Μετάβαση στο περιεχόμενο
Παρασκευή, 21 Μαρτίου, 2025
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το κλειδί για τη διατήρηση του κρασιού βρίσκεται στη διεπαφή γυαλιού/φελλού

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΤο κλειδί για τη διατήρηση του κρασιού βρίσκεται στη διεπαφή γυαλιού/φελλού
spot_img

Μελέτη για την επίδραση του φελλού στις ιδιότητες φραγμού του οξυγόνου.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PNAS Nexus διερεύνησε την εξέλιξη των ιδιοτήτων φραγμού οξυγόνου του συστήματος συμφόρησης/πώματος υπό συνθήκες προσομοίωσης της διατήρησης του κρασιού στη φιάλη (παρουσία μοντέλου κρασιού, θέση αποθήκευσης, θερμοκρασία) για μια μακρά περίοδο παλαίωσης 24 μηνών. 

- Advertisement -

Τα αποτελέσματα τόνισαν ότι ο συντελεστής διάχυσης οξυγόνου μόνο του πώματος δεν τροποποιείται ανεξάρτητα από τις συνθήκες αποθήκευσης. Στους 20°C, ευνοείται η μεταφορά οξυγόνου στη διεπιφάνεια γυαλιού/φελλού, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 75% της συνολικής μεταφοράς οξυγόνου σε σύγκριση με τον φελλό που μελετήθηκε χωρίς κρασί. 

Ωστόσο, η θέση της φιάλης κατά την αποθήκευση, κάθετη ( δηλαδή, ο φελλός σε επαφή με τη φάση ατμού του κρασιού μοντέλου) ή οριζόντια ( δηλαδή, ο φελλός σε επαφή με την υγρή φάση) δεν επηρεάζει τη μεταφορά οξυγόνου. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες αποθήκευσης (35°C και 50°C), οι ιδιότητες φραγμού του συστήματος συμφόρησης/φελλού παραμένουν σταθερές έως και 9 και 3 μήνες, αντίστοιχα. Μετά από αυτό το διάστημα, παρατηρείται μεταβολή των ιδιοτήτων φραγμού με αύξηση της μεταφοράς στη διεπιφάνεια γυαλιού/φελλού.

Αναφορά:

Julie Chanut, Jean-Pierre Bellat, Régis D Gougeon, Thomas Karbowiak, Ένα κλειδί για τη διατήρηση του κρασιού βρίσκεται στη διεπαφή ποτηριού/φελλού., PNAS Nexus , 2023;, pgad344, https://doi.org/10.1093/pnasnexus/pgad34

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς η Ουγγαρία μείωσε τις τιμές των τροφίμων κατά 50% σε μία νύχτα!

Η πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εν μία νυκτί μείωσε τις τιμές των τροφίμων - Η μείωση μερικά δημοφιλή τρόφιμα φτάνει και το 50%

Νέα προειδοποίηση για τη Σοκολάτα Dubai – Καρκινογόνα συστατικά, απομίμηση σοκολάτας και επικίνδυνες χρωστικές

Νέες εργαστηριακές αναλύσεις προϊόντων σοκολάτας Dubai, επιβεβαιώνουν ότι πολλοί παραγωγοί, χρησιμοποιούν επικίνδυνες και κακής ποιότητας πρώτες ύλες και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές

Εντομοφαγία: Οι ξεκαρδιστικές απαντήσεις Ελλήνων καταναλωτών σε έρευνα 4 Πανεπιστημίων

Σύντομα θα δούμε στα ράφια και των ελληνικών σουπερμάρκετ βρώσιμα έντομα ή τρόφιμα που περιέχουν σκόνη εντόμων. Πόσο έτοιμοι είναι όμως οι Έλληνες καταναλωτές; Διαβάστε τις απαντήσεις που έδωσαν, σε έρευνα 4 Ελληνικών Πανεπιστημίων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα