Το αυγό θεωρείται αλλεργιογόνο και μπορεί να κρύβεται σε πολλά τρόφιμα, ακόμα και σε εκείνα που δεν φαίνεται προφανές ότι το περιέχουν.
Η αλλεργία στο αυγό είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στις πρωτεΐνες του αυγού, συνήθως της λευκωματίνης (ασπράδι). Είναι πιο συχνή στα παιδιά, αλλά μπορεί να επιμείνει και στην ενήλικη ζωή.
Τα συμπτώματα της αλλεργίας μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγα λεπτά έως ώρες μετά την κατανάλωση αυγού και περιλαμβάνουν όταν είναι ήπια κνησμό, εξανθήματα, πρήξιμο στα χείλη ή το πρόσωπο, ναυτία, εμετό, διάρροια, κοιλιακό πόνο. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα όπως συμφόρηση, φτέρνισμα, δύσπνοια και άσθμα ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις έχουμε πτώση της πίεσης, δυσκολία στην αναπνοή και απώλεια συνείδησης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο €2.000 σε μεγάλο σουβλατζίδικο στο Γαλάτσι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η υπνική άπνοια συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο Πάρκινσον – Πώς μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών στη Γλυφάδα – Ποιοι γόνοι γνωστών οικογενειών διακινούσαν ναρκωτικά σε… κουτάκια χυμού
Το αυγό μπορεί να κρύβεται σε πολλά τρόφιμα, ακόμα και σε εκείνα που δεν φαίνεται προφανές ότι το περιέχουν. Αν κάποιος έχει αλλεργία στο αυγό, είναι σημαντικό να ελέγχει πάντα τις ετικέτες και να γνωρίζει τις πιθανές “κρυφές” πηγές του.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ενεργειακά ποτά: Συμπεράσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των εφήβων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εξαρθρώθηκε διεθνές δίκτυο παράνομου εμπορίου κρασιών ΠΟΠ
Τι γίνεται όμως αν ο παρασκευαστής έχει παραλείψει να βάλει το αλλεργιογόνο αυγό στα συστατικά;
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Κανονισμός 1169/2011 ορίζει ότι το αυγό πρέπει να αναφέρεται ευδιάκριτα στη λίστα συστατικών (π.χ. με έντονη γραφή, υπογράμμιση ή κεφαλαία). Αυτό ισχύει και για παράγωγα αυγού (π.χ. αλβουμίνη, λεκιθίνη αν είναι από αυγό). Η επισήμανση “Μπορεί να περιέχει ίχνη αυγού” χρησιμοποιείται σε προϊόντα που μπορεί να έχουν διασταυρούμενη επιμόλυνση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα τρόφιμα που μολύνονται περισσότερο από σαλμονέλα – Ευρήματα WGS και μηχανικής μάθησης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εξαρθρώθηκε διεθνές δίκτυο παράνομου εμπορίου κρασιών ΠΟΠ
Ανάκληση αλλαντικών από μεγάλο σούπερ μάρκετ
Η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ Aldi έχει ανακαλέσει 7 παρτίδες ψητού στήθους κοτόπουλου 140 γραμμαρίων με την επωνυμία « Il Tagliere del Re » επειδή το αλλεργιογόνο « αυγό » δεν δηλώνεται στην ετικέτα .

Οι εν λόγω παρτίδες, που παράγονται από την Forno d’Oro Srl, είναι:
Παρτίδα: 5554195700 – Ημερομηνία λήξης: 19/04/25
Παρτίδα: 5554205700 – Ημερομηνία λήξης: 25/04/17
Παρτίδα: 5790095700 – Ημερομηνία λήξης: 24/04/25
Παρτίδα: 220/04/25 5196045700 – Ημερομηνία λήξης: 04/12/25
Παρτίδα: 5554125700 – Ημερομηνία λήξης: 17/04/25 Παρτίδα: 5982255700 – Ημερομηνία λήξης: 05/04/25
Το εμπλεκόμενο προϊόν, όπως αναφέρεται στην προειδοποίηση της αλυσίδας, ήταν σε πώληση σε όλα τα καταστήματα της Aldi έως τις 20/03/2025 . Η πώληση του προϊόντος μπλοκαρίστηκε αμέσως. “Το προϊόν μπορεί να επιστραφεί σε όλα τα καταστήματα της Aldi. Η επιστροφή χρημάτων θα χορηγηθεί ακόμη και χωρίς την επίδειξη της απόδειξης αγοράς”.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορείς να αγνοήσεις μία ανάκληση προϊόντος;