Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διατροφική Ψυχιατρική: Η Μεσογειακή Διατροφή βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης στους νεαρούς άνδρες

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΔιατροφική Ψυχιατρική: Η Μεσογειακή Διατροφή βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης στους νεαρούς άνδρες
spot_img

Οι γιατροί και οι ψυχολόγοι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο παραπομπής νεαρών ανδρών με κατάθλιψη σε διατροφολόγο ή διαιτολόγο για τη θεραπεία της κλινικής κατάθλιψης.

Οι νέοι άνδρες με κακή διατροφή είδαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης όταν στράφηκαν σε μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή πάθηση ψυχικής υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για αυτοκτονία, την κύρια αιτία θανάτου στους νεαρούς ενήλικες.

Η τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου διάρκειας 12 εβδομάδων, που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό  American Journal of Clinical Nutrition αξιολόγησε την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στα συμπτώματα της κατάθλιψης σε νεαρούς άνδρες ηλικίας 18-25 ετών.

Το πρώτο και σημαντικό εύρημα ήταν ότι οι νεαροί ήταν πρόθυμοι να αλλάξουν διατροφή, υποδηλώνοντας ότι οι γιατροί και οι ψυχολόγοι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο παραπομπής νεαρών ανδρών με κατάθλιψη σε διατροφολόγο ή διαιτολόγο ως σημαντικό συστατικό για τη θεραπεία της κλινικής κατάθλιψης.

Η μελέτη συμβάλλει στο αναδυόμενο πεδίο της διατροφικής ψυχιατρικής, που στοχεύει να διερευνήσει την επίδραση που μπορούν να έχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, τρόφιμα και διατροφικά πρότυπα στην ψυχική υγεία. Η διατροφή που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη ήταν πλούσια σε πολύχρωμα λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο και ωμούς, ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Τα αποτελέσματά καταδεικνύουν ότι σε σύγκριση με τη δημιουργία φιλίας, η υιοθέτηση Μεσογειακής Διατροφής μειώνει την κατάθλιψη και βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο της διατροφής για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους επιστημονικά πιστεύουμε ότι το φαγητό επηρεάζει τη διάθεση. Για παράδειγμα, περίπου το 90 τοις εκατό της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που μας βοηθά να νιώθουμε ευτυχισμένοι, παράγεται στο έντερό μας από τα μικρόβια του εντέρου μας. Υπάρχουν αναδυόμενες ενδείξεις ότι αυτά τα μικρόβια μπορούν να επικοινωνήσουν με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, σε αυτό που ονομάζεται άξονας εντέρου-εγκεφάλου. Για να έχουμε ευεργετικά μικρόβια, πρέπει να τους ταΐζουμε με φυτικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται στα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά», είπε η επικεφαλής ερευνήτρια Jessica Bayes.

Περίπου το 30 τοις εκατό των καταθλιπτικών ασθενών αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν επαρκώς στις τυπικές θεραπείες για τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, όπως η θεραπεία γνωσιακής συμπεριφοράς και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. 

«Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες παρέμειναν στο πρόγραμμα και πολλοί ήταν πρόθυμοι να συνεχίσουν τη δίαιτα μόλις τελείωσε η μελέτη, κάτι που δείχνει πόσο αποτελεσματική, ανεκτή και αξιόλογη βρήκαν την παρέμβαση». 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο