Ποια τρόφιμα ωφελούν και ποια όχι – Διατροφικά πρότυπα – Ελεγχόμενη μελέτη και ολοκληρωμένη ανάλυση.
Οι καταναλωτές ζητούν όλο και περισσότερο να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ της διατροφής με τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις όπως η κοινή ακμή και η ροδόχρους ακμή σε μια προσπάθεια καθοδήγησης από δερματολόγους για τη βέλτιστη διατροφή για να συμπληρώσουν τα θεραπευτικά τους σχήματα.
Στόχος μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nutrients του mdpi στο Ειδικό Τεύχος Διατροφή και Ανάπτυξη Νοσημάτων: Μηχανισμοί, Πρόληψη και Θεραπεία, ήταν να διερευνήσει τα διατροφικά πρότυπα μεταξύ ασθενών με ακμή και ροδόχρου ακμή, να καθορίσει τον κίνδυνο ασθένειας που αποδίδεται στη διατροφή και, να καθιερώσει πιο ακριβείς διατροφικές συστάσεις ειδικά προσαρμοσμένες για κάθε δερματοπάθεια προσώπου
Στη μελέτη συμμετείχαν 296 άτομα χωρισμένα σε τέσσερις ομάδες: Ομάδα ακμής (AG) n = 120, ομάδα ελέγχου (ACG) n = 32, ομάδα ροδόχρου ακμής (RG) n = 105, ομάδα ελέγχου (RCG) n = 39. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια υποκειμενική αξιολόγηση στην οποία οι ασθενείς ανέφεραν την επίδραση διαφόρων τροφών στην κλινική βαρύτητα της νόσου τους. Δεύτερον, η διατροφική πρόσληψη των ασθενών αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας μία τυποποιημένη έρευνα συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFS) και συγκρίθηκε με μια ομάδα ελέγχου. Τέλος, οι αναφορές FFS μεταφράστηκαν σε κλινικές βαθμολογίες που χρησίμευσαν ως εργαλεία για την πρόβλεψη του κινδύνου για ακμή και ροδόχρου ακμή με βάση τις διατροφικές συνήθειες.
Ο σημαντικός αντίκτυπος της διατροφής στη σοβαρότητα της νόσου αναφέρθηκε από το 80,8% των ατόμων με ακμή και από το 70,5% των ατόμων με ροδόχρου ακμή. Κορυφαίοι διατροφικοί ερεθισμοί βρέθηκαν και στις δύο ομάδες, ενώ τα ωφέλιμα τρόφιμα προσδιορίστηκαν με μεγαλύτερη σαφήνεια από την ομάδα με ακμή.
Ποια τρόφιμα ωφελούν και ποια όχι
Η σοκολάτα, τα τηγανητά τρόφιμα, η ραφιναρισμένη ζάχαρη και το γάλα θεωρήθηκαν ως κύρια αιτία ακμής, ακολουθούμενα από το αλκοόλ και τα γαλακτοκομικά προϊόντα για τους ασθενείς με ακμή. Για τους συμμετέχοντες με ροδόχρου ακμή, το αλκοόλ θεωρήθηκε ως το κύριο έναυσμα, ειδικά το κρασί, ακολουθούμενο από τα μπαχαρικά, τα τηγανητά τρόφιμα, τη σοκολάτα, τον καφέ, τη ραφιναρισμένη ζάχαρη και το γάλα. Τόσο η AG όσο και η RG αντιλήφθηκαν τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το τσάι και τα ψάρια ως τα πιο ωφέλιμα για την ασθένειά τους, αλλά αυτό ήταν πιο ξεκάθαρο στην ομάδα AG. Τα φρούτα θεωρήθηκαν ευεργετικά για την ακμή, ενώ οι ασθενείς με ροδόχρου ακμή τα ανέφεραν ως εκλυτικά, ειδικά τα εσπεριδοειδή.
Επίσης οι ασθενείς με ακμή κατανάλωναν σημαντικά λιγότερα φρούτα, λαχανικά, βραστές πατάτες, ζυμαρικά και προϊόντα σόγιας από την ομάδα ελέγχου. Ανέφεραν επίσης χαμηλότερη πρόσληψη νερού, καφέ, κρασιού και γάλακτος. Περαιτέρω διαφοροποίηση με βάση τη βαρύτητα της ακμής αποκάλυψε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών ήταν πιο συχνή σε ασθενείς με βλατιδώδη ακμή σε σύγκριση με άλλες μορφές ακμής.
Το μέλι, το ζαμπόν, τα μπιφτέκια, το κρέας και οι τηγανητές πατάτες καταναλώθηκαν σημαντικά περισσότερο στο RG σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Από την άλλη πλευρά, οι ασθενείς με ροδόχρου ακμή έτρωγαν σημαντικά λιγότερα προϊόντα σόγιας και όσπρια και έπιναν σημαντικά λιγότερο καφέ από την ομάδα ελέγχου. Συγκεκριμένα, η RG ανέφερε σημαντικά υψηλότερη πρόσληψη συμπληρωμάτων από το στόμα σε σύγκριση με την AG.
Ο ευεργετικός ρόλος της Μεσογειακής διατροφής
Τα τρόφιμα που αναφέρονται ως ωφέλιμα τόσο για το AG όσο και για το RG μπορούν να ταξινομηθούν ως μεσογειακή διατροφή (MD), που χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση λαχανικών, οσπρίων, λιπαρών ψαριών, ελαιολάδου, ξηρών καρπών και μόνο μέτρια πρόσληψη κρέατος, τυριού και αλκοόλ. Ενώ η MD είναι γενικά γνωστό ότι είναι ευεργετική για την υγεία και καταστάσεις όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις τα δεδομένα από αυτή τη μελέτη υποδηλώνουν πρόσθετες θετικές επιδράσεις στις φλεγμονώδεις δερματοπάθειες του προσώπου.
Συνολικά, αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την επίδραση της διατροφής στην ακμή και τη ροδόχρου ακμή, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες, ειδικά για την ασθένεια για τη διαστρωμάτωση διατροφικού κινδύνου. Η κατανάλωση λαχανικών, οσπρίων, λιπαρών ψαριών, ελαιολάδου και ξηρών καρπών και ο περιορισμός του κρέατος, του τυριού και του αλκοόλ φαίνεται να είναι ευεργετική τόσο για την ακμή όσο και για τη ροδόχρου ακμή. Μελλοντικές μελέτες μπορούν να βασιστούν σε αυτά τα δεδομένα για να βελτιώσουν περαιτέρω τις προληπτικές και θεραπευτικές στρατηγικές.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Guertler A, Volsky A, Eijkenboom Q, Fiedler T, French LE, Reinholz M. Dietary Patterns in Acne and Rosacea Patients—A Controlled Study and Comprehensive Analysis. ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες . 2023; 15(20):4405. https://doi.org/10.3390/nu15204405