Τετάρτη, Ιανουάριος 8, 2025
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτά τα παιδιά απειλούνται λιγότερο από αλλεργίες

ΑρχικήΝέαΥγείαΑυτά τα παιδιά απειλούνται λιγότερο από αλλεργίες
spot_img

Τα ευρήματα μελέτης του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.

Μια ομάδα παιδίατρων και ειδικών σε θέματα λοιμώξεων και φλεγμονωδών νοσημάτων του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το νοσοκομείο Skaraborg, όλα στη Σουηδία, διαπίστωσε χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης αλλεργιών στα βρέφη που γεννιούνται από γονείς που ζουν σε αγροκτήματα και εκτίθενται σε ζώα καθώς μεγαλώνουν.

Στην μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLOS ONE, η ομάδα διατυπώνει τη θεωρία ότι η έκθεση σε ζώα αγροκτήματος ως βρέφη οδηγεί σε διαφορές στο βιοκλίμα του εντέρου, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών αργότερα.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ιατρικοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εντερικό βιόκοσμο παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην ανθρώπινη υγεία από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές στη Σουηδία βρήκαν ενδείξεις ότι μπορεί επίσης να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αλλεργιών.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι λίγο μετά τη γέννηση, το ανθρώπινο εντερικό βιόμορφο είναι πλούσιο σε προαιρετικά βακτήρια, τα οποία προτιμούν ένα περιβάλλον με πολύ οξυγόνο. Καθώς τα βακτήρια καταναλώνουν το οξυγόνο στο έντερο, το ποσοστό των αναερόβιων αυξάνεται. Με την πάροδο του χρόνου, τα αναερόβια γίνονται πιο ποικιλόμορφα και ξεπερνούν τα προαιρετικά βακτήρια, σημάδι ενός ώριμου εντερικού βιόμου.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, η ερευνητική ομάδα αναρωτήθηκε αν η διαβίωση σε μια φάρμα κατά τη διάρκεια των κρίσιμων πρώιμων σταδίων της ανάπτυξης του εντερικού βιόκοσμου θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο. Για να το διαπιστώσουν, συνέλεξαν δείγματα κοπράνων από 65 παιδιά κατά τη διάρκεια της βρεφικής τους ηλικίας και αργότερα καθώς μεγάλωναν.

Στη συνέχεια συνέκριναν δείγματα από παιδιά που γεννήθηκαν από γονείς που ζούσαν σε φάρμα με ζώα, παιδιά που δεν μεγάλωσαν σε φάρμα και παιδιά που δεν είχαν φάρμα και είχαν κατοικίδιο. Τα δείγματα συλλέχθηκαν σε τρεις ημέρες, 18 μήνες, τρία χρόνια και οκτώ χρόνια.

Σύνθεση εντερικού μικροβιόκοσμου σε (A-C) παιδιά που μεγάλωσαν σε φάρμα έναντι παιδιών ελέγχου και (D-F) παιδιά που μεγάλωσαν με κατοικίδια ζώα έναντι παιδιών που δεν είχαν κατοικίδια ζώα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βρέφη που ζούσαν σε φάρμα είχαν επτά φορές περισσότερα αναερόβια από ό,τι προαιρετικά βακτήρια σε σύγκριση με τα βρέφη που δεν ζούσαν σε φάρμα, είτε είχαν κατοικίδιο ζώο είτε όχι.

Διαπίστωσαν επίσης ότι οι διαφορές στο εντερικό βιόκοσμο μεταξύ των δύο ομάδων συρρικνώθηκαν καθώς τα παιδιά μεγάλωναν, αλλά εκείνα που ζούσαν σε φάρμα ως βρέφη είχαν πολύ χαμηλότερα ποσοστά αλλεργιών στην ηλικία των 8 ετών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο