Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τροφική δηλητηρίαση από Shigella: Ένας υποτιμημένος στην Ελλάδα κίνδυνος

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤροφική δηλητηρίαση από Shigella: Ένας υποτιμημένος στην Ελλάδα κίνδυνος
spot_img

Οι ασθένειες από Shigella δεν είναι σπάνιες αλλά στην Ελλάδα το παθογόνο δεν επιτηρείται.

Οι μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις δεν είναι σπάνιες, και δεν συμβαίνουν μόνο στο εξωτερικό. Αρκεί να αναφέρουμε την εκτεταμένη τροφική δηλητηρίαση το 2016 στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, στο οποίο αρρώστησαν συνολικά 73 άτομα και ένας πέθανε, με το δικαστήριο να καταδικάζει την υπεύθυνη του Catering σε φυλάκιση συνολικά 39 ετών, τη μεγαλύτερη ποινή που έχει δοθεί ποτέ σε τέτοια υπόθεση. Επίσης πιο πρόσφατα, στην Κρήτη 50 άτομα κατέληξαν στο νοσοκομείο μετά από γαμήλιο γλέντι στη Μεσαρά.

Ενδιαφέρον προκαλεί όμως μία περίπτωση μαζικής τροφικής δηλητηρίασης σε γάμο το 2018 στις ΗΠΑ όπου αιτία ήταν τα σπαράγγια και όπως διαπιστώθηκε έφεραν Shigella flexneri τύπου 3a. Από τους 263 καλεσμένους, οι 112 (σχεδόν όλοι είχαν καταναλώσει σπαράγγια) αρρώστησαν και οι 10 χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Εκτός από τα σπαράγγια η έρευνα που ακολούθησε έδειξε και κακή υγιεινή από την πλευρά του χειριστή τροφίμων ως «πιθανή αιτία μόλυνσης». Και τον περασμένο Σεπτέμβριο, σημειώθηκε μαζική τροφική δηλητηρίαση από Shigella σε εστιατόριο στο Βέλγιο.

Αρκετά περιστατικά σιγκέλωσης αναφέρονται στο εξωτερικό, όμως στην Ελλάδα η Shigella είναι ένα παθογόνο που δεν επιτηρείται από τις επιχειρήσεις και τις αρχές. Η μόλυνση από Shigella μπορεί να εξαπλωθεί μέσω μολυσμένων τροφίμων, αλλά και μέσω της επαφής από άτομο σε άτομο όταν ένα μολυσμένο άτομο μολύνει επιφάνειες ή περνάει τα βακτήρια μέσω των χεριών του.  Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, κοιλιακό άλγος, έμετο και υδαρή ή αιματηρή διάρροια. Ενώ η σιγκέλωση μπορεί να είναι σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, συνήθως υποχωρεί χωρίς αντιβιοτικά σε 5 έως 10 ημέρες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πίτσα: Πώς να αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα

Επιστημονική μελέτη για τον καταλληλότερο χρόνο ψησίματος και θερμοκρασίας, ώστε να θανατωθούν τα βακτήρια σαλμονέλας, εάν υπάρχουν στα υλικά παρασκευής.

Θάνατοι από τροφική δηλητηρίαση στο νοσοκομείο

Οι τροφικές δηλητηριάσεις στα νοσοκομεία, είναι ένας υποτιμημένος αλλά υπαρκτός και σοβαρός κίνδυνος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα