Οι παράγοντες που συμβάλουν στην σπατάλη τροφίμων.
Τα υπολείμματα γευμάτων αποτελούν σημαντικό συστατικό των οικιακών απορριμμάτων τροφίμων. Ωστόσο, υπάρχει περιορισμένη κατανόηση των συμπεριφορών διαχείρισης υπολειμμάτων τροφίμων, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων σε οικιακά περιβάλλοντα.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference διαχώρισε τα νοικοκυριά με χαρακτηριστικές συμπεριφορές που σχετίζονται με τη διαχείριση υπολειμμάτων γευμάτων. Τα δεδομένα για τα υπολείμματα γευμάτων και τις συμπεριφορές διαχείρισης τροφίμων συλλέχθηκαν χρησιμοποιώντας μια έρευνα σε εθνικό επίπεδο σε 1.728 νοικοκυριά στην Αυστραλία.
Οι ερευνητές εντόπισαν δύο ετερογενείς ομάδες νοικοκυριών σχετικά με τη διαχείριση των υπολειμμάτων γευμάτων, τους «Αυτόνομους αποταμιευτές» (59% του δείγματος) και τους «Αφελείς απορρίπτοντες» (41% του δείγματος). Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι αναποτελεσματικές συμπεριφορές μαγειρέματος και αποθήκευσης οδηγούν στην απόρριψη μαγειρεμένων γευμάτων.
Οι « αφελείς απορρίπτοντες» απορρίπτουν τα υπολείμματα γευμάτων είτε αμέσως είτε μετά την αποθήκευσή τους επειδή δεν έχουν επαρκείς μαγειρικές δεξιότητες για να επανατοποθετήσουν τα υπολείμματα ή να κρίνουν την ασφάλεια των τροφίμων μετά την αποθήκευση τους. Δεν έχουν επίσης δεξιότητες προγραμματισμού γευμάτων. Αντίθετα, οι «Αυτόνομοι αποταμιευτές» επέδειξαν αποτελεσματικές μαγειρικές δεξιότητες και συμπεριφορές αποθήκευσης. Διάβασαν και ακολούθησαν τις οδηγίες αποθήκευσης και μερίδας γευμάτων. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για εξατομικευμένες παρεμβάσεις που στοχεύουν καταναλωτές με χαμηλή γνώση μαγειρικής και αποθήκευσης για να συμβάλουν στη συνολική ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.