Τρίτη, 20 Μαΐου, 2025
27.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕυρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια - Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia

Ελληνικά μύδια κρίθηκαν μη ασφαλή για κατανάλωση, και αποσύρθηκαν από την αγορά για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia και οι οποίοι εντόπισαν υψηλά επίπεδα Escherichia coli (κολοβακτηρίδια), στο τρόφιμο.

Οι μετρήσεις δείχνουν 450–780 MPN/100g (μονάδες E. coli ανά 100 γραμμάρια μυδιών) τιμή δπου υπερβαίνει κατά πολύ το όριο των 230 MPN/100g που θέτει η ΕΕ για οστρακοειδή που τρώγονται ωμά ή μαγειρεύονται ελαφρώς και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία χαρακτηρίζεται σοβαρός.

Κολοβακτηρίδια στα μύδια

Τα μύδια (όπως και όλα τα δίθυρα οστρακοειδή) μπορούν να μολυνθούν με E. coli μέσω του περιβάλλοντός τους, δηλαδή του θαλασσινού νερού όπου ζουν και τρέφονται. Τα μύδια είναι φίλτρα τροφοδοσίας:
Φιλτράρουν, δηλαδή, μεγάλες ποσότητες θαλασσινού νερού για να τραφούν. Ό,τι υπάρχει στο νερό — μικροοργανισμοί, βακτήρια, ρύποι — παγιδεύεται και συσσωρεύεται μέσα τους. Η παρουσία E. coli είναι δείκτης κοπρανώδους ρύπανσης.

Από πού έρχεται το E. coli στο θαλασσινό νερό;

  1. Αστικά λύματα – Παράνομες ή προβληματικές απορρίψεις λυμάτων (από πόλεις, ξενοδοχεία, σπίτια) χωρίς επεξεργασία. Υπερχείλιση αποχετεύσεων, ειδικά μετά από βροχές.
  2. Κτηνοτροφικές μονάδες – Περιττώματα ζώων (κοπριά) από φάρμες που φτάνουν σε ποτάμια ή θάλασσα μέσω απορροών.
  3. Βιομηχανικά απόβλητα – Αν περιέχουν οργανικά κατάλοιπα και μικροοργανισμούς.
  4. Αγροτικές καλλιέργειες – Λίπασμα από κοπριά που ξεπλένεται με τη βροχή και καταλήγει στη θάλασσα.

Αν καταναλώσεις μύδια μολυσμένα με E. coli, ειδικά ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης ή λοίμωξης. Μπορεί να προκληθεί γαστρεντερίτιδα με τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Διάρροια (μπορεί να είναι υδαρής ή με αίμα, αν είναι παθογόνο στέλεχος)
  • Κράμπες στην κοιλιά
  • Ναυτία / έμετος
  • Πυρετός
  • Ατονία

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις είναι πιθανό ένα Αιμολυτικό Ουραιμικό Σύνδρομο που προκαλεί καταστροφή ερυθρών αιμοσφαιρίων, νεφρική ανεπάρκεια και ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή, ιδιαίτερα σε παιδιά, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μολυσμένα αγγούρια: Αναβιώνει ο εφιάλτης που προκάλεσε τουλάχιστον 550 τροφικές δηλητηριάσεις

Η εταιρεία που τα καλλιεργεί βρέθηκε και πέρσι στο επίκεντρο παρόμοιων επιδημιών με τους τύπους Salmonella Africana και Salmonella Braenderup

Μεταλλικό σύρμα και σε τυρί – Διανέμεται σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες

Θραύσματα μεταλλικού σύρματος ξένου σώματος σε τυρί από τη Δανία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα