Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το «μυστήριο» της παραμόρφωσης των ροδάκινων, βερίκοκων και νεκταρινιών στη Β. Ελλάδα – 10.000 στρέμματα κατεστραμμένων καλλιεργειών

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΤο «μυστήριο» της παραμόρφωσης των ροδάκινων, βερίκοκων και νεκταρινιών στη Β. Ελλάδα - 10.000 στρέμματα κατεστραμμένων καλλιεργειών
spot_img

Πάνω από 10.000 στρέμματα με παραμορφωμένα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα δήλωσαν 640 καλλιεργητές στη Β. Ελλάδα.

Σε πάνω από 10.000 στρέμματα σε Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Λάρισα, Πέλλα και Πιερία εντοπίστηκαν παραμορφωμένα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα και οι 640 καλλιεργητές έχουν ήδη προβεί στη σχετική ενυπόγραφη δήλωσή τους, όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ).

   Με βάση τα στοιχεία της 20ης Αυγούστου, που απεστάλησαν ήδη στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ακριβής αριθμός των στρεμμάτων είναι 10.574,9. Όπως διευκρίνισε ο κ. Γιαννακάκης, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Πέλλα, όπου 478 καλλιεργητές έχουν δηλώσει συνολικά 8.651 στρέμματα με παραμορφωμένα βερίκοκα, ροδάκινα και νεκταρίνια. Στην Ημαθία, 148 καλλιεργητές δήλωσαν ήδη 1.734,4 στρ. με παραμορφωμένα ροδάκινα,νεκταρίνια και βερίκοκα, στη Θεσσαλονίκη τρεις παραγωγοί διαπίστωσαν το ίδιο φαινόμενο σε 25,5 στρ., οκτώ στο Κιλκίς σε 125,4 στρ., δύο στη Λάρισα σε 34,1 στρ. και ένας στην Πιερία σε 4,5 στρέμματα. Τονίζεται ότι παραμορφωμένα βερίκοκα εντοπίστηκαν -μέχρι στιγμής- σε περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας.

   Εκφράζοντας την αγωνία του για την εκτεταμένη εικόνα διασποράς του φαινομένου της παραμόρφωσης, ο κ. Γιαννακάκης υπογράμμισε ότι τα παραπάνω νούμερα ενισχύουν την ανησυχία όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα του κλάδου των πυρηνοκάρπων για το τι μέλλει γενέσθαι.

   Επισήμανε, δε, ότι «όλα δείχνουν πως πρόκειται για συνδυασμό ιών που προσβάλλει και παραμορφώνει τα πυρηνόκαρπα» κι εξέφρασε την ευχή κι ελπίδα να βρουν έγκαιρα οι επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) την αιτία του φαινομένου ώστε να μπορέσουν οι αρμόδιοι να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για την καταστολή του. Ξεκαθάρισε, παράλληλα, πως δεν απειλείται η δημόσια υγεία.

   Μέχρι τις 2/9 οι δηλώσεις

   Με ανακοίνωσή της, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων κάλεσε όλους τους παραγωγούς ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων να προχωρήσουν στις δηλώσεις παραμόρφωσης των καρπών μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου, με τον κ. Γιαννακάκη να τονίζει ότι «είναι καταληκτική και οριστική η προαναφερόμενη ημερομηνία, αφού στόχος μας είναι να προσκομίσουμε έγκαιρα τα απαραίτητα αποδεικτικά και έτσι να δρομολογηθεί η διαδικασία καταβολής των απαιτούμενων αποζημιώσεων μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων».

   Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί πυρηνοκάρπων που διαπιστώνουν πρόβλημα παραμόρφωσης των καρπών, οφείλουν να προχωρήσουν σε δήλωση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιούργησε για τον σκοπό αυτό η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων. Οι δηλώσεις γίνονται μέσω του ΚΥΔ, όπου ο κάθε παραγωγός έχει υποβάλλει τη δήλωση ΟΣΔΕ του 2023.

   Οι έλεγχοι από την πλευρά της πολιτείας στα ήδη δηλωμένα ως πληττόμενα αγροκτήματα αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, ωστόσο ο προγραμματισμός των επόμενων κινήσεων και ενεργειών προϋποθέτει την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

   Προς το παρόν εξακολουθούν να ισχύουν οι οδηγίες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει οι προσβεβλημένοι καρποί να μην συγκομίζονται και να παραμένουν στο χωράφι.

   Το ιστορικό της προσβολής και οι ενέργειες που προωθούνται

   Το φαινόμενο της προσβολής και παραμόρφωσης των ροδάκινων και νεκταρινιών πρωτοεμφανίστηκε το 2021 σε αγροτεμάχιο 10 στρεμμάτων στις Αμπελειές Πέλλας. Ωστόσο, μέσα σε τρία χρόνια εξαπλώθηκε ανησυχητικά, αφού ενώ αρχικά υπολογιζόταν ότι έχουν προσβληθεί συνολικά 5.000 στρέμματα σε Πέλλα και Ημαθία, τελικά «το νούμερο των 10.574,9 στρεμμάτων που αφορά και σε άλλες περιοχές εκτός των δύο προαναφερόμενων, μας διαψεύδει κατηγορηματικά και μας προβληματίζει έντονα, τόσο εμάς τους παραγωγούς και μεταποιητές, όσο και όλους τους εμπλεκόμενους με τον κλάδο των πυρηνόκαρπων», τόνισε ο κ. Γιαννακάκης.

   Το «μυστήριο» της παραμόρφωσης των ροδάκινων και νεκταρινιών, επιχειρούν να λύσουν επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όπως είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα μέσα Ιουνίου, η καθηγήτρια Φυτικής Ιολογίας στο ΑΠΘ, Βαρβάρα Μαλιόγκα, «εάν το φαινόμενο είναι ιολογικό, τότε θα το βρούμε». Όπως είχε πει η καθηγήτρια του ΑΠΘ, βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης που υπεγράφη με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), «εμείς θα “τρέξουμε αποκλειστικά και μόνο ιολογικές αναλύσεις» κι εφόσον προσδιοριστεί το αίτιο που προκαλεί αυτή την παραμόρφωση στα πυρηνόκαρπα, τότε «θα μπορέσουν να προγραμματιστούν και να τεθούν σε εφαρμογή όλες οι απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπισή του, όπως και να ληφθούν εκείνα τα μέτρα, που θα επιτρέψουν και την καταπολέμησή του».

   Υπενθυμίζεται ότι εντός του Ιουνίου, η ΕΚΕ ανέθεσε σε επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) τη διερεύνηση του φαινομένου της παραμόρφωσης των πυρηνοκάρπων και όπως είχε επισημάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός της Κώστας Αποστόλου, «η προγραμματική σύμβαση που υπογράψαμε είναι εξάμηνης διάρκειας και εκτιμώ ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα έχουμε μια πρώτη προσέγγιση των ερευνητών σχετικά με το θέμα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού ελληνικής εταιρείας.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο