Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Vegan μαγιονέζα: Επιστήμονες βρήκαν τον αντικαταστάτη των αυγών

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνVegan μαγιονέζα: Επιστήμονες βρήκαν τον αντικαταστάτη των αυγών
spot_img

Τι βελτιώνει σημαντικά τη σταθερότητα της μαγιονέζας.

Το κόμμι κίτρινης μουστάρδας (YMG) εξάγεται από το βλεννώδες κλάσμα του πίτουρου κίτρινης μουστάρδας, το οποίο είναι ένα υποπροϊόν της καλλιέργειας των σπόρων μουστάρδας.

Έχει εξαιρετικές ιδιότητες, όπως υψηλή γαλακτωματοποιητική ικανότητα και σταθερότητα του γαλακτώματος, που υπερβαίνουν κατά πολύ αυτές άλλων γνωστών υδροκολλοειδών, όπως το κόμμι ξανθάνης, το αραβικό κόμμι και το κόμμι γκουάρ.

Αυτές οι ιδιότητες καθιστούν το YMG μια πολλά υποσχόμενη επιλογή ως φυσικό πρόσθετο τροφίμων, παρόλο που μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί σε εμπορικά προϊόντα. Μία από τις κύριες προκλήσεις στη βιομηχανία τροφίμων είναι η ανάπτυξη προϊόντων vegan, όπως η μαγιονέζα, όπου η αντικατάσταση των αυγών χωρίς να χαθεί η υφή και η συνοχή είναι κρίσιμη.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Institute of Food Science & Technology, διερευνήθηκε η δυνατότητα χρήσης του YMG στη vegan μαγιονέζα (VM) σε διάφορες συγκεντρώσεις (0%, 0,2%, 0,4%, 0,6%, 0,8% και 1,0%).

Οι μετρήσεις περιελάμβαναν φυσικές ιδιότητες, όπως η σταθερότητα του προϊόντος, οι ρεολογικές ιδιότητες, το μέγεθος των σταγονιδίων, καθώς και η ανθεκτικότητα στην αποθήκευση και το ψύχος. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αντίστοιχα εμπορικά προϊόντα για την αξιολόγηση της ποιότητας και των προοπτικών της αγοράς.

Τα πειράματα έδειξαν ότι η προσθήκη YMG βελτίωσε σημαντικά τη σταθερότητα της μαγιονέζας, προσδίδοντας μικρότερο μέγεθος σταγονιδίων και μη νευτωνική συμπεριφορά ροής. Μετά από 90 ημέρες αποθήκευσης, το VM με προσθήκη YMG δεν παρουσίασε διαχωρισμό, επιβεβαιώνοντας την παρατεταμένη διάρκεια ζωής του προϊόντος.

Η ιδανική συγκέντρωση YMG βρέθηκε να είναι το 0,6%, καθώς προσέφερε την καλύτερη υφή και σταθερότητα, ισοδύναμη με αυτήν της παραδοσιακής μαγιονέζας με αυγά. Οργανοληπτικές αξιολογήσεις έδειξαν ότι η VM με YMG προτιμήθηκε από τους καταναλωτές έναντι της συμβατικής vegan μαγιονέζας (CVM).

Συνολικά, το YMG παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες ως φυσικός σταθεροποιητής και γαλακτωματοποιητής στη vegan μαγιονέζα και μπορεί να αποτελέσει μια πιο ελκυστική επιλογή για τους καταναλωτές που αναζητούν φυτικά προϊόντα με καθαρή ετικέτα. Η ικανότητά του να προσφέρει σταθερότητα και ποιότητα καθιστά το YMG ένα αποτελεσματικό πρόσθετο για την ανάπτυξη βιώσιμων, φυτικών προϊόντων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο