Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, 2025
9.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εστιατόρια – Ξενοδοχεία: Τι προβλέπει ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τα πλαστικά μίας χρήσης

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΕστιατόρια - Ξενοδοχεία: Τι προβλέπει ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τα πλαστικά μίας χρήσης
spot_img

Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2025/40 θεσπίζει απαιτήσεις για ολόκληρο τον κύκλο ζωής των συσκευασιών, όσον αφορά την περιβαλλοντική βιωσιμότητα,  την επισήμανση και την πληροφόρηση.

Στις 22 Ιανουαρίου 2025 δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της EE, ο Κανονισμός (ΕΕ) 2025/40 (γνωστός και ως κανονισμός για τα απόβλητα συσκευασίας  (PPWR))για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, ο οποίος εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στις 19 Δεκεμβρίου 2024.

- Advertisement -

Οι συσκευασίες θα κατασκευάζονται με τρόπο, ώστε να ελαχιστοποιούνται η παρουσία και η συγκέντρωση ουσιών που προκαλούν ανησυχία σε συσκευασίες και σε συστατικά στοιχεία των συσκευασιών. Ουσίες που προκαλούν ανησυχία είναι τα βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, κάδμιο, υδράργυρος και εξασθενες χρώμιο και οι υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS).

Επίσης, θα ισχύει έως το 2030, οι συσκευασίες μιας χρήσης θα απαγορεύονται για ορισμένα τρόφιμα και ποτά σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και εγκαταστάσεις εστίασης, όπως αυτά που καταναλώνονται επιτόπου και δοχεία για μεμονωμένες μερίδες ή μερίδες (π.χ. κρέμα καφέ, πακέτα ζάχαρης και πακέτα καρυκευμάτων). Ο κανονισμός ορίζει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει πάντα να έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν τρόφιμα και ποτά για takeout σε επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία ή στα δικά τους δοχεία, υπό συνθήκες που δεν είναι λιγότερο ευνοϊκές από αυτές που ισχύουν για τα τρόφιμα και τα ποτά που προσφέρονται σε συσκευασία μιας χρήσης.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2027, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα καταστήματα εστίασης πρέπει να παρέχουν και να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την επιλογή να σερβίρουν φαγητό και ποτό στα δοχεία σε πακέτο του πελάτη χωρίς επιπλέον χρέωση. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2028, ο κλάδος πρέπει να παρέχει και να ενημερώνει τους καταναλωτές σχετικά με μια επαναχρησιμοποιήσιμη επιλογή δοχείων σε πακέτο χωρίς επιπλέον χρέωση.

Ο PPWR απαγορεύει επίσης τις πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης για μη επεξεργασμένα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά βάρους μικρότερου από 1,5 κιλό (kg), με εξαιρέσεις όταν υπάρχει αποδεδειγμένη ανάγκη μετριασμού της απώλειας νερού ή θολερότητας, μικροβιολογικών κινδύνων, φυσικών κραδασμών ή οξείδωσης ή όταν δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα να αποφευχθεί ο συνδυασμός βιολογικών και μη βιολογικών προϊόντων.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32025R0040&qid=1737559909185

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.

Σουβλατζίδικα: Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από τις κομμένες ντομάτες και κρεμμύδια – Προσομοιώσεις ανάπτυξης παθογόνων

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι χειριστές που εργάζονται σε σουβλατζίδικα, σχετικά με τη συντήρηση τοματών και κρεμμυδιών κομμένων σε φέτες, για την αποτροπή τροφικής δηλητηρίασης των πελατών τους.

Συμπληρώματα πρωτεΐνης: Αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων και τοξινών στα μισά εργαστηριακά δείγματα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων και τοξινών σε δημοφιλή συμπληρώματα πρωτεΐνης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο