Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
10.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι η γλυκαγόνη και πως επιδρά στον διαβήτη

ΑρχικήΝέαΥγείαΤι είναι η γλυκαγόνη και πως επιδρά στον διαβήτη
spot_img

Πως συνδέονται γλυκαγόνη και ινσουλίνη.

Η γλυκαγόνη είναι μια φυσική ορμόνη που παράγει το σώμα σας και συνεργάζεται με άλλες ορμόνες και σωματικές λειτουργίες για τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας και εμποδίζει το σάκχαρο στο αίμα σας να πέσει πολύ χαμηλά.

Τα κύτταρα άλφα στο πάγκρεας σας παράγουν γλυκαγόνη και την απελευθερώνουν ως απόκριση σε πτώση του σακχάρου στο αίμα, παρατεταμένη νηστεία, άσκηση και γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες.

Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που συντονίζουν διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα σας μεταφέροντας μηνύματα μέσω του αίματός σας στα όργανα, το δέρμα, τους μύες και άλλους ιστούς. Αυτά τα σήματα λένε στο σώμα σας τι να κάνει και πότε να το κάνει.

Το πάγκρεας σας είναι ένα αδενικό όργανο στην κοιλιά σας που εκκρίνει πολλά ένζυμα για να βοηθήσει στην πέψη και αρκετές ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της γλυκαγόνης και της ινσουλίνης. Περιβάλλεται από το στομάχι, τα έντερα και άλλα όργανα.

Το σώμα έχει συνήθως ένα πολύπλοκο σύστημα για να βεβαιωθείτε ότι το σάκχαρό σας είναι στα βέλτιστα επίπεδα. Εάν έχετε πάρα πολλή ή πολύ λίγη γλυκόζη στο αίμα σας, μπορεί να προκαλέσει ορισμένα συμπτώματα και επιπλοκές. Η γλυκαγόνη χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη θεραπεία της υπογλυκαιμίας που προκαλείται από ινσουλίνη, η οποία συχνά εμφανίζεται στον ασταθή διαβήτη, λόγω της ικανότητάς της να προκαλεί σχεδόν στιγμιαία αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Γλυκαγόνη και ινσουλίνη

Η γλυκαγόνη και η ινσουλίνη, ένα άλλο είδος ορμόνης, θα πρέπει να εργάζονται ως ομάδα για να διατηρούν το σάκχαρο στο αίμα σας σε ισορροπία. Τα κύτταρα στο πάγκρεάς σας που παράγουν γλυκαγόνη είναι παρόμοια με τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Το σώμα σας τη χρειάζεται για να μετατρέψει το σάκχαρο του αίματος σε καύσιμο.

Εάν έχετε διαβήτη, το σώμα σας είτε δεν παράγει ινσουλίνη είτε δεν παράγει αρκετή. Αυτό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας παράγει γλυκαγόνη. Συνήθως, η τροφή δίνει στο σώμα σας το σάκχαρο και την ενέργεια που χρειάζεται. Τα επίπεδα γλυκαγόνης τότε μειώνονται επειδή το συκώτι σας δεν χρειάζεται να παράγει περισσότερη ζάχαρη για να τροφοδοτήσει τους μυς σας.

Με τον διαβήτη, το πάγκρεάς σας δεν σταματά να παράγει γλυκαγόνη όταν τρώτε. Αυτό μπορεί να αυξήσει υπερβολικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μετά τα γεύματά σας. Μπορεί επίσης να παράγετε υπερβολική γλυκαγόνη εάν είχατε ξαφνική απώλεια βάρους για οποιονδήποτε λόγο. Είναι σπάνιο να παράγει κάποιος πολύ λίγη γλυκαγόνη, αν και αυτό συμβαίνει μερικές φορές στα μωρά.

Η σύνδεση με το διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (T2DM) συνδέεται με υπεργλυκαιμία. Ωστόσο, τα επίπεδα γλυκαγόνης παραμένουν υψηλά σε καταστάσεις νηστείας και μεταγευματικής κατάστασης.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό δεν καταστέλλεται από την από του στόματος λήψη γλυκόζης, αλλά ανταποκρίνεται εύκολα στην ενδοφλέβια χορήγηση γλυκόζης. Αυτό υποδηλώνει την εμπλοκή των εντερικών ινκρετινών όπως το εξαρτώμενο από τη γλυκόζη ινσουλινοτροπικό πολυπεπτίδιο (GIP) και το GLP-1 στη διαβητική υπεργλυκαγοναιμία.

Το GLP-1 και το GIP ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα μετά τα γεύματα διεγείροντας την έκκριση ινσουλίνης με τρόπο εξαρτώμενο από τη γλυκόζη. Καταστέλλουν επίσης την απελευθέρωση γλυκαγόνης, καθυστερούν τη γαστρική κένωση και καταστέλλουν την όρεξη κεντρικά, μειώνοντας την πρόσληψη τροφής.

Πηγή: https://www.nature.com/articles/s41392-024-01931-z

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο