Μπορεί να θεωρείται ένα «αθώο» – από πλευράς θερμίδων ποτό – όμως, όπως αποδεικνύεται, πίνοντας μόνο δύο ποτήρια κρασί, μπορεί να υπερβούμε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης αφού ενίοτε μπορεί να έχουν περισσότερες θερμίδες από ένα χάμπουργκερ των McDonald’s.
Η Alcohol Health Alliance UK (AHA) που εξέτασε 30 μάρκες κόκκινου, λευκού, ροζέ κρασιού και αφρώδους οίνου που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία όσον αφορά την περιεκτικότητα ζάχαρης και θερμίδων στα διάφορα κρασιά, και διαπίστωσε πως σε πολλές περιπτώσεις δεν αναγραφόταν η περιεκτικότητα σε ζάχαρη στις ετικέτες τους. Συγκεκριμένα, αναγραφόταν μόνο στο 20% των ετικετών που εξετάστηκαν, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην έχουν επαρκή γνώση για αυτό.
Οι κυβερνητικές κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν ότι οι ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 30 γραμμάρια των λεγόμενων ελεύθερων σακχάρων την ημέρα, αλλά είναι δυνατόν να φτάσουν σχεδόν όλη αυτή την ποσότητα πίνοντας μόνο δύο μέτρια ποτήρια κρασί.
Η ανάλυση AHA έδειξε ότι πολλά κρασιά με μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και μπορεί οι καταναλωτές να παραπλανηθούν εάν επιλέξουν ένα ποτό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ πιστεύοντας ότι αυτή είναι μια πιο υγιεινή επιλογή, αλλά θα μπορούσαν άθελά τους να αυξήσουν την ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης.
Οι θερμίδες στο κρασί
Η AHA είπε ότι μόνο δύο μεσαίου μεγέθους ποτήρια από τα πιο πλούσια σε θερμίδες κρασιά περιέχουν περισσότερες θερμίδες από ένα χάμπουργκερ McDonald’s. Σύμφωνα με την AHA, κανένα από τα 30 προϊόντα που εξετάστηκαν στη μελέτη δεν εμφάνιζε περιεκτικότητα σε ζάχαρη στις ετικέτες τους ενώ μόνο το 20% είχε ετικέτα με τις θερμίδες.
Βρετανοί καθηγητές και ειδικοί που ασχολούνται με το θέμα λένε πως η ίδια πρακτική που ακολουθείται σε άλλα προϊόντα όπως το γάλα και οι χυμοί που φέρουν ετικέτες με διατροφικές πληροφορίες πρέπει να ακολουθηθεί και στο αλκοόλ. Επιπλέον ζητούν να εφαρμοστούν και ετικέτες με προειδοποιήσεις για την υγεία καθώς και κατευθυντήριες γραμμές για την ασφαλή εβδομαδιαία κατανάλωση οινοπνευματωδών. Μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της βλάβης από το αλκοόλ.