Ειδικός σε θέματα σκύλων προειδοποιεί ότι οι ιδιοκτήτες κάνουν το ίδιο λάθος όταν τα κατοικίδια συμπεριφέρονται καλά.
Μια διαδεδομένη αντίληψη στους ιδιοκτήτες σκύλων φαίνεται πως καταρρίπτεται, καθώς οι λιχουδιές δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη ανταμοιβή για το κατοικίδιό μας. Σύμφωνα με τη νευροεπιστήμονα Sabrina Cohen-Hatton και τον εκπαιδευτή σκύλων Danny Wells, πολλοί σκύλοι ανταποκρίνονται εξίσου ή και περισσότερο στον λεκτικό έπαινο, σε σύγκριση με τις τροφικές ανταμοιβές.
Στο βιβλίο τους What Your Dog is Thinking, οι συγγραφείς παρουσιάζουν στοιχεία που δείχνουν ότι η κοινωνική αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο έχει ισχυρή επίδραση στον εγκέφαλο του σκύλου σε τέτοιο βαθμό, ώστε να υπερβαίνει ακόμη και το ένστικτο της τροφής. «Η ευχαρίστηση που παίρνουν οι σκύλοι από την επαφή μαζί μας μπορεί να είναι σημαντικότερη από το φαγητό», γράφουν. Η προτίμηση αυτή, όπως αποδεικνύει μελέτη με σάρωση εγκεφάλου, διαφέρει από ζώο σε ζώο. Κάποια ανταποκρίνονται περισσότερο στον έπαινο, άλλα στην τροφή – μια ένδειξη ότι και οι σκύλοι έχουν την προσωπικότητά τους και τις δικές τους προτιμήσεις.
Η σχετική μελέτη που εξετάζει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε 15 σκύλους, κατέληξε πως οι 13 από αυτούς φάνηκε να προτιμούν εξίσου ή περισσότερο τον έπαινο από τις λιχουδιές. Οι ερευνητές κατέγραψαν ενισχυμένη δραστηριότητα στο κοιλιακό ραβδωτό σώμα όταν ο σκύλος λάμβανε έπαινο, ακόμη και αν η φωνή προερχόταν από άγνωστο πρόσωπο.
Αυτό το νευρωνικό μονοπάτι, εξηγούν οι συγγραφείς, αποτελεί τη βιολογική βάση του δεσμού μεταξύ ανθρώπου και σκύλου. Οι σκύλοι έχουν αναπτύξει την ικανότητα να ερμηνεύουν τα ανθρώπινα «σήματα», τον τόνο, τη γλώσσα του σώματος, την πρόθεση και ανταποκρίνονται συναισθηματικά σε αυτά. Ο έπαινος, επισημαίνουν οι ειδικοί, ενισχύει όχι μόνο τη θετική συμπεριφορά αλλά και τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και ζώου. Δημιουργεί ένα κοινό «λεξιλόγιο» επικοινωνίας, θεμελιωμένο στην εμπιστοσύνη και τη συναισθηματική σύνδεση.