Η συμβολή των υπερήχων στην επεξεργασία βρώσιμων λουλουδιών.
Μια πρόσφατη ανασκόπηση από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια (UGA) φέρνει στο προσκήνιο τον ρόλο της τεχνολογίας υπερήχων στην παραγωγή, τη συντήρηση και την επεξεργασία βρώσιμων λουλουδιών. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η σωστή τεχνολογική εφαρμογή θα μπορούσε να ενισχύσει τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών (F&B), ανοίγοντας μια σχετικά ανεκμετάλλευτη αγορά, ενώ παράλληλα θα μείωνε τα απορρίμματα.
Τα βρώσιμα λουλούδια είναι γνωστά για την πλούσια διατροφική τους αξία, τη χαμηλή θερμιδική περιεκτικότητα και τις ευεργετικές ενώσεις που περιέχουν. Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε υγρασία καθιστά δύσκολη την αποθήκευση, τη μεταφορά και την επεξεργασία τους, οδηγώντας σε ταχεία αλλοίωση και σπατάλη.
«Οι βιομηχανίες τροφίμων δεν χρησιμοποιούν επί του παρόντος τα βρώσιμα άνθη ως συστατικό, ούτε για τη βελτίωση της ποιότητας ή της διάρκειας ζωής των προϊόντων», επισημαίνει ο Anand Mohan, αναπληρωτής καθηγητής τεχνολογίας τροφίμων στο UGA.
Η τεχνολογία υπερήχων έχει ήδη καθιερωθεί στον τομέα της επεξεργασίας τροφίμων, χάρη στην ευελιξία της σε διαδικασίες όπως ο καθαρισμός, η συντήρηση, η κατάψυξη, η απόψυξη, η δημιουργία γαλακτωμάτων και η ξήρανση. Ωστόσο, η εφαρμογή της στα βρώσιμα λουλούδια παραμένει ελάχιστα εξερευνημένη. Η ερευνητική ομάδα του UGA επικεντρώθηκε σε αυτή την προοπτική, αναγνωρίζοντας ότι οι υπέρηχοι, ως μη θερμική μέθοδος επεξεργασίας, μπορούν να επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής των λουλουδιών χωρίς την προσθήκη χημικών ουσιών.
Η τεχνική αυτή βασίζεται στη δημιουργία μικροσκοπικών φυσαλίδων μέσω ηχητικών κυμάτων υψηλής συχνότητας. Κατά την κατάρρευσή τους, οι φυσαλίδες προκαλούν μικρο-ροές και μηχανικές δυνάμεις, απομακρύνοντας τους μικροοργανισμούς και επιβραδύνοντας την αποικοδόμηση. Έτσι, τα βρώσιμα λουλούδια μπορούν να διατηρήσουν την υφή, τη γεύση και τις θρεπτικές τους ιδιότητες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πολλά κοινά βρώσιμα λουλούδια, όπως το Amygdalus persica (λουλούδι ροδάκινου) και το Sophora japonica, έχουν ήδη αποδειχθεί ωφέλιμα για την υγεία, προσφέροντας αντιγηραντικές ιδιότητες για το δέρμα και τον εγκέφαλο, αντίστοιχα. Επίσης, εκχυλίσματα από λουλούδια, όπως το Tulbaghia violacea, έχουν δείξει αντικαρκινική δράση σε προκλινικές μελέτες.
Τα εκχυλίσματα βρώσιμων λουλουδιών έχουν βρει εφαρμογή σε τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, ενώ χρησιμοποιούνται ευρέως και στη φαρμακευτική βιομηχανία. Η τεχνολογία υπερήχων μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω αυτές τις εφαρμογές, διασφαλίζοντας την καλύτερη συντήρηση των βιοδραστικών ενώσεων και την παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων.
Παρά τα πλεονεκτήματα, η βιομηχανία τροφίμων δεν έχει ακόμα υιοθετήσει ευρέως την τεχνολογία υπερήχων για την επεξεργασία βρώσιμων λουλουδιών. Ο Mohan τονίζει ότι η καινοτομία αυτή απαιτεί επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη σε βιομηχανική κλίμακα.
Μπορείτε να δείτε τη μελέτη εδώ.