Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
12.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ ισούνται με λιγότερο υγιείς πνεύμονες, λέει νέα μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΧαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ ισούνται με λιγότερο υγιείς πνεύμονες, λέει νέα μελέτη
spot_img

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ERJ Open Research συνιστά πως έλλειψη στη βιταμίνη Κ σχετίζεται με λιγότερο υγιείς πνεύμονες και ασθένειες, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και συριγμός.

Η βιταμίνη Κ βρίσκεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φυτικά έλαια και δημητριακά. Παίζει ρόλο στην πήξη του αίματος και έτσι βοηθά το σώμα να επουλώνει τις πληγές, αλλά οι ερευνητές γνωρίζουν πολύ λίγα για το ρόλο του στην υγεία των πνευμόνων.

Από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ERJ Open Research αποδεικνύεται η συσχέτιση της βιταμίνης με τους πνεύμονες, αφού συνιστάται πως άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ στο αίμα τους είναι πιο πιθανό να έχουν κακή πνευμονική λειτουργία και να πάσχουν από άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και συριγμό.

Ο ερευνητής, Δρ Torkil Jespersen, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ήδη ότι η βιταμίνη Κ έχει σημαντικό ρόλο στο αίμα και η έρευνα συνιστά ότι είναι επίσης σημαντική για την υγεία της καρδιάς και των οστών, αλλά ως τώρα η έρευνα που συσχετίζει τη βιταμίνη Κ με τους πνεύμονες είναι ελάχιστη. Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη για τη βιταμίνη Κ και τη λειτουργία των πνευμόνων σε μεγάλο γενικό πληθυσμό. Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη Κ θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη διατήρηση της υγείας των πνευμόνων μας.

Η μελέτη έγινε από ομάδα Δανών ερευνητών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης και στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Συμμετείχε μια ομάδα 4.092 ατόμων ηλικίας μεταξύ 24 και 77 ετών που ζούσαν στην Κοπεγχάγη.

Οι συμμετέχοντες υπεβλήθησαν σε έλεγχο πνευμονικής λειτουργίας, που ονομάζεται σπιρομέτρηση, έδωσαν δείγματα αίματος και απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την υγεία και τον τρόπο ζωής τους. Οι εξετάσεις αίματος περιελάμβαναν έναν δείκτη χαμηλών επιπέδων βιταμίνης Κ στο σώμα που ονομάζεται dp-ucMGP.

Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο πως  η σπιρομέτρηση μετρά την ποσότητα αέρα που μπορεί να εκπνεύσει ένα άτομο σε ένα δευτερόλεπτο (αναγκαστικός εκπνευστικός όγκος ή FEV 1 ) και τον συνολικό όγκο αέρα που μπορεί να αναπνεύσει με μία εξαναγκασμένη αναπνοή (αναγκαστική ζωτική χωρητικότητα ή FVC).

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με δείκτες χαμηλών επιπέδων βιταμίνης Κ είχαν χαμηλότερο FEV 1 και χαμηλότερο FVC κατά μέσο όρο. Τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Κ ήταν επίσης πιο πιθανό να έπασχαν από ΧΑΠ, άσθμα ή συριγμό.

«Από μόνα τους, τα ευρήματά μας δεν αλλάζουν τις τρέχουσες συστάσεις για την πρόσληψη βιταμίνης Κ, αλλά υποδεικνύουν ότι χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για το εάν ορισμένα άτομα, όπως εκείνοι με πνευμονική νόσο, θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Κ», λέει ο Jespersen.

Η ερευνητική ομάδα εργάζεται ήδη σε μια μεγάλη κλινική δοκιμή που συγκρίνει τα συμπληρώματα βιταμίνης Κ με ένα εικονικό φάρμακο (εικονικό χάπι) για να εξετάσει τυχόν επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς και των οστών στον γενικό πληθυσμό (δοκιμή InterVitaminK). Με βάση τα νέα τους αποτελέσματα, θα συμπεριλάβουν τώρα αναλύσεις της πνευμονικής λειτουργίας σε αυτή τη δοκιμή.

Ο Δρ Απόστολος Μπόσσιος από το Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία δήλωσε πως, «αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ στο αίμα τους μπορεί να έχουν χειρότερη πνευμονική λειτουργία. Περαιτέρω έρευνα θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε περισσότερα για αυτή τη συσχέτιση και να δούμε εάν η αύξηση της βιταμίνης Κ μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων ή όχι». Ο ειδικός προτείνει πως στο μεταξύ, πρέπει να υιοθετηθεί ευρέως μια υγιεινή αι ισορροπημένη διατροφή, συνοδευόμενη από άσκηση, προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία των πνευμόνων, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία επίσης επιβαρύνει τους πνεύμονες.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο