Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επίμονος βήχας μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού: Η λύση είναι η υπομονή και με τη σφραγίδα της επιστήμης – Άχρηστα τα φάρμακα!

ΑρχικήΝέαΥγείαΕπίμονος βήχας μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού: Η λύση είναι η υπομονή και με τη σφραγίδα της επιστήμης - Άχρηστα τα φάρμακα!
spot_img

Πόσο μπορεί να διαρκέσει ο βήχας και πως πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε.

Oι Ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού που προκαλούνται από διάφορα παθογόνα, όπως ο SARS-CoV-2, η γρίπη, ο RSV και άλλοι εποχικοί ιοί και βακτήρια, παρουσιάζουν έξαρση όχι μόνο την χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη όπως και σε ΗΠΑ και Καναδά. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ECDC που προειδοποίησε από τον Δεκέμβριο τις χώρες μέλη να προετοιμαστούν και να αυξήσουν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ «Αρκετά ιικά και βακτηριακά παθογόνα του αναπνευστικού αναμένεται να συνεχίσουν να κυκλοφορούν σε μεταβλητά επίπεδα κατά τους επόμενους μήνες και να συμβάλλουν στην αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας». Μάλιστα η τελευταία εβδομαδιαία αναφορά του ΕΟΔΥ (29 Ιανουαρίου – 04 Φεβρουαρίου 2024) έδειξε αύξηση στις αναπνευστικές λοιμώξεις σε σχέση με τον προηγούμενη εβδομάδα.

Ο βήχας μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού είναι συχνός και πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από μεταμολυσματικό βήχα ή βήχα που διαρκεί εβδομάδες μετά την υποχώρηση της αρχικής λοίμωξης. Μελέτη του Canadian Medical Association Journal, για το  πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτός ο επίμνος βήχας, δείχνει ότι ο μοναδικός τρόπος είναι η… υπομονή.

«Τα περισσότερα μεταμολυσματικά συμπτώματα βήχα θα βελτιωθούν χωρίς φαρμακευτική αγωγή» δήλωσε ο  Δρ. Kevin Liang, οικογενειακός γιατρός και κλινικός εκπαιδευτής στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής στο University of British Columbia, Vancouver, BC. Σύμφωνα με τον ίδιο, φάρμακα όπως τα τα ασθματικά ή τα αντιβιοτικά είναι δαπανηρά και περιττά καθώς ο μεταμολυσματικός βήχας είναι έτσι κι αλλιώς χρονικά περιορισμένος.

Πιο συγκεκριμένα Οι συστηματικές ανασκοπήσεις τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που αξιολογούσαν εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, βρογχοδιασταλτικά και από του στόματος παράγοντες για τον μεταμολυσματικό βήχα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις οφέλους. Οι περισσότερες δοκιμές διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα του βήχα βελτιώνονται χωρίς φαρμακευτική αγωγή, υπογραμμίζοντας την αυτοπεριοριζόμενη φύση του μεταμολυσματικού βήχα.  Πέρα από τις ανεπιθύμητες ενέργειες και το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής, οι συσκευές εισπνοής μετρημένης δόσης υπό πίεση εκπέμπουν ισχυρά αέρια θερμοκηπίου.

Βασικά σημεία σχετικά με τον μεταμολυσματικό βήχα:

  1. Ο μεταμολυσματικός βήχας είναι συχνός , επηρεάζει περίπου το 11% έως 25% των ενηλίκων μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού και μπορεί να διαρκέσει έως και 8 εβδομάδες.
  2. Η διάγνωση απαιτεί πρώιμη αναπνευστική λοίμωξη και αποκλεισμό άλλων μεταμολυσματικών μιμήσεων βήχα, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
  3. Ελέγξτε για “κόκκινες σημαίες” και διάρκεια βήχα . Συμπτώματα όπως δυσκολία στην κατάποση, υπερβολική δύσπνοια και βήχας με αίμα μπορεί να απαιτούν διερεύνηση. Οι κόκκινες σημαίες περιλαμβάνουν ιστορικό υποτροπιάζουσας πνευμονίας ή εκτεταμένο ιστορικό καπνίσματος και βήχας που διαρκούν περισσότερο από 8 εβδομάδες χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης.
  4. Δεν υπάρχουν καλές ενδείξεις για ένα φάρμακο που λειτουργεί για να σταματήσει τον μεταμολυσματικό βήχα. Τα στοιχεία δείχνουν μικρό όφελος με συσκευές εισπνοής ή από του στόματος φάρμακα για τη θεραπεία του βήχα. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι αρκετά δαπανηρά και να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες επίσης.
  5. Η διαβεβαίωση και η εκπαίδευση του ασθενούς είναι κρίσιμες . Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς να κανονίσουν ένα ραντεβού παρακολούθησης για περαιτέρω διερεύνηση εάν ο βήχας τους δεν έχει υποχωρήσει εντός 8 εβδομάδων ή εάν εμφανιστούν νέα συμπτώματα.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα