Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Harvard, χαρακτηρίζουν το φοινικέλαιο δηλητήριο για την καρδιά
Το φοινικέλαιο είναι ένα φυτικό λάδι, που εξάγεται από τον καρπό του φοινικόδεντρου. Σε φυσική μορφή είναι υγιεινό, γιατί περιέχει αντιοξειδωτικά καροτενοειδή, αρκετά υψηλό μονοακόρεστο ελαικό οξύ (κάτι εξάλλου που περιέχει και το ελαιόλαδο), τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες (είναι δύο σημαντικά είδη της βιταμίνης Ε, που συναντάται στα φυτικά έλαια) και συνένζυμο Q10.
- Δείτε επίσης: Νέα καταγγελία στο Cibum – Ξύλο μήκους 3 cm μέσα σε δημοφιλή μπισκότα μεγάλης ελληνικής εταιρείας
- Δείτε επίσης: Προσοχή! Και στην Ελλάδα πωλούνται οι δημοφιλείς μπάρες δημητριακών που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό
Όμως τα προβλήματα παρουσιάζονται, όταν αρχίζει η επεξεργασία του. Γιατί, όχι μόνο χάνει την πλειοψηφία από τα θρεπτικά συστατικά (αν όχι όλα), αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του, το καθιστούν καρκινογόνο, μιας και κατά τη διάρκεια αυτής της επεξεργασίας, απελευθερώνεται μια ουσία με την ονομασία γλυκιδόλη, η οποία μπορεί να προκαλέσει όγκους στον ανθρώπινο οργανισμό (πειράματα που έγιναν σε ποντίκια εργαστηρίων απέδειξαν ότι η γλυκιδόλη προκάλεσε καρκινικούς όγκους), κάτι εξάλλου που έχει επισημανθεί και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Διεθνές Ινστιτούτο Καρκίνου.
- Δείτε επίσης: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκια σε μακαρόνια μεγάλης ελληνικής εταιρείας – Η απάντηση της εταιρείας
Ερευνητές επίσης του Πανεπιστημίου του Harvard, χαρακτηρίζουν το φοινικέλαιο δηλητήριο για την καρδιά, μιας και σε επεξεργασμένη μορφή περιέχει τεράστια ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης (LDL) στο αίμα και οδηγούν σε καρδιαγγειακές παθήσεις ( με το βασικό συστατικό του κορεσμένου λίπους, το παλμιτικό οξύ).
- Δείτε επίσης: Φρυγανιές: Πόσο υγιεινές είναι και τι μπορεί να περιέχουν – Ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθώς και πολλές άλλες διεθνείς υγειονομικές οργανώσεις εδώ και χρόνια πιέζουν για την ελάττωση της χρήσης φοινικέλαιου, τονίζοντας ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Πού βρίσκεται το φοινικέλαιο;
Το φοινικέλαιο βρίσκεται σχεδόν παντού στα ράφια των σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχουν πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Νούμερο 1 είναι η μαργαρίνη που χρησιμοποιείται ευρέως σε καθημερινή βάση στα νοικοκυριά, στα εστιατόρια αλλά και στα ζαχαροπλαστεία, αφού είναι το βασικό συστατικό για την παρασκευή γλυκών. Ακολουθούν τα πατατάκια, τα γαριδάκια, το ψωμί για τοστ, οι μαγιονέζες, πολλές έτοιμες σάλτσες, τα έτοιμα κέικ, τα παγωτά, η ζύμη για τάρτες, τα φρέσκα ζυμαρικά, οι κύβοι μαγειρικής, πολλά έτοιμα φαγητά, τα δημητριακά, οι μπάρες, τα μπισκότα, οι σοκολάτες και φυσικά… σε πραλίνες. Το τραγικό όμως είναι ότι συναντάμε το φοινικέλαιο και στο βρεφικό γάλα φόρμουλα (είναι το αγελαδινό γάλα σε σκόνη, που δίνεται κατά τον πρώτο χρόνο του βρέφους -αντικαθιστώντας το ιδανικό για τη σωστή ανάπτυξη μητρικό γάλα- σε επεξεργασμένη μορφή όμως, για να γίνεται ανεκτό από τον βρεφικό οργανισμό. Το ίδιο ισχύει και για το κατσικίσιο και το γάλα σόγιας.)
- Δείτε επίσης: Δεκάδες χρήστες με εγκαύματα από θερμός δημοφιλούς μάρκας – Ανακαλούνται 2,6 εκατομμύρια τεμάχια
- Δείτε επίσης: Μπάρες φρούτων: Γιατί εργαστήριο επιμένει ότι δεν είναι ούτε υγιεινό, ούτε ιδανικό σνακ
Φοινικέλαιο και σε… χυμό φρούτων!
Η Γαλλική Ένωση καταναλωτών quechoisir.org αναδεικνύει τώρα το γεγονός ότι το φοινικέλαιο βρίσκεται και σε ένα προϊόν που ούτε θα το περίμενε κανείς… Τον χυμό φρούτων.
Τι μπορεί να κάνει το φοινικέλαιο σε ένα χυμό φρούτων και συγκεκριμένα αυτόν της μάρκας OASIS που μπήκε στο μικροσκόπιο; Ο εκπρόσωπος της παρασκευάστριας εταιρείας Suntory Beverage & Food, σε συνέντευξη στο Que Choisir , αποκαλύπτει ότι το χρησιμοποιεί «ώστε το προϊόν να παραμένει ομοιογενές σε όλη τη διάρκεια ζωής του» . Μια συνοπτική απάντηση τουλάχιστον, την οποία μας βοήθησε να αποκρυπτογραφήσουμε ο Hubert Bazin, σύμβουλος ποιότητας στη βιομηχανία αγροδιατροφής και πρώην υπεύθυνος για την έρευνα και την ανάπτυξη στην Oasis: «Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται ως υποστήριξη ομογενοποίησης για τη λουτεΐνη, η οποία είναι ένας φυσικός χρωματισμός […] . Ανεπαρκώς γαλακτωματοποιημένη, η λουτεΐνη θα διαχωριζόταν τελικά από το ποτό και θα σχημάτιζε ένα λεπτό, πολύ χρωματιστό φιλμ στην επιφάνεια. »
- Δείτε επίσης: Πώς θα ελέγξετε αν το κρασί που περίσσεψε στο προηγούμενο τραπέζι είναι κατάλληλο για κατανάλωση
Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται μόνο στον χυμό ροδάκινο-βερίκοκο Oasis, διότι σχεδόν όλα τα άλλα ποτά στην αγορά στη Γαλλία περιέχουν άλλους τύπους χρωστικών που δεν χρειάζεται να ομογενοποιηθούν σε λίπος. Μόνο ορισμένα σιρόπια της μάρκας Moulin de Valdonne περιέχουν λουτεΐνη, αλλά ο κατασκευαστής επέλεξε να τη γαλακτωματοποιήσει με εστέρες γλυκερίνης ρητίνης ξύλου αντί για φοινικέλαιο. Η Suntory υπόσχεται ότι « σχεδιάζεται ένα σχέδιο για την αφαίρεση αυτού του συστατικού», γεγονός που δείχνει ότι αναγνωρίζει το κακό που κάνει στη δημόσια υγεία. Κι αν δεν υπήρχει όλη αυτή η δημοσιότητα στο θέμα ποιος ξέρει αν έκανε ποτέ και αυτήν τη δήλωση…
- Δείτε επίσης: Πόσα μικρόβια έχουν οι οικιακές υδραυλικές εγκαταστάσεις
Nutella, ο πρώτος διδάξας
Άλλωστε υπάρχει και το προηγούμενο της Nutella… Την άνοιξη του 2016, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων ανακοίνωσε ότι το φοινικέλαιο που χρησιμοποιείται στη διάσημη σοκολατένια αμαρτία, τη ΝUTELLA, είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Δημιουργήθηκε πανικός, όλα τα μέσα αναπαρήγαγαν το θέμα αλλά όπως συμβαίνει συνήθως, μετά από λίγο καιρό ξεχάστηκε.
Το αποκορύφωμα αυτής της ιστορίας είναι η εταιρία που παράγει την ΝUTELLA, όχι μόνο να μην αποσύρει το συγκεκριμένο συστατικό από την παρασκευή της αλλά να δηλώνει ότι αν η NUTELLA δεν περιείχε φοινικέλαιο, τότε δεν θα είχε και την απαλή υφή της!
Τι πρέπει να κάνουμε
Καταρχάς να διαβάζουμε καλύτερα τις ετικέτες και αποφεύγουμε προϊόντα που περιέχουν φοινικέλαιο. Υπάρχει περίπτωση επίσης η ετικέτα να αναγράφει «φυτικά λίπη». Μην ξεγελαστείτε. Πάλι φοινικέλαιο είναι.
Ούτε το κράτος (που θα έπρεπε), ούτε η βιομηχανία τροφίμων θα ενδιαφερθεί για την υγεία μας. Επίσης η υγιεινή διατροφή πρέπει να γίνεται βίωμα από πολύ μικρή ηλικία, έτσι ώστε να οικειοποιηθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής συνειδητά. Εννοείται ότι πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση τυποποιημένων και επεξεργασμένων τροφίμων.
Και το πιο σημαντικό, αποφεύγοντας τα προϊόντα που περιέχουν φοινικέλαιο, δεν κάνουμε καλό μόνο στην υγεία μας αλλά δημιουργούμε μία στάση ζωής και διαφυλάττουμε τον πλανήτη μας από τις καταστροφικές πρακτικές της βιομηχανίας τροφίμων.
- Δείτε επίσης: Ζωντανός βάτραχος σε σαλάτα σπανάκι – Δείτε βίντεο