Η υποχρεωτική ετικέτα για την καλή διαβίωση των ζώων, η οποία έχει πρόσφατα θεσπιστεί στη Γερμανία, θα έρθει σύντομα και στη χώρα μας, σύμφωνα με τοπικούς παραγωγούς.
Οι καταναλωτές του σήμερα, ειδικά στην Ελλάδα, καταναλώνουν κρέας το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ο κίνδυνος αφανισμού μεγάλου μέρους της βρώσιμης χλωρίδας και πανίδας εξαιτίας της υπερκατανάλωσης, φέρνουν στο προσκήνιο το ζήτημα της βιωσιμότητας και της καταναλωτικής ευθύνης απέναντι σε αυτό το σκοπό. Αυτό συνιστά την υπεύθυνη κατανάλωση και στο κομμάτι της διαβίωσης των ζώων, δηλαδή αγορά κρέατος με την προϋπόθεση ότι τα ζώα δεν έχουν ταλαιπωρηθεί και κακοποιηθεί στη διαδικασία.
Σε αυτά τα πλαίσια έχει τεθεί στο προσκήνιο η υποχρεωτική ετικέτα για την καλή διαβίωση των ζώων. Ουσιαστικά, η ετικέτα θα τοποθετείται, όπως οι άλλες, πάνω στο προϊόν, διασφαλίζοντας πως το ζώο έχει εκτραφεί σε ένα αξιοπρεπές και σύμφωνο με τα δικαιώματα των ζώων περιβάλλον.
Όπως είχαμε γράψει και στο cibum, πρόσφατα η ετικέτα έγινε υποχρεωτική στη Γερμανία. Μάλιστα, ο ένθερμος υποστηρικτής της ετικέτας ο υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ, χαιρέτισε τη συμφωνία ως «σημαντικό βήμα προς τη βιώσιμη κτηνοτροφία», λέγοντας ότι, με τη νέα ετικέτα για τα ζωικά προϊόντα, οι καταναλωτές θα έχουν σύντομα «μια πραγματική και αξιόπιστη επιλογή για την καλή μεταχείριση των ζώων».
Αυτή την άποψη του Τζεμ Όντεμιρ υποστηρίζει και η Χριστίνα Νικολάου από το τμήμα διασφάλισης ποιότητας στην εταιρεία κρεάτων, Βουδούρης-Κώνστας. Μάλιστα, θεωρεί πως σίγουρα θα έρθει κάποια στιγμή και στην Ελλάδα. “Πολλοί πελάτες μας το ζητάνε ήδη. Έχει αρχίσει γενικότερα να υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση σε αυτό το θέμα“, αναφέρει, επιβεβαιώνοντας την καταναλωτική τάση που προαναφέρθηκε αναφορικά με τα δικαιώματα των ζώων.
Ωστόσο, η κα Νικολάου δε δίστασε να αναφέρει πως σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα κατά την εφαρμογή της ετικέτας από τους παραγωγούς. Άλλωστε, δεν συμφέρει όλους τους παραγωγούς αυτό το μοντέλο, ειδικά τις μεγαλύτερες εταιρείες της βιομηχανίας που ενδέχεται να βρουν κοστοβόρα μια τέτοια αλλαγή στο μοντέλο εκτροφής. Παρά το γεγονός αυτό, η κα Νικολάου προβλέπει πως η βιομηχανία κρέατος θα επηρεαστεί θετικά από αυτή την αλλαγή.