το E coli, τα βακτήρια από το καλά μαγειρεμένο κρέας μπορούν να εξαπλωθούν στο έντερο και το ουροποιητικό σύστημα, οδηγώντας σε λοιμώξεις. 

Οι ειδικοί έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι βακτήρια όπως το E coli γίνονται ανθεκτικά στα κοινά αντιβιοτικά, κάτι που θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι τα ζώα φάρμας στις ΗΠΑ λαμβάνουν αντιβιοτικά ρουτίνας για την προστασία τους από ασθένειες. Τα ζώα λαμβάνουν συχνά αυτά τα αντιβιοτικά ακόμη και όταν είναι υγιή, γεγονός που απογυμνώνει το σώμα από ασθενέστερα βακτήρια και προκαλεί την ανάπτυξη πιο ανθεκτικών στελεχών.

Η Dr Michelle Van Kuiken, ουρολόγος και ουρογυναικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια – Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι «Η κατανάλωση κρέατος που έχει υποβληθεί σε βαριά θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των ποσοστών αντοχής στα αντιβιοτικά, καθώς το ανθρώπινο μικροβίωμα επηρεάζεται από την κατανάλωση κρέατος. Αυτό δεν σημαίνει ότι εάν τρώτε κρέας, θα πάθετε ουρολοίμωξη, αλλά θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα να καταλήξετε να αποικιστείτε με έναν οργανισμό ανθεκτικό σε πολλά φάρμακα».

Εκτός από το πλήρες μαγείρεμα του κρέατος, οι ειδικοί προτείνουν να ακολουθούνται οι κατάλληλες πρακτικές υγιεινής όπως το σκούπισμα από μπροστά προς τα πίσω μετά τη χρήση του μπάνιου για να αποτρέψει την είσοδο βακτηρίων στην ουρήθρα.

Πρότεινε επίσης να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο μετά το σεξ για να ξεπλύνετε τα βακτήρια από την ουρήθρα. 

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δύο νεκροί από μολυσμένη μορταδέλα – Επιστήμονες κρούουν κώδωνα κινδύνου να αντιμετωπίζονται τα αλλαντικά ως τρόφιμα υψηλού κινδύνου

Επιδημία λιστερίωσης με δύο νεκρούς σχετίζεται με την κατανάλωση αλλαντικών σε νοσοκομείο

Τροφικές δηλητηριάσεις από μπαχαρικά – Ποιο είναι το πιο μολυσμένο – Πως να προστατευτείτε

Ένας παραγνωρισμένος αλλά σοβαρός κίνδυνος μπορεί να κρύβεται στα βαζάκια με τα μπαχαρικά

Πίνετε αναψυκτικά διαίτης; Νέα μελέτη επισημαίνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά από δημοφιλές γλυκαντικό

Το δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό, που προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης και οδηγεί σε φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα