Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Και τα πουλερικά εκτός από το κόκκινο κρέας είναι υπεύθυνα για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 – Μεγάλη επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΝέαΥγείαΚαι τα πουλερικά εκτός από το κόκκινο κρέας είναι υπεύθυνα για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 - Μεγάλη επιστημονική μελέτη
spot_img

Nεα μελέτη διαπίστωσε ότι τα πουλερικά δεν είναι η υγιεινή εναλλακτική λύση που συχνά θεωρείται για τη διατροφή των ατόμων με διαβήτη τύπου 2.

Χρόνια ερευνών δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του κρέατος και του διαβήτη τύπου 2. Όμως πολλές από αυτές επικεντρώνονται σε πληθυσμούς της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, αφήνοντας έξω διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Τείνουν δε, να επιμένουν στο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, ενώ αγνοούν άλλα ζωικά προϊόντα όπως τα πουλερικά.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 20 Αυγούστου στο The Lancet Diabetes and Endocrinology, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, προσφέρει ακόμη περισσότερες πληροφορίες για τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και του διαβήτη τύπου 2, ο οποίος πλήττει περισσότερους από 500 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Σύμφωνα με έρευνα του 2023 που δημοσιεύθηκε επίσης στο Lancet, η πάθηση αυτή προβλέπεται να επηρεάσει 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους μέχρι το 2050. Εξ όσων γνωρίζουν οι συγγραφείς, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετα-ανάλυση επί του θέματος μέχρι σήμερα, η οποία περιλαμβάνει δεδομένα από σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σε αυτή τη μελέτη παρατήρησης συμμετείχαν 31 ομάδες ανθρώπων σε 20 χώρες – συμπεριλαμβανομένων της Αμερικής, της ανατολικής Μεσογείου, της Ευρώπης, της νότιας Ασίας, του δυτικού Ειρηνικού και της ανατολικής Ασίας – που αποτελούν συνολικά σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι συγγραφείς ορίζουν ότι μένει να δούμε αν τα ευρήματά τους μπορούν να γενικευτούν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στην αφρικανική ήπειρο. Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα σχετικά με παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, οι συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία και ο δείκτης μάζας σώματος που προήλθαν από το παγκόσμιο πρόγραμμα InterConnect, το οποίο αποτελεί μέρος της Μονάδας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών της Σχολής Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Από 1.966.444 ενήλικες, οι συγγραφείς εντόπισαν 107.271 περιστατικά διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 10 ετών. Μια πιο πλούσια διατροφή με καθένα από τα τρία είδη κρέατος – επεξεργασμένο κρέας, μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και πουλερικά – συνδέθηκε με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος, ή περίπου δύο φέτες ζαμπόν, ημερησίως σχετιζόταν με 15% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε διάστημα 10 ετών, ενώ 100 γραμμάρια μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, ή μια μικρή μπριζόλα, ημερησίως σχετιζόταν με 10% υψηλότερο κίνδυνο. Από την άλλη πλευρά, 100 γραμμάρια πουλερικών ημερησίως είχαν 8% υψηλότερο κίνδυνο.

Τα πουλερικά θεωρούνται εδώ και καιρό μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση έναντι του κόκκινου και του επεξεργασμένου κρέατος. Όμως, όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, έχουν υπάρξει ελάχιστες έως καθόλου μελέτες που να διαπιστώνουν πραγματικά αυτή την υπόθεση. Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν αντίθετα με αυτό που οι ερευνητές υπέθεσαν αρχικά: Ότι τα πουλερικά δεν θα είχαν καμία σχέση με τον διαβήτη τύπου 2.

Έτσι, ενώ θα χρειαστούν πολλές ακόμη μελέτες για να κατανοήσουμε καλύτερα πού βρίσκονται τα πουλερικά στο φάσμα της υγείας, είναι πιθανό το κοτόπουλο που ψήνουμε στη σχάρα να μην είναι τόσο σωστή επιλογή όσο νομίζαμε όλοι κάποτε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο