Τι αναφέρουν τα ευρήματα ερευνών από όλο τον κόσμο και ποια είναι τα πρώτα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι ερευνητές και οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – για τις γυναίκες ένα ποτό την ημέρα, για τους άνδρες δύο ποτά την ημέρα – συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Οι λόγοι ακόμα ήταν άγνωστοι.
Οι ερευνητές πρότειναν ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που προστατεύουν την καρδιαγγειακή υγεία. Αν και οι μεγάλοι οργανισμοί υγείας και ορισμένοι γιατροί προειδοποιούσαν πάντα ότι η κατανάλωση αλκοόλ είχε σχέση με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, οι μέτριοι πότες άκουγαν τη σύσταση ως ενθάρρυνση.
Το 2023, ωστόσο, δημοσιεύτηκε στο JAMA Network μια έκθεση στην οποία οι επιστήμονες εξέτασαν 107 μελέτες που διεξήχθησαν σε διάστημα 40 ετών. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ακόμη και μικρής ποσότητας αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς.
Το 2022, το περιοδικό Nature δημοσίευσε μια έρευνα στην οποία αναφέρεται ότι η κατανάλωση μόλις ενός ή δύο ποτών την ημέρα (ακόμη λιγότερο για τις γυναίκες) σχετίζεται με συρρίκνωση του εγκεφάλου – που συνήθως συνδέεται με τη γήρανση.
Η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τραβώντας την προσοχή του κοινού, των επιστημόνων και της ιατρικής κοινότητας. Τα μη αλκοολούχα ποτά – τα λεγόμενα “mocktails” απέκτησαν τέτοια δημοτικότητα, ώστε υπάρχουν πλέον καταστήματα που δεν πίνουν αλκοόλ. Ορισμένοι πρώην καταναλωτές αλκοόλ αναφέρουν καθημερινή κατανάλωση κάνναβης αντί για ποτά.
Ορισμένες κυβερνήσεις αναθεωρούν τα μηνύματά τους. Το 2023, η Ιρλανδία έγινε η πρώτη χώρα που ψήφισε νομοθεσία που απαιτεί προειδοποιητική ετικέτα για τον καρκίνο στα αλκοολούχα προϊόντα που πωλούνται εκεί, όπως αυτές που υπάρχουν στα τσιγάρα. Τα δοχεία θα αναγράφουν: “Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του αλκοόλ και των θανατηφόρων καρκίνων”.
Στον Καναδά, ένας οργανισμός που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση αναθεώρησε πρόσφατα τις κατευθυντήριες γραμμές για το αλκοόλ, χαρακτηρίζοντας ένα έως δύο ποτά την εβδομάδα “χαμηλού κινδύνου” και τρία έως έξι ποτά ως “μέτριου κινδύνου”. Οι προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές πρότειναν στις γυναίκες να μην πίνουν περισσότερα από δύο κανονικά ποτά τις περισσότερες ημέρες και στους άνδρες να περιορίζονται σε όχι περισσότερα από τρία ποτά την ημέρα. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές είναι οι εξής:
- 0 τυποποιημένα ποτά την εβδομάδα – η μη χρήση αλκοόλ έχει οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης υγείας και του καλύτερου ύπνου.
- 1 έως 2 τυποποιημένα ποτά την εβδομάδα – είναι πιθανό να αποφύγετε τις συνέπειες που σχετίζονται με το αλκοόλ σε αυτό το επίπεδο.
- 3 έως 6 τυποποιημένα ποτά την εβδομάδα – ο κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, αυξάνεται σε αυτό το επίπεδο.
- 7 ή περισσότερα τυποποιημένα ποτά την εβδομάδα – ο κίνδυνος καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται σημαντικά σε αυτό το επίπεδο. Σε αυτό το επίπεδο χρήσης, κάθε επιπλέον τυποποιημένο ποτό αυξάνει ριζικά τον κίνδυνο συνεπειών που σχετίζονται με το αλκοόλ.
Οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν επίσης, εάν πίνετε περισσότερα από δύο ποτά την εβδομάδα, να βεβαιωθείτε ότι δεν ξεπερνάτε τα δύο ποτά σε καμία ημέρα, για να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμών ή βίας.
Στην Ταϊλάνδη, η κυβέρνηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο της σύνταξης κανονισμού που απαιτεί τα προϊόντα αλκοόλ να φέρουν γραφικές εικόνες συνοδευόμενες από προειδοποιήσεις κειμένου, όπως «τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο», σύμφωνα με την Bangkok Post.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέφερε ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με το αλκοόλ στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο έχουν αυξηθεί. Συνέκριναν τα στοιχεία από το 2020-21 με τα στοιχεία από το 2016-17 και διαπίστωσαν αύξηση κατά 29,3%, την οποία αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία και στη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα του αλκοόλ. Η τελευταία φορά που αυξήθηκε ο ομοσπονδιακός φόρος στο αλκοόλ ήταν το 1991, ενώ οι φόροι σε ορισμένα αλκοολούχα προϊόντα μειώθηκαν στα τέλη του 2020.