Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
18.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τροφική Αλλεργία: Η μεγάλη παρανόηση και η πραγματικότητα της παραγωγής vegan προϊόντων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤροφική Αλλεργία: Η μεγάλη παρανόηση και η πραγματικότητα της παραγωγής vegan προϊόντων
spot_img

Το 62% των καταναλωτών με αλλεργίες είναι βέβαιοι ότι τα προϊόντα με την ένδειξη «Vegan» είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Η Υπηρεσία προτύπων Τροφίμων της Βρετανίας FSA ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης  για την υποστήριξη ατόμων που έχουν αλλεργία στο γάλα, τα αυγά, τα ψάρια και τα καρκινοειδή ή τα μαλάκια. Η πρωτοβουλία έρχεται μετά από έρευνα που έδειξε ότι το 62% των καταναλωτών με αλλεργίες είναι βέβαιοι ότι τα προϊόντα με την ένδειξη «Vegan» είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Όπως αναφέρει η Αρχή αυτό είναι εντελώς εσφαλμένο και ενέχει τεράστιο κίνδυνο. Η καμπάνια ενθαρρύνει τα άτομα με αλλεργίες ή όσοι αγοράζουν τρόφιμα για κάποιον που έχει, να ελέγχουν πάντα για μια προληπτική δήλωση αλλεργιογόνων, όπως «μπορεί να περιέχει», σε προϊόντα με την ένδειξη «Vegan» για να αποφασίσουν αν είναι ασφαλές για κατανάλωση. 

Η έρευνα από την FSA διαπίστωσε: 

  • Το 54% όσων έχουν αλλεργία σε προϊόντα ζωικής προέλευσης έχουν χρησιμοποιήσει σήμανση vegan για να καταλάβουν εάν ένα τρόφιμο είναι ασφαλές για κατανάλωση τουλάχιστον μερικές φορές όταν αγοράζουν συσκευασμένα τρόφιμα. 
  • Το 53% όσων αγοράζουν για κάποιον με τροφική υπερευαισθησία σε προϊόντα ζωικής προέλευσης έχουν χρησιμοποιήσει την ετικέτα vegan με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον μερικές φορές όταν αγοράζουν συσκευασμένα τρόφιμα. 
  • Το 29% των ανθρώπων που έχουν αλλεργία σε προϊόντα ζωικής προέλευσης δεν γνώριζαν ότι θα έπρεπε να ελέγξουν για προληπτική ετικέτα αλλεργιογόνων σε προϊόντα vegan για να αποφασίσουν εάν είναι ασφαλές για κατανάλωση. 

Η Emily Miles, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Υπηρεσίας Προτύπων Τροφίμων δήλωσε: «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στο γάλα, τα αυγά, τα ψάρια και τα μαλακόστρακα ή τα μαλάκια πιστεύουν ότι τα τρόφιμα που φέρουν την ένδειξη «Vegan» είναι ασφαλή για κατανάλωση επειδή υποθέτουν ότι δεν περιέχουν προϊόντα ζωικής προέλευσης.  Δυστυχώς, η πραγματικότητα της παραγωγής τροφίμων σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης με ζωικά αλλεργιογόνα σε vegan και φυτικής προέλευσης προϊόντα, εάν παράγονται στο ίδιο εργοστάσιο με τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.  

«Γι’ αυτό, μέσω της «Vegan Food and Allergens Campaign» προτρέπουμε τους ανθρώπους να ελέγχουν πάντα για μια ετικέτα όπως «μπορεί να περιέχει» και να συζητούν για τα αλλεργιογόνα τους με διακομιστές τροφίμων και επιχειρήσεις.  

Η καμπάνια εξηγεί επίσης πώς μια ετικέτα χωρίς απόχρωση, που είναι μια ετικέτα ασφάλειας τροφίμων, διαφέρει από μια ετικέτα βίγκαν ή φυτικής προέλευσης. Οι ετικέτες vegan χρησιμοποιούνται για να υποστηρίξουν μια διατροφική επιλογή και δεν περιέχουν σκόπιμα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Τα vegan τρόφιμα θα μπορούσαν ακόμα να παρασκευαστούν σε εγκαταστάσεις μαζί με προϊόντα όπως αυγά, γάλα, ψάρια, μαλακόστρακα ή μαλάκια – ενώ δεν παρασκευάζονται τρόφιμα χωρίς τρόφιμα.  

Για να χρησιμοποιήσουν μια ετικέτα «απαλλαγμένη από», οι επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να ακολουθούν αυστηρές διαδικασίες για την εξάλειψη των κινδύνων διασταυρούμενης μόλυνσης, ώστε να μην περιέχουν κανένα από το αλλεργιογόνο που ισχυρίζονται ότι είναι απαλλαγμένο.  

Η καμπάνια υποστηρίζεται από τις 3 κύριες φιλανθρωπικές οργανώσεις αλλεργιογόνων του Ηνωμένου Βασιλείου – το Allergy UK, το Anaphylaxis UK και το Natasha Allergy Research Foundation

Η FSA ενημέρωσε πρόσφατα τις τεχνικές οδηγίες επισήμανσης των τροφίμων για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία τροφίμων. Η ενημέρωση συμβουλεύει τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν μια προληπτική ετικέτα αλλεργιογόνων ( PAL ) μαζί με μια ετικέτα vegan, εάν δεν μπορεί να αποκλειστεί η διασταυρούμενη μόλυνση.  

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα