Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το κλειδί για τη διατήρηση του κρασιού βρίσκεται στη διεπαφή γυαλιού/φελλού

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΤο κλειδί για τη διατήρηση του κρασιού βρίσκεται στη διεπαφή γυαλιού/φελλού
spot_img

Μελέτη για την επίδραση του φελλού στις ιδιότητες φραγμού του οξυγόνου.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PNAS Nexus διερεύνησε την εξέλιξη των ιδιοτήτων φραγμού οξυγόνου του συστήματος συμφόρησης/πώματος υπό συνθήκες προσομοίωσης της διατήρησης του κρασιού στη φιάλη (παρουσία μοντέλου κρασιού, θέση αποθήκευσης, θερμοκρασία) για μια μακρά περίοδο παλαίωσης 24 μηνών. 

Τα αποτελέσματα τόνισαν ότι ο συντελεστής διάχυσης οξυγόνου μόνο του πώματος δεν τροποποιείται ανεξάρτητα από τις συνθήκες αποθήκευσης. Στους 20°C, ευνοείται η μεταφορά οξυγόνου στη διεπιφάνεια γυαλιού/φελλού, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 75% της συνολικής μεταφοράς οξυγόνου σε σύγκριση με τον φελλό που μελετήθηκε χωρίς κρασί. 

Ωστόσο, η θέση της φιάλης κατά την αποθήκευση, κάθετη ( δηλαδή, ο φελλός σε επαφή με τη φάση ατμού του κρασιού μοντέλου) ή οριζόντια ( δηλαδή, ο φελλός σε επαφή με την υγρή φάση) δεν επηρεάζει τη μεταφορά οξυγόνου. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες αποθήκευσης (35°C και 50°C), οι ιδιότητες φραγμού του συστήματος συμφόρησης/φελλού παραμένουν σταθερές έως και 9 και 3 μήνες, αντίστοιχα. Μετά από αυτό το διάστημα, παρατηρείται μεταβολή των ιδιοτήτων φραγμού με αύξηση της μεταφοράς στη διεπιφάνεια γυαλιού/φελλού.

Αναφορά:

Julie Chanut, Jean-Pierre Bellat, Régis D Gougeon, Thomas Karbowiak, Ένα κλειδί για τη διατήρηση του κρασιού βρίσκεται στη διεπαφή ποτηριού/φελλού., PNAS Nexus , 2023;, pgad344, https://doi.org/10.1093/pnasnexus/pgad34

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα