Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
27.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Hrušovský lepník: Νέο προϊόν ΠΓΕ από τη Σλοβακία – Πίτα αλμυρή ή γλυκιά

ΑρχικήΝέαHrušovský lepník: Νέο προϊόν ΠΓΕ από τη Σλοβακία - Πίτα αλμυρή ή γλυκιά
spot_img

Με τον νέο Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2022/1289 καταχωρίστηκε η ονομασία του προϊόντος «Hrušovský lepník» στο μητρώο των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ).

Το Hrušovský lepník είναι μια πίτα στρογγυλή ή διπλωμένη κατά το ήμισυ, διαμέτρου 25-35 cm, από ξινή ζύμη ψωμιού και πατάτας με γέμιση ή επικάλυψη που ψήνεται σε πέτρινο φούρνο.

Τύποι Hrušovský lepník

  • Αλμυρό Hrušovský lepník αλειμμένο με λιωμένο βούτυρο, φυτικό έλαιο ή ζωικό λίπος με γέμιση σκόρδου.
  • Γλυκό Hrušovský lepník αλειμμένο με λιωμένο βούτυρο, φυτικό έλαιο ή ζωικό λίπος με γέμιση μαρμελάδας (δαμάσκηνο ή κεράσι).
  • Hrušovský lepník με γέμιση ξινολάχανου και αλειμμένο με λιωμένο βούτυρο, φυτικό έλαιο ή ζωικό λίπος.
  • Hrušovský lepník αλειμμένο με λιωμένο βούτυρο, φυτικό έλαιο ή ζωικό λίπος, γαρνιρισμένο από πάνω με μείγμα από τυρόπηγμα και πατάτα και πασπαλισμένο με κανέλλα σε σκόνη και ζάχαρη, ζάχαρη βανίλιας, ζάχαρη βανιλίνης ή ζάχαρη κανέλας.

Συγκεκριμένα στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής

Η διαδικασία παραγωγής περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

παρασκευή της ζύμης με το χέρι,
προετοιμασία των υλικών γέμισης/επικάλυψης με το χέρι,
ψήσιμο σε φούρνο από πέτρα λατομείου,
επάλειψη με λιωμένο βούτυρο ή φυτικό έλαιο ή με ζωικό λίπος,
στη συνέχεια άπλωμα της επικάλυψης στην επιφάνεια της πίτας.

Η γεωγραφική περιοχή περιλαμβάνει την κοινότητα Hrušov, που βρίσκεται στην περιοχή Banská Bystrica, στη νότια ανυψωμένη ακμή του οροπεδίου Krupinská Planina κοντά στις πόλεις Veľký Krtíš, Krupina και Šahy, στην πάλαι ποτέ κομητεία Hont της Σλοβακίας.

Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή

Ο αιτιώδης δεσμός βασίζεται στην τεχνογνωσία των παραγωγών της γεωγραφικής περιοχής, καθώς και στη φήμη και τις παραδόσεις του Hrušovský lepník.

Η ζύμη και η γέμιση/επικάλυψη για το Hrušovský lepník παρασκευάζονται αποκλειστικά με το χέρι. Το άνοιγμα της ζύμης σε στρογγυλό σχήμα την καθιστά λεπτή, συμπαγή και λεία μετά το ψήσιμο, και της προσδίδει λεπτή υφή. Το μέγεθος της πίτας εξαρτάται από το μέγεθος του φτυαριού, καθώς χρησιμοποιείται ολόκληρη η επιφάνειά του.

Το Hrušovský lepník ψήνεται σε θερμοκρασία άνω των 300 °C σε πέτρινο φούρνο που καίει σκληρό ξύλο (χαρουπιά, οξιά, δρυ, καρπίνο). Ο φούρνος έχει φτάσει στη σωστή θερμοκρασία όταν η πέτρα παράγει σπινθήρες κατά το πέρασμα του φουρνόξυλου. Μετά την καύση του ξύλου, τα κάρβουνα σπρώχνονται στο πίσω μέρος του φούρνου και, με υγρή βούρτσα, η τέφρα σκουπίζεται στον υπόλοιπο φούρνο. Οι πίτες Hrušovský lepník ψήνονται η μια δίπλα στην άλλη ενώ γυρίζονται με φουρνόξυλο ώστε να ψηθούν σωστά από όλες τις πλευρές. Το Hrušovský lepník χωρίς επικάλυψη ή γέμιση ψήνεται στον φούρνο για περίπου 5 λεπτά και με επικάλυψη ή γέμιση για περίπου 7-10 λεπτά.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Υδροξυτυροσόλη ως πρόσθετο: Οι Έλληνες, πρωταθλητές στην πρόσληψη φαινολών μέσω της επιτραπέζιας ελιάς

Επιστημονική έρευνα Ισπανών για την πρόσληψη υδροξυτυροσόλης που υπάρχει σε ελιές, ελαιόλαδο και κρασί. στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό - Οι δυνατότητες χρήσης της ως πρόσθετο τροφίμων

ChitoFOODS: Ελληνική καινοτομία για νέες εφαρμογές τροφίμων

Το ChitoFOODS είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο από Έλληνες επιστήμονες, που ασχολείται με νανοσωματίδια και μεμβράνες με βάση τη χιτοζάνη, με εκχυλίσματα παραπροϊόντων αγροδιατροφής για νέες εφαρμογές τροφίμων.

Εφαρμογή smartphone ελέγχει τα τρόφιμα για χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο

Δείτε πόσα νιτρώδη άλατα περιέχουν τα τρόφιμά σας με... μια φωτογραφία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα