Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέο ΠΟΠ προϊόν από την Τουρκία – Φουντούκια “Giresun Tombul Fındığı”

ΑρχικήΝέαΝέο ΠΟΠ προϊόν από την Τουρκία - Φουντούκια "Giresun Tombul Fındığı"
spot_img

Δημοσιεύθηκε ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2022/939 για την καταχώριση της ονομασίας «Giresun Tombul Fındığı» στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΟΠ).

Το «Giresun Tombul Fındığı» είναι φουντούκι που ανήκει στο είδος Corylus avellana L. και διατίθεται στο εμπόριο ως φουντούκι με ή χωρίς κέλυφος: με κέλυφος, ακατέργαστο αποκελυφωμένο και καβουρντισμένο αποκελυφωμένο.

Έχει κέλυφος στρογγυλό, αρκετά λαμπερό, καστανό, ελαφρώς χνουδωτό στον ομφαλό και πεπλατυσμένο. Το σπέρμα είναι στρογγυλό, μη ινώδες, με φλοιό ανοιχτού λαμπερού χρώματος. Το περισπέρμιο δεν εισχωρεί στο σπέρμα και αποσπάται από αυτό εύκολα.

Το προϊόν αυτό, ακατέργαστο ή καβουρντισμένο, αφήνει πολύ έντονη γεύση και άρωμα στο στόμα. Τα φουντούκια είναι ευκολομάσητα και δεν αφήνουν αίσθηση ξηρότητας στο στόμα· το έλαιο των καρπών είναι αισθητό. Επιπλέον, τα φουντούκια δεν αφήνουν πικρή γεύση κατά την κατάποση.

Το «Giresun Tombul Fındığı» καλλιεργείται σε παραδοσιακούς φουντουκεώνες εκτατικής καλλιέργειας, σε επικλινή εδάφη, ενίοτε διαμορφωμένα σε αναβαθμίδες. Η ποικιλία καλλιεργείται με σύστημα πολλαπλού στελέχους σε κήπους, όπου το υψόμετρο δεν υπερβαίνει τα 750 μέτρα.

Όλες οι εργασίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η φύτευση των δενδρυλλίων, η λίπανση, το κλάδεμα, η συγκομιδή, η αποφλοίωση και η ξήρανση πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετούμενης στο σημείο 4 γεωγραφικής περιοχής.

Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση του προϊόντος

Οι ακόλουθες πληροφορίες πρέπει να είναι γραμμένες ή τυπωμένες στη συσκευασία του «Giresun Tombul Fındığı», με ευανάγνωστους και ανεξίτηλους χαρακτήρες:

εμπορική ονομασία και διεύθυνση, σύντομη ονομασία και διεύθυνση ή καταχωρισμένο εμπορικό σήμα της εταιρείας

αριθμός παρτίδας

ονομασία του προϊόντος — «Giresun Tombul Fındığı»

καθαρό βάρος

το ακόλουθο λογότυπο:

Image 1

Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή

Τα σημαντικότερα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του «Giresun Tombul Fındığı» είναι η γευστική και αρωματική ταυτότητα, η υψηλή ελαιοπεριεκτικότητα, το πάχος του κελύφους, η υψηλή αναλογία σπέρματος και η ικανότητα απόσπασης του περισπερμίου κατά την αποφλοίωση. Τα χαρακτηριστικά αυτά οφείλονται τόσο σε φυσικούς όσο και σε ανθρώπινους παράγοντες.

Τα φουντούκια διακρίνονται σε δύο κατηγορίες στην Τουρκία: ποιότητα Giresun και ποιότητα Levant. Μόνο τα φουντούκια που καλλιεργούνται στη γεωγραφική περιοχή χαρακτηρίζονται ως φουντούκια ποιότητας Giresun (εξαιρετικής ποιότητας) και αγοράζονται από τον γεωργό σε υψηλότερη τιμή. Τα φουντούκια που καλλιεργούνται σε άλλα μέρη της Τουρκίας χαρακτηρίζονται ως φουντούκια ποιότητας Levant (δευτερεύουσας ποιότητας).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο