Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τροφική δηλητηρίαση ή γαστρεντερίτιδα; Πώς να καταλάβετε την αιτία της αδιαθεσίας σας

ΑρχικήΝέαΥγείαΤροφική δηλητηρίαση ή γαστρεντερίτιδα; Πώς να καταλάβετε την αιτία της αδιαθεσίας σας
spot_img

Η στιγμή έναρξης των συμπτωμάτων και η διάρκειά τους, είναι το κλειδί για να εντοπίσετε την αιτία.

Και ξαφνικά εν μέσω γιορτών αισθάνεστε αδιαθεσία έχετε λίγο ή υψηλό πυρετό, ίσως τάση για εμετό και πονάει το στομάχι σας. Και εύλογα αναρωτιέστε εάν έχετε ιογενή γαστρεντερίτιδα ή φταίει κάτι (από τα πολλά) που καταναλώσατε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Γαστρεντερίτιδα ή τροφική δηλητηρίαση λοιπόν; Μπορεί το ερώτημα να είναι δύσκολο να απαντηθεί επειδή και οι δύο καταστάσεις έχουν παρόμοια συμπτώματα, αλλά υπάρχουν και θεμελιώδεις διαφορές.

Η τροφική δηλητηρίαση είναι ένας γενικότερος όρος που αναφέρεται σε ασθένειες που προκαλούνται από βακτήρια, ή παράσιτα που έχουν αναπτυχθεί σε χαλασμένα τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, έχουν εντοπιστεί πάνω από 250 τροφιμογενείς ασθένειες και τα πέντε κορυφαία κοινά τροφιμογενή μικρόβια είναι ο νοροϊός, η σαλμονέλα, το clostridium perfringens, το campylobacter. Ωστόσο, όταν κάποιος αναφέρεται σε τροφική δηλητηρίαση, τείνουν να σκέφτονται βακτήρια όπως η σαλμονέλα, το E. coli και ο σταφυλόκοκκος.

Η τροφική δηλητηρίαση πολύ συχνά μεταδίδεται είτε με διασταυρούμενη μόλυνση, όπου μικροοργανισμοί από ωμά ή κακώς μαγειρεμένα τρόφιμα περνούν σε άλλα τρόφιμα, είτε με απευθείας κατανάλωση ωμών ή κακομαγειρεμένων τροφίμων (συνήθως κρέας, γαλακτοκομικά και σάλτσες).

Από την άλλη πλευρά υπάρχει και η ιογενής γαστρεντερίτιδα, που προκαλείται από έναν ιό, πιο συχνά τον νοροϊό, τον ροταϊό και τον αδενοϊό και, μεταδίδεται από ομάδες ανθρώπων που συγκεντρώνονται σε κοντινή απόσταση. Τα συμπτώματα των δύο ασθενειών μοιάζουν και μπορεί να σας μπερδέψουν, όπως η διάρροια ο εμετός και η ναυτία.

Πώς μπορείτε να τα ξεχωρίσετε;

Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των δύο είναι πότε ξεκινούν τα συμπτώματα μετά την έκθεση σας και πόσο καιρό διαρκούν. Η τροφική δηλητηρίαση, εμφανίζεται γρήγορα – συνήθως περίπου δύο έως έξι ώρες αφού έχετε φάει χαλασμένο φαγητό, ενώ η ιογενής γαστρεντερίτιδα  έχει περίπου μια περίοδο επώασης 24 έως 48 ωρών και στη συνέχεια αρχίζει να προκαλεί συμπτώματα. Η τροφική δηλητηρίαση σπάνια διαρκεί περισσότερο από μία ημέρα ή ακόμα και μερικές ώρες, ενώ η ιογενής γαστρεντερίτιδα, γενικά παραμένει για δύο ημέρες, αν και μερικές φορές, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Σύγκριση Συμπτωμάτων

Τα κοινά συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία και/ή έμετος
  • Διάρροια
  • Κράμπες στο στομάχι, μυϊκοί πόνοι ή αδυναμία
  • Απώλεια όρεξης
  • Χαμηλός πυρετός
  • Πονοκέφαλοι
  • Ζαλάδα ή ζάλη

Τα κοινά συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης περιλαμβάνουν:

  • Κράμπες στο στομάχι ή στο έντερο
  • Διάρροια
  • Κούραση
  • Πυρετός
  • Ρίγη και μυϊκοί πόνοι
  • Πονοκέφαλοι
  • εφίδρωση
  • Δίψα

Θεραπεία

Εάν η αιτία της ασθένειας του στομάχου είναι ιογενής, η θεραπεία είναι η αύξηση των υγρών, η αναπλήρωση ηλεκτρολυτών, η ξεκούραση και η λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή για τη μείωση του πυρετού. Οι περισσότερες περιπτώσεις γρίπης του στομάχου υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες, αν και οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται άρρωστοι για έως και 10 ημέρες ή περισσότερο.

Η θεραπεία για τροφική δηλητηρίαση εξαρτάται συνήθως από το συγκεκριμένο παθογόνο που εμπλέκεται και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η τροφική δηλητηρίαση υποχωρεί χωρίς θεραπεία μετά από λίγες μόνο ημέρες, αν και μπορεί να επιμείνει περισσότερο. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντικατάσταση χαμένων υγρών και ηλεκτρολυτών και λήψη αντιβιοτικών που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός. Επίσης, διατίθενται αντιπαρασιτικά φάρμακα για τη θεραπεία ορισμένων τροφιμογενών παρασίτων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο