Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
27.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως θα μοιάζουν οι προειδοποιητικές ετικέτες στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΠως θα μοιάζουν οι προειδοποιητικές ετικέτες στα τρόφιμα
spot_img

Τα τρόφιμα μπορεί σύντομα να συνοδεύονται από προειδοποιήσεις.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) σχεδιάζει να προτείνει το φθινόπωρο τη σήμανση στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών τροφίμων και ποτών, ώστε να βοηθήσει τους Αμερικανούς να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές για την αντιμετώπιση των εκρηκτικών ποσοστών παχυσαρκίας, χρόνια μετά τη λήψη ανάλογων μέτρων από άλλες χώρες.

Οι ετικέτες υποτίθεται ότι θα επισημαίνουν τα προϊόντα που περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου, κορεσμένων λιπαρών ή προστιθέμενων σακχάρων – κοινά χαρακτηριστικά των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων που αποτελούν περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνουν οι Αμερικανοί κάθε μέρα.

Αλλά οι επιλογές επισήμανσης που εξετάζει ο FDA δεν είναι αρκετά σαφείς για να προστατεύσουν την υγεία των Αμερικανών, αναφέρουν ορισμένοι ειδικοί σε θέματα διατροφής και νομοθέτες.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σχεδόν το 20% των παιδιών στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκα, ποσοστό σχεδόν τετραπλάσιο από αυτό της δεκαετίας του 1970, πριν από την εξάπλωση των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων.

Αρκετές μελέτες έχουν εντοπίσει αυτά τα βιομηχανικά παραγόμενα, υπερ-γευστικά τρόφιμα ως παράγοντες κινδύνου για χρόνιες ασθένειες που μειώνουν τη διάρκεια ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εταιρείες τροφίμων αντιδρούν στην προσθήκη ετικετών στις προσόψεις των συσκευασμένων τροφίμων και αμφισβητούν το επιχείρημα του FDA ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές επιλογές των Αμερικανών και τα ποσοστά παχυσαρκίας.

Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας προειδοποιούν ότι τέτοιες απαιτήσεις θα ανεβάσουν τις τιμές των τροφίμων. Αμφισβητούν το κατά πόσον ο FDA έχει την εξουσία να θεσπίσει τέτοιες σαρωτικές αλλαγές και λένε ότι οι εταιρείες έχουν λόγους να μηνύσουν ενδεχομένως την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τον περιορισμό της εμπορικής ελευθερίας του λόγου.

Ακολουθούν δύο πιθανές επιλογές επισήμανσης που ο FDA λέει ότι εξετάζει:

Αυτή στα αριστερά θα σηματοδοτούσε τα υψηλά επίπεδα προστιθέμενων σακχάρων, κορεσμένων λιπαρών ή νατρίου, τα οποία ο οργανισμός ορίζει ως το 20% ή περισσότερο της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ανά μερίδα.

Η άλλη διαθέτει χρώματα που υποδηλώνουν πόσα κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και πρόσθετα σάκχαρα περιέχει το τρόφιμο ανά μερίδα. Εάν ένα προϊόν περιέχει 5% ή λιγότερο από την ημερήσια αξία οποιουδήποτε από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, δίπλα του τοποθετείται μια πράσινη ετικέτα «χαμηλής περιεκτικότητας». Εάν το τρόφιμο περιέχει το 20% ή περισσότερο από το εν λόγω θρεπτικό συστατικό, φέρει κόκκινη ετικέτα «υψηλή». Όλα τα ενδιάμεσα θρεπτικά συστατικά φέρουν κίτρινη ετικέτα «μέτρια».

Οι ειδικοί λένε ότι και οι δύο αμερικανικές εκδόσεις είναι αδύναμες και προκαλούν σύγχυση σε σύγκριση με τις ετικέτες που χρησιμοποιούνται στη Χιλή, η οποία έχει αναλάβει μια από τις πιο φιλόδοξες προσπάθειες στον κόσμο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Η χώρα της Νότιας Αμερικής τοποθετεί μαύρα οκτάγωνα που μοιάζουν με πινακίδες stop στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά, νάτριο ή ζάχαρη. (Τα όρια θρεπτικών συστατικών της Χιλής βασίζονται σε 100 γραμμάρια τροφίμου και όχι ανά μερίδα, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες).

Ερευνητές του Global Food Research Program του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας ανέλυσαν κοινά αμερικανικά σνακ, όπως τα κράκερς Goldfish, τα Cheetos και τα Cheerios, για λογαριασμό της Washington Post για να δείξουν πώς θα μπορούσε να είναι η συσκευασία τους σύμφωνα με τις προτάσεις των ΗΠΑ σε σύγκριση με το πώς θα έπρεπε να επισημαίνεται το ίδιο προϊόν στη Χιλή.

Προειδοποιητικές ετικέτες στη Χιλή για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο. (University of North Carolina Global Food Research Program)

Για παράδειγμα, τα Cheerios, τα οποία διαφημίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ως δημητριακά που «μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά», θα έπαιρναν κίτρινη ετικέτα που θα υποδείκνυε τα «μεσαία» επίπεδα νατρίου σύμφωνα με μία από τις προτεινόμενες επιλογές του FDA.

Η κατανάλωση τροφίμων με πολύ νάτριο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το προϊόν, σύμφωνα με τους ερευνητές του UNC, θα έπαιρνε προειδοποιήσεις σε σχήμα στοπ για υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και θερμίδες αν πωλούνταν στη Χιλή. Οι προτάσεις του FDA δεν περιλαμβάνουν προειδοποιήσεις για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Α. Ζαμπέλας (ΕΦΕΤ) για τις ετικέτες τροφίμων: “Η γνώση είναι δύναμη”

Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα για την εκστρατεία «Safe2Eat» που στόχο έχει την προστασία των καταναλωτών από λάθος επιλογές.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στη χρήση των όρων μπιφτέκι και μπριζόλα στα προϊόντα φυτικής προέλευσης

Οι όροι που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας δεν μπορούν να αποκλειστούν από την περιγραφή των vegan προϊόντων, έκρινε το δικαστήριο

Νοθευμένο το 80% του μελιού – Μελισσοκομικά site διαφημίζουν φρουκτόζη που δεν ανιχνεύεται στους ελέγχους!

Η νοθεία μελιού έχει γίνει επιστήμη! Κώδωνας κινδύνου από τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο