Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το βούτυρο θέλει οπωσδήποτε ψυγείο;

ΑρχικήΝέαΤο βούτυρο θέλει οπωσδήποτε ψυγείο;
spot_img

Τα περισσότερα σπίτια το έχουν μόνιμα στο ψυγείο τους, και έχει φανατικούς θαυμαστές, από τα μικρά παιδιά που το απολαμβάνουν σε μια φέτα ψωμί, μέχρι τους μεγαλύτερους σεφ που το προσθέτουν στις συνταγές τους για έξτρα νοστιμιά.

Το βούτυρο λοιπόν, ανάλογα με τη χρήση του, θα πρέπει να το έχουμε εντός ή εκτός ψυγείου. Υπάρχουν συνταγές που το απαιτούν παγωμένο, και άλλες που θα πρέπει να το έχουμε αφήσει εκτός ψύξης για πολλές ώρες.

Τι κάνουμε όμως όταν τελειώσει η συνταγή; Βάζουμε το υπόλοιπο κομμάτι που περίσσεψε στο ψυγείο; Και όταν το φέρουμε από το σούπερ μάρκετ, πού το αποθηκεύουμε;

Κατά βάση, το προϊόν αυτό πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο. Είναι ευαλλοίωτο και οξειδώνεται εύκολα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Όπως θα δείτε, οι συσκευασίες βουτύρου που κυκλοφορούν στο εμπόριο, ορίζουν ένα εύρος θερμοκρασιών μέσα στο οποίο θα πρέπει να συντηρηθεί, συνήθως το πολύ μέχρι 8ο C.

Όμως, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Ενώ το βούτυρο είναι γαλακτοκομικό προϊόν, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι συνήθως επιρρεπή σε αλλοίωση, το παστεριωμένο αλατισμένο βούτυρο έχει αρκετό λίπος και αλάτι για να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το βούτυρο μπορεί να μείνει με ασφάλεια έξω για δύο ημέρες, όμως πέρα από αυτό το χρονικό όριο θα ταγγίσει, επηρεάζοντας τη γεύση.

Επίσης, ο πολλαπλασιασμός των βακτηρίων είναι μόνο ένας τρόπος με τον οποίο το επιτραπέζιο βούτυρο μπορεί να μολυνθεί. Είναι αρκετή η επαφή με ένα μολυσμένο, βρώμικο μαχαίρι στο προϊόν, για να υπάρξει μικροβιακή επιμόλυνση, η οποία θα φτάσει στο… πιάτο σας!

Ο τύπος βουτύρου που θα μπορούσε ίσως να μείνει με μεγαλύτερη ασφάλεια στον πάγκο της κουζίνας σας, πάντα όμως για λίγες ημέρες και προστατευμένο από το οξυγόνο και το φως, είναι το αλατισμένο βούτυρο, καθώς το αλάτι λειτουργεί ως ένα είδος συντηρητικού και μπορεί να αποτρέψει την αλλοίωση. Κάνοντας κάτι αντίστοιχο με το ανάλατο βούτυρο, μπορεί και να παίζεται λίγο με την τύχη σας.

Όσο για τη μαργαρίνη, επειδή περιέχει περισσότερο νερό από το κανονικό βούτυρο, έχει και μεγαλύτερη ενεργότητα ύδατος, κάτι που την καθιστά πιο επιρρεπή στην αλλοίωση. Ενώ υποθετικά θα μπορούσε να μείνει εκτός ψυγείου για μια μέρα, καλύτερα να την κρατήσετε στην ψύξη. Εάν χρησιμοποιείτε μη παστεριωμένο βούτυρο, εδώ θα σας πούμε αυστηρά πως η ψύξη είναι απαραίτητη.

Συνεπώς, αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητο, συντηρούμε το βούτυρο σύμφωνα με τις οδηγίες συντήρησης του παρασκευαστή που αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος, τηρούμε πάντα καλές πρακτικές υγιεινής και χρησιμοποιούμε μόνο καθαρά σκεύη.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα