Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

6+1 υγιεινές συνήθειες της μέσης ηλικίας που μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και Υγεία6+1 υγιεινές συνήθειες της μέσης ηλικίας που μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας
spot_img

13.720 γυναίκες παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια – Ποιες εμφάνισαν άνοια.

Οι μεσήλικες άνθρωποι που ακολουθούν επτά τρόπους υγιεινής ζωής για καιρό, έχουν μικρότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με άνοια αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι επτά αυτοί παράγοντες είναι:

  • σωματική δραστηριότητα
  • υγιεινή διατροφή
  • φυσιολογικό σωματικό βάρος
  • όχι κάπνισμα, υγιής αρτηριακή πίεση
  • έλεγχος χοληστερίνης και
  • χαμηλό σάκχαρο αίματος.

Όσο περισσότερο κάποιος διατηρεί αυτές τις συνήθειες, τόσο μειώνει την πιθανότητα άνοιας σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Πάμελα Ριστ του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 13.720 γυναίκες με μέση ηλικία 54 ετών, οι οποίες παρακολουθήθηκαν επί 20 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι 1.771 (το 13%) εμφάνισαν άνοια.

Για καθέναν από τους επτά υγιεινούς παράγοντες, κάθε γυναίκα βαθμολογήθηκε με ένα «σκορ» από το μηδέν (κακή ή μέτρια) έως ένα (ιδανική), με μέγιστη συνολική βαθμολογία συνεπώς το επτά. Το μέσο «σκορ» ήταν 4,3. Διαπιστώθηκε ότι για κάθε αύξηση κατά μία μονάδα σε αυτή τη συνολική βαθμολογία, ο κίνδυνος κατοπινής άνοιας μειωνόταν κατά 6%.

«Εφόσον γνωρίζουμε πια ότι η άνοια μπορεί να ξεκινήσει στον εγκέφαλο δεκαετίες πριν τη διάγνωση, είναι σημαντικό που μαθαίνουμε πως οι συνήθειες στη μέση ηλικία είναι δυνατό να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία. Τα καλά νέα είναι ότι όταν κάποιος κάνει υγιεινές επιλογές στη ζωή του κατά τη μέση ηλικία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή», ανέφερε η δρ Ριστ. «Είναι ενθαρρυντικό για τους ανθρώπους να ξέρουν ότι κάνοντας ορισμένα βήματα, όπως να ασκούνται για μισή ώρα τη μέρα ή να διατηρούν υπό έλεγχο την πίεση του αίματός τους, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο