Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πότε η μαγειρική σόδα με νερό κάνει καλό στην υγεία;

ΑρχικήΝέαΥγείαΠότε η μαγειρική σόδα με νερό κάνει καλό στην υγεία;
spot_img

Πως αυτό το απλό προϊόν μπορεί να προσταυεύσει από μια σοβαρή ιατρική κατάσταση.

Η μαγειρική σόδα (διττανθρακικό νάτριο) είναι ένα αρκετά απλό προϊόν που έχει πολλές χρήσεις εκτός του μαγειρικού κόσμου. Έχει αναδειχθεί ως ένας τρόπος για να απορροφήσει και να εξουδετερώσει ανεπιθύμητες οσμές του μπάνιου, να απομακρύνει τα φυτοφάγα έντομα του κήπου και να κάνει τα λευκά σας ρούχα πιο φωτεινά.

Όταν επίσης συνδυάζεται με νερό μπορεί επίσης, εκτός από κινδύνους που ελλοχεύουν, να είναι ωφέλιμη ως θεραπεία αν διαγνωστείτε με μια ιατρική κατάσταση που ονομάζεται μεταβολική οξέωση.

Σύμφωνα με αναφορές της Cleveland Clinic, η μεταβολική οξέωση πρόκειται για μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν τα οξέα στο σώμα αρχίζουν να αυξάνονται. Είναι ένα ιδιαίτερα συχνό σύμπτωμα μεταξύ ατόμων που έχουν διαγνωστεί με χρόνια νεφρική νόσο ή άλλο νεφρικό πρόβλημα.

Τι συμβαίνει όταν έχετε μεταβολική οξέωση;

Ουσιαστικά, το σώμα σας αδυνατεί να διατηρήσει τα επίπεδα του pH σας εκεί που ανήκουν. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το ανθρώπινο σύστημα εξουδετερώνει αυτόματα τα οξέα, σταθεροποιώντας έτσι το σώμα σε μια υγιή, ουδέτερη ισορροπία pH περίπου 7,35 έως 7,45. Ωστόσο, τα άτομα με μεταβολική οξέωση παρουσιάζουν συσσώρευση οξέων.

Ως αποτέλεσμα, το American Kidney Fund σημειώνει ότι μπορεί να παρουσιάσουν δυσμενείς, ακόμη και επικίνδυνες παρενέργειες, όπως στομαχικές διαταραχές, ζάλη, γρήγορη αναπνοή ή σύγχυση.

Η μαγειρική σόδα αποτελείται από διττανθρακικό νάτριο, το οποίο, όπως σημειώνει το WebMD, είναι μια αλμυρή, ξηρή ουσία. Η βάση δεδομένων της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής των ΗΠΑ προσδιορίζει μία από τις χρήσεις της μαγειρικής σόδας ως ρυθμιστή του pH, από όπου πηγάζει και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας της μεταβολικής οξέωσης.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2019 στο Journal of Nephrology παρακολούθησε εκατοντάδες άτομα με χρόνια νεφρική νόσο για τρία χρόνια. Όσοι έλαβαν καθημερινές θεραπείες με διάλυμα διττανθρακικού νατρίου κατάφεραν να βελτιώσουν με ασφάλεια τις νεφρικές τους λειτουργίες.

Μια άλλη ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε το 2021 στο Critical Care, εξέτασε τη χρήση διττανθρακικού νατρίου σε μονάδες εντατικής θεραπείας για τη θεραπεία ασθενών με οξεία μεταβολική οξέωση. Οι συγγραφείς της ανασκόπησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, αν και δεν υπήρχαν κλινικές μελέτες σχετικά με τα αποτελέσματα των θεραπειών με διττανθρακικό νάτριο σε αυτές τις καταστάσεις, το διττανθρακικό νάτριο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τους ασθενείς που παρουσιάζουν οξεία νεφρική βλάβη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο