Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το πρώτο εργοστάσιο τροφίμων στο κόσμο με μηδενικά απόβλητα

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΤο πρώτο εργοστάσιο τροφίμων στο κόσμο με μηδενικά απόβλητα
spot_img

Ένα νέο εργοστάσιο τροφίμων μπορεί να υπερηφανεύεται ως το πρώτο στο κόσμο με μηδενική παραγωγή αποβλήτων.

Στα νοτιοδυτικά της Χάγης, η εταιρεία Yespers θα ανοίξει στα τέλη του Οκτωβρίου του 2024 το πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας μήλων με μηδενικά απόβλητα στον κόσμο, όπου κάθε υπολειμματική ροή αξιοποιείται.

Το εργοστάσιο επεξεργασίας μήλων εκτιμά και χρησιμοποιεί κάθε μέρος του φρούτου. Αυτό σημαίνει ότι παράγει μηδενικά απόβλητα και αξιοποιεί κάθε υπολειμματική ροή (υλικά που περισσεύουν και υποπροϊόντα). Τα στελέχη, οι σπόροι, οι πυρήνες και οι καρποί διαχωρίζονται πριν εισέλθουν στη διαδικασία επεξεργασίας. Τα στελέχη αποξηραίνονται και μετατρέπονται σε μείγμα τσαγιού μήλου, ενώ οι σπόροι συμπιέζονται σε λάδι μήλου.

Έπειτα, οι πυρήνες μπαίνουν στη διαδικασία συμπίεσης μαζί με τους καρπούς για να μετατραπούν σε χυμό μήλου. Ο πολτός που απομένει μετά τη συμπίεση αποξηραίνεται και αλέθεται σε σκόνη φρούτων μήλου. Αυτή η μοναδική διαδικασία επιτρέπει την αξιοποίηση κάθε μέρους του μήλου.

Ο ιδρυτής της Yespers, Stefan Baecke, δήλωσε: «Κατά την άποψή μας, σπατάλη υπάρχει μόνο όταν γίνεται κακή χρήση των πόρων. Είναι αρκετά περίεργο ότι ο χυμός μήλου θεωρείται συχνά πιο πολύτιμος από τα άλλα μέρη του μήλου, ενώ ο χυμός μήλου είναι στην πραγματικότητα κυρίως νερό με ζάχαρη. Στην πραγματικότητα θέλουμε να δώσουμε έμφαση στη μέγιστη αξία όλων των μερών».

Το εργοστάσιο μήλων αυξάνει ήδη την αξία για τους προμηθευτές μήλων, καθώς χρησιμοποιείται ολόκληρο το προϊόν τους. Τα χρήματα αυτά, με τη σειρά τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του κοινωνικού κόστους ή την αύξηση του θετικού περιβαλλοντικού αντίκτυπου. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τη μείωση της κατανάλωσης νερού από τον παραγωγό, την τόνωση της βιοποικιλότητας ή την πρόσθετη απασχόληση ή κατάρτιση προσωπικού που βρίσκεται μακριά από την αγορά εργασίας

Στο εργοστάσιο Total Value βρίσκεται η Ακαδημία Yespers, όπου οι εργαζόμενοι εκπαιδεύονται στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και στην αύξηση της αυτοπεποίθησης για την απόκτηση πιστοποιητικών, που τους επιτρέπουν να προχωρήσουν σε μια θέση εργασίας στο εργοστάσιο ή να καθοδηγηθούν για να εισέλθουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην αγορά εργασίας.

Η Saskia Bruines, αντιδήμαρχος της πόλης της Χάγης, σχολίασε: «Η Χάγη διαθέτει πολλούς επιχειρηματίες που συνδυάζουν το καλό με την επιχειρηματική δραστηριότητα. Η Yespers το πάει αυτό στο επόμενο επίπεδο. Ο αντίκτυπός τους ξεπερνά τη δική της εταιρεία, εμπλέκοντας ολόκληρη την τροφική αλυσίδα στην αποστολή της».

https://www.foodbev.com/news/world-s-first-zero-waste-factory-opens-in-the-netherlands

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο