Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2: Τι είναι και πώς να τους ξεχωρίζετε

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΔιαβήτης τύπου 1 και τύπου 2: Τι είναι και πώς να τους ξεχωρίζετε
spot_img

Ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 συχνά συγχέονται. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους, για να μπορούμε να τους ξεχωρίζουμε.

Ο διαβήτης είναι μια πάθηση που επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να παράγει την ορμόνη ινσουλίνη. Αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει το σάκχαρο του αίματος ενός ασθενούς, προκαλώντας συχνά το να γίνει πολύ υψηλό. Δεν υπάρχει εφάπαξ θεραπεία για κανέναν τύπο διαβήτη οπότε ο πάσχων θα πρέπει να υπόκειται σε θεραπείες εφ όρου ζωής.

Υπάρχουν 2 είδη διαβήτη, ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2, με το δεύτερο να είναι και ο πιο συνήθης. Ο κάθε τύπος έχει διαφορετικά αίτια και προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα, αλλά και οι δύο μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρές επιπλοκές στην υγεία. Παρακάτω θα δούμε τα χαρακτηριστικά τους,  για να τους κατανοήσουμε και να μπορούμε να τους ξεχωρίσουμε.

Διαβήτης τύπου 1

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται και καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη, καθώς παίρνει τη γλυκόζη από το αίμα και τη μετατρέπει σε ενέργεια. Χωρίς αυτήν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας γίνονται πολύ υψηλά. Τα αίτια του διαβήτη τύπου 1 είναι προς το παρόν άγνωστα και δεν υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να γίνουν για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισής του.

Τα συμπτώματα του Τύπου 1, σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, μπορεί να εμφανιστούν πολύ γρήγορα, ιδιαίτερα στα παιδιά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα δίψας, συχνοουρία (ιδιαίτερα νυχτερινή), αίσθημα κόπωσης, ευκολία στην απώλεια βάρους (χωρίς προσπάθεια), μη επούλωση των πληγών και αναπνοή με φρουτώδη μυρωδιά και κολλώδη υγρά στα γεννητικά όργανα. Αν αισθάνεται κανείς κάτι από αυτά, συνιστάται να επισκέπτεται άμεσα το γιατρό του για αξιολόγηση.

Δεν υπάρχει τρέχουσα θεραπεία για τον Τύπο 1, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί λαμβάνοντας ενέσεις ινσουλίνης πολλές φορές την ημέρα τακτικό έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Άσκηση, καλή διατροφή και ισορροπημένα γεύματα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Διαβήτης Τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι όπου το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα του σώματος δεν αντιδρούν στην ινσουλίνη. Τα συμπτώματα του Τύπου 2 εμφανίζονται πολύ πιο αργά και είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Περιλαμβάνουν συχνοουρία (ιδιαίτερα τη νύχτα), έντονο αίσθημα δίψας, κόπωση, απώλεια βάρους χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, φαγούρα γύρω από τα γεννητικά όργανα ή κολλώδη υγρά, κοψίματα ή πληγές που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν και θολή όραση.

Ωστόσο, υπάρχουν γνωστοί παράγοντες που μπορούν να θέσουν κάποιον σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει την πάθηση. Μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης τύπου 2 ενέχουν οι άνθρωποι της ηλικιακής ομάδας άνω των 40 (ή 25 για τους κατοίκους της Νότιας Ασίας). Επιπλέον, ευπαθείς στον τύπο 2 είναι οι άνθρωποι που έχουν κάποιο στενό συγγενή με διαβήτη (όπως γονέα, αδελφό ή αδελφή), είναι οι ίδιοι υπέρβαροι ή  παχύσαρκοι ή\και είναι ασιατικής, αφρικανικής-καραϊβικής ή μαύρης αφρικανικής καταγωγής.

Επί του παρόντος, ο διαβήτης τύπου 2 δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά υπάρχουν περισσότεροι τρόποι διαχείρισής του από ό,τι με τον Τύπο 1. Η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση είναι το κλειδί για τη διαχείρισή του, καθώς και για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Τα άτομα με Τύπο 2 μπορούν να παίρνουν κάποια χαπάκια, αλλά καθώς πρόκειται για μια προοδευτική πάθηση, μπορεί τελικά να χρειαστούν και επιπρόσθετα φάρμακα, όπως η ινσουλίνη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο