Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
33.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

60 κρούσματα σιγκέλλωσης στην Ελλάδα το 2022

ΑρχικήΝέαΥγεία60 κρούσματα σιγκέλλωσης στην Ελλάδα το 2022
spot_img

Τα αποτελέσματα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων για το 2022.

Εμφανώς αυξημένα τα κρούσματα σιγκέλλωσης στην Ελλάδα το 2022, καθώς σύμφωνα με την αναφορά του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων , από τα 23 κρούσματα το 2021, ο αριθμός έχει ανέβει στα 60 για το 2022.

Αυξημένα είναι τα κρούσματα και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς από τα 2.263 επιβεβαιωμένα κρούσματα το 2021, φτάσαμε στα 4.149 το 2022.

Η παρούσα έκθεση βασίζεται σε δεδομένα για το 2022 που αντλήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy) στις 11 Οκτωβρίου 2023. Το TESSy είναι ένα σύστημα για τη συλλογή, ανάλυση και διάδοση δεδομένων σχετικά με τις μεταδοτικές ασθένειες. Στην Ελλάδα η Shigella είναι ένα παθογόνο που δεν επιτηρείται από τις επιχειρήσεις και τις αρχές.

Κλινικά χαρακτηριστικά

Η σιγκέλλωση χαρακτηρίζεται από οξεία εμφάνιση διάρροιας, πυρετού, ναυτίας, εμέτου και κοιλιακών κραμπών. Τυπικά, τα κόπρανα περιέχουν αίμα, βλέννα και πύον, αν και ορισμένοι άνθρωποι παρουσιάζουν υδαρή διάρροια. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν τοξικό μεγάκολο και αντιδραστική αρθρίτιδα. Σπάνια μπορεί να εμφανιστεί αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Η μολυσματική δόση που απαιτείται για την πρόκληση νόσου είναι ιδιαίτερα χαμηλή (μόλις 10 οργανισμοί).

Η ασθένεια είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη και διαρκεί από μερικές ημέρες έως εβδομάδες, με μέσο όρο 4-7 ημέρες. Η σοβαρότητα της λοίμωξης εξαρτάται από παράγοντες του ξενιστή, όπως η ηλικία και η διατροφική κατάσταση, καθώς και από τον ορότυπο. Οι λοιμώξεις με Shigella sonnei έχουν συνήθως συντομότερη κλινική πορεία και χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Αντίθετα, η Shigella dysenteriae συνδέεται συχνά με σοβαρότερη νόσο και υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία

Η λοίμωξη από Shigella εμφανίζεται παγκοσμίως, αν και η συχνότητα εμφάνισης συγκεκριμένων ορότυπων ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα. Η μικροβιακή αντοχή σε απομονωμένα στελέχη Shigella από ταξιδιώτες που επιστρέφουν αυξάνεται.

Από τις τοπικά αποκτηθείσες λοιμώξεις, οι μισές συμβαίνουν μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες και μέχρι το 2017 παρατηρούνταν πολύ υψηλά ποσοστά αντοχής στα αντιβιοτικά σε αυτή την ομάδα, ιδίως σε απομονώσεις του Shigella sonnei. Κρούσματα έχουν επίσης εμφανιστεί σε κέντρα φροντίδας παιδιών.

Παγκοσμίως, τα δύο τρίτα των κρουσμάτων και οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Η νόσος είναι σπάνια σε βρέφη ηλικίας κάτω των έξι μηνών, επειδή ο θηλασμός είναι προστατευτικός. Τα ποσοστά δευτερογενών προσβολών ποικίλλουν, με αυξημένο ποσοστό σε άτομα με δυσκολία στη διατήρηση της προσωπικής υγιεινής (παιδιά, άτομα με νοητική αναπηρία) ή σε άτομα με ιδιαίτερους παράγοντες κινδύνου.

Προληπτικά μέτρα

Η καλή προσωπική υγιεινή είναι το σημαντικότερο προληπτικό μέτρο. Το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο πριν από το φαγητό και το χειρισμό τροφίμων, καθώς και μετά τη χρήση της τουαλέτας, ιδίως σε μικρά παιδιά που μπορεί να μην έχουν εκπαιδευτεί πλήρως.

Τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, συνιστάται αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα με άτομα που πάσχουν ή έχουν πρόσφατα αναρρώσει από διάρροια οποιασδήποτε αιτίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την επαφή στόματος-πρωκτού.

https://www.cdc.gov/shigella/about/index.html

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πως μια πληγή στα χέρια μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση

Η μικροχλωρίδα του δέρματος και το περιβάλλον μολύνει τις πληγές, αναπτύσσονται αποικίες παθογόνων μικροοργανισμών και μολύνονται τα τρόφιμα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα