Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Αναγκαία η μύηση των παιδιών στην κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως

ΑρχικήΝέαΕΕ: Αναγκαία η μύηση των παιδιών στην κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως
spot_img

Τα σχολεία είναι το κλειδί διαμηνύουν οι ειδικόι.

Οι ειδικοί ζητούν την ένταξη των δημητριακών στο πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία και τις δημόσιες προμήθειες τροφίμων, προειδοποιώντας πως επί του παρόντος η κατανάλωση είναι μικρή. Υποστηρίζουν πως για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως πρέπει να ενσωματωθούν στη διατροφή ήδη από τα πρώιμα χρόνια της ζωής για να δημιουργηθούν υγιεινές συνήθειες και να περιοριστούν οι απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.

Είναι γνωστό πλέον πως η πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως σε τακτική βάση μειώνει τους κινδύνους μη μεταδοτικών ασθενειών όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης τύπου 2 και καρκίνος του παχέος εντέρου και παράλληλα παίζει ρόλο στη διαχείριση του βάρους. 

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μια πλούσια πηγή βιοδραστικών θρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνουν τόσο διαλυτές (για παράδειγμα β-γλυκάνη) όσο και αδιάλυτες (για παράδειγμα λιγνίνη) διαιτητικές ίνες, βιταμίνες Β, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικά.Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως μπορούν να περιέχουν έως και 75% περισσότερα θρεπτικά συστατικά από ραφιναρισμένα δημητριακά.

Ενώ η ζάχαρη και το λίπος έχουν λάβει το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το κριθάρι και η κινόα διατηρούν βασικά θρεπτικά συστατικά και αποτελούν βασικό μοχλό καλής υγείας. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη μελέτη Global Burden of Disease (GBD), η χαμηλή πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως ήταν ο κύριος διατροφικός παράγοντας κινδύνου για θανάτους στην ΕΕ το 2019.

   Σε αυτήν την έκθεση εκδήλωσης, το Euractiv ρίχνει μια ματιά στη χαμηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως στην Ευρώπη και στη βιωσιμότητα της παροχής δημητριακών ολικής αλέσεως στα παιδιά, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα ενός έργου σε σχολεία της Ρουάντα από το Ίδρυμα Rockefeller.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα