Νέες συμβουλές διατροφής από την Deutsche Gesellschaft für Ernährung, υποστηρίζουν την μείωση της κατανάλωσης κρέατος σε 300gr την εβδομάδα.
Η Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE), η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής, εξέδωσε νέες οδηγίες διατροφής χρησιμοποιώντας ένα μαθηματικό μοντέλο που λαμβάνει υπόψη τόσο τη βιωσιμότητα όσο και την υγεία. Οι οδηγίες περιλαμβάνουν έναν «διατροφικό κύκλο», που απεικονίζει κάθε τρόφιμο με τη βέλτιστη ποσότητα. Οι συστάσεις της DGE με τίτλο «Τρώτε και πίνετε καλά» προτείνουν την αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων φυτικής προέλευσης και μείωσης της κατανάλωσης τροφίμων ζωικής προέλευσης για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος.
Μια «υγιεινή και φιλική προς το περιβάλλον διατροφή» είναι τουλάχιστον 75% φυτική. Αυτό είναι σύμφωνο με ένα αυξανόμενο σύνολο ερευνών που επιβεβαιώνουν ότι οι φυτικές τροφές είναι καλύτερες για την ανθρώπινη υγεία, τον πλανήτη και τα ζώα σύμφωνα με τις νέες οδηγίες προς τους Γερμανούς πολίτες. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές έχουν μειώσει τον συνιστώμενο αριθμό ημερήσιων μερίδων για γαλακτοκομικά από τρεις σε δύο και συμβουλεύουν ότι τα προϊόντα κρέατος – βοδινό, χοιρινό, πουλερικά και λουκάνικο – πρέπει να περιορίζονται σε 300 γραμμάρια το πολύ την εβδομάδα, συν 240 γραμμάρια ψαριού.
Η DGE προτείνει:
ΝΕΡΟ
Είναι καλό να πίνετε 1,5 λίτρο κάθε μέρα, κατά προτίμηση νερό ή άλλα ροφήματα χωρίς θερμίδες, όπως το τσάι χωρίς ζάχαρη. Το πόσιμο νερό από τη βρύση είναι ένα φρέσκο, ασφαλές και εύκολα διαθέσιμο. Δεν συνιστώνται ποτά με ζάχαρη και αλκοολούχα ποτά.
ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ – ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ
Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν άφθονες βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και δευτερεύουσες φυτικές ουσίες. Κάνουν καλό στην υγεία σας και συμβάλλουν στον κορεσμό. Απολαύστε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ιδανικά φρούτα και λαχανικά εποχής.
ΤΡΩΤΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΟΣΠΡΙΑ ΚΑΙ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ
Τα όσπρια όπως ο αρακάς, τα φασόλια και οι φακές είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες καθώς και σε δευτερεύουσες φυτικές ουσίες. Οι ξηροί καρποί παρέχουν επίσης απαραίτητα λιπαρά οξέα και είναι καλοί για την υγεία της καρδιάς. Τρώτε όσπρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς κάθε μέρα.
ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Όταν πρόκειται για προϊόντα δημητριακών όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι και το αλεύρι, η ποικιλία ολικής αλέσεως είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία. Οι τροφές ολικής αλέσεως σας χορταίνουν περισσότερο και περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από τα προϊόντα με λευκό αλεύρι. Ειδικά οι φυτικές ίνες στα δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνουν τον κίνδυνο πολλών ασθενειών.
ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ
Τα φυτικά έλαια είναι πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Για παράδειγμα, προτιμήστε το κραμβέλαιο και τη μαργαρίνη που παρασκευάζεται από αυτό. Συνιστώνται επίσης καρύδια, λιναρόσποροι, σόγια και ελαιόλαδο.
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
Ιδιαίτερα το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη Β2 και ιώδιο και υποστηρίζουν την υγεία των οστών. Εάν χρησιμοποιούνται εναλλακτικές λύσεις γάλακτος φυτικής προέλευσης, πρέπει να δοθεί προσοχή στην παροχή ασβεστίου, βιταμίνης Β 2 και ιωδίου.
ΨΑΡΙ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγγα παρέχουν πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα θαλάσσια ψάρια όπως ο μπακαλιάρος ή το κοκκινόψαρο περιέχουν επίσης ιώδιο. Τρώτε ψάρι μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ – ΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ
Το κρέας περιέχει άμεσα διαθέσιμο σίδηρο καθώς και σελήνιο και ψευδάργυρο. Η υπερβολική ποσότητα κρέατος από μοσχαρίσιο, χοιρινό, αρνί και κατσίκι και ειδικά λουκάνικο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου του παχέος εντέρου. Η παραγωγή κρέατος και αλλαντικών έχει σημαντικά μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον από ό,τι των φυτικών τροφίμων. Εάν τρώτε κρέας και λουκάνικο, τότε όχι περισσότερο από 300 g την εβδομάδα.
ΓΛΥΚΑ, ΑΛΜΥΡΑ ΚΑΙ ΛΙΠΑΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ – ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΗΣΥΧΑ
Η ζάχαρη, το αλάτι και το λίπος είναι συχνά «αόρατα» σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως λουκάνικα, αρτοσκευάσματα, ζαχαροπλαστεία, fast food και έτοιμα προϊόντα. Εάν τρώτε πολύ από αυτό, αυξάνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.
ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ
Αφιερώστε χρόνο ενώ τρώτε και κάντε ένα διάλειμμα. Το να τρώτε αργά και συνειδητά προάγει επίσης το αίσθημα κορεσμού. Το να τρώτε με παρέα έχει ωραία αίσθηση.
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΚΙΝΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΑΣ
Διατροφή και σωματική δραστηριότητα πάνε μαζί. Η καθημερινή άσκηση και ο ενεργός τρόπος ζωής προάγουν την υγεία των οστών και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και πολλών άλλων ασθενειών.