Σε δεινή θέση η παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού.
Προκειμένου να καλύψει κενά και ανάγκες που έχουν προκύψει από το φαινόμενο της μεγάλης παραίτησης εταιρείες κολοσσοί της βιομηχανίας τροφίμων στρέφονται σε πρώην εργαζόμενους τους και σε… συνταξιούχους επικοινωνώντας μαζί τους με όποιο τρόπο μπορούν. Επιστρατεύουν Facebook, Linkedin, mail, τηλέφωνα για να τους πείσουν να επιστρέψουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Kroger Co, ο μεγαλύτερος προμηθευτής σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ, που επικοινωνεί με πρώην εργαζόμενους για να τους πείσει να επιστρέψουν με στόχο να ανακτήσει το χαμένο εργατικό της δυναμικό το οποίο μειώθηκε δραματικά μετά την πανδημία.
Την ίδια διαδικασία ακολουθεί και άλλος ένας γίγαντας τροφίμων η General Mills αλλά λίγο πιο οργανωμένο καθώς στοχεύει σε… συνταξιούχους. Ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο οι συνταξιούχοι, πρώην εργαζόμενοι στη εταιρεία, εργάζονται ως προσωρινοί υπάλληλοι αντικαθιστώντας τους αδειούχους. Ένας διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού της General Mills που αντιμετώπιζε ελλείψεις προσωπικού «έστειλε επιστολές σε 45 συνταξιούχους, καλώντας τους να επιστρέψουν, και σχεδόν το ένα τέταρτο το έκανε», αναφέρει η Wall Street Journal.
Επίσης όπως αναφέρει το Businessinsider, η Associated Wholesale Grocers στέλνει μηνύματα σε πρώην εργαζόμενους στο Facebook και στο LinkedIn και ο μέσος αριθμός των επαναπροσλήψεων έχει τετραπλασιαστεί.
Εκτός από τις εκκλήσεις-προσκλήσεις σε πρώην εργαζόμενους,για να ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, ορισμένες εταιρείες τροφίμων αύξησαν το ωρομίσθιο, πρόσφεραν μπόνους, προσέλαβαν προσωρινούς εργαζόμενους και εισήγαγαν ευέλικτες βάρδιες.
Δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τη δουλειά τους το 2021, φαινόμενο το οποίο ονομάστηκε «Η μεγάλη παραίτηση». Οι εταιρείες τροφίμων, όπως και πολλές άλλες, έχασαν ανώτερους υπαλλήλους νωρίς στην πανδημία. Μάλιστα σε μεγάλη έρευνα EY, 2022 Work Reimagined Survey που έγινε το 2022 και κατέγραψε τις απόψεις περισσότερων από 1.500 ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων και περισσότερων από 17.000 εργαζόμενων, σε 22 χώρες και 26 κλάδους, το 43% των ερωτηθέντων είπαν ότι είναι πιθανό να παραιτηθούν μέσα στους επόμενους 12 μήνες, οδηγούμενοι, κυρίως, από την επιθυμία τους για υψηλότερες αμοιβές, καλύτερες ευκαιρίες σταδιοδρομίας και ευελιξία.