Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις

ΑρχικήΝέαΒουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις
spot_img

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις και την ενίσχυση του αγροτικού τομέα.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Διεπαγγελματικές οργανώσεις, ενίσχυση του αγροτικού τομέα, οργάνωση των υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας».

- Advertisement -

Αντικείμενο του νομοσχεδίου, η επεξεργασία του οποίου θα αρχίσει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, αποτελούν:

α) ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των διεπαγγελματικών οργανώσεων, μέσω της τροποποίησης του ν. 4647/2019 (Α΄ 204) και της δημιουργίας Εθνικού Συμβουλίου Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.

β) Η ρύθμιση επιμέρους θεμάτων του αγροτικού τομέα που αφορούν:

βα) στον κτηνιατρικό τομέα και ιδίως την υγειονομική ταφή νεκρών ζώων και ζωικών υποπροϊόντων και την πρόβλεψη διοικητικών και ποινικών κυρώσεων για την παράνομη διακίνηση κτηνιατρικών φαρμάκων, μέσω της τροποποίησης των ν. 5087/2024 (Α’ 25) και 2538/1997 (Α’ 242),

3ββ) στον καθορισμό της διαδικασίας και της ειδικότερης προθεσμίας εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, μέσω της τροποποίησης του ν. 4351/2015 (Α’ 164),

βγ) στη διαδικασία τήρησης του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Οικοτεχνίας και την αρμόδια για αυτό αρχή, μέσω της τροποποίησης του ν. 4235/2015 (Α’ 32),

βδ) στον καθορισμό της διαδικασίας ελέγχου, πιστοποίησης και αδειοδότησης της παραγωγής, της μεταποίησης και της διάθεσης των αγροτικών προϊόντων στο ‘Αγιο Όρος, μέσω της τροποποίησης του ν. 1198/1981 (Α’ 238),

βε) στην παροχή δυνατότητας ανανέωσης μισθωτικών συμβάσεων παραγωγικών εγκαταστάσεων, μέσω της τροποποίησης του ν. 4673/2020 (A’ 52) και

βστ) στη βελτίωση της διαδικασίας παραχώρησης ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της αξιοποίησής τους από τους παραχωρησιούχους, μέσω της τροποποίησης του ν. 4061/2012 (Α’ 66).

γ) Η ρύθμιση διοικητικής φύσης ζητημάτων που αφορούν:

γα) στα αρμόδια όργανα ελέγχου των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, μέσω της τροποποίησης του ν. 4036/2012 (Α’ 8),

γβ) στη μεταβολή της σύνθεσης του Συμβουλίου Αλιείας, μέσω της τροποποίησης του ν. 3147/2003 (Α’ 135),

γγ) στην εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού για την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος συλλογής αλιευτικών δεδομένων,

γδ) στην παράταση της θητείας των Διοικητικών Συμβουλίων των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων Θεσσαλίας, μέσω της τροποποίησης του ν. 5106/2024 (Α’ 63) και

γε) στους όρους εγγραφής των ομότιμων μελών του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, μέσω της τροποποίησης του ν. 1474/1984 (Α΄ 128).

δ) Η παροχή κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων στους φορείς που ασχολούνται με τα αγροτικά δάνεια, για την εξυγίανση των σχετικών συμβάσεων και την επανεκκίνηση της αγροτικής ιδίως οικονομίας, μέσω της τροποποίησης των ν. 4261/2014 (Α’ 107) και 5072/2023 (Α’ 198).

ε) Η θέσπιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής εκπομπών αέριων του θερμοκηπίου για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σόγια και προϊόντα σόγιας : Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην προσφέρεται και χρησιμοποιείται σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα