Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Eίναι οι μικρότερες μερίδες όπλο κατά της παχυσαρκίας; Τι δείχνουν οι έρευνες στις ΗΠΑ

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαEίναι οι μικρότερες μερίδες όπλο κατά της παχυσαρκίας; Τι δείχνουν οι έρευνες στις ΗΠΑ
spot_img

Μόνο το 5% των ανθρώπων που ακολουθούν δίαιτες μόδας διατηρούν το βάρος τους, ενώ όσοι  τρώνε έξω καταναλώνουν περίπου 200 περισσότερες θερμίδες από ό,τι με ένα ίδιο γεύμα στο σπίτι.

Την εποχή της αποκριάς επιλέγουν πολλοί για να ξεκινήσουν διατροφή απώλειας βάρους, ώστε να προλάβουν μέχρι το καλοκαίρι, ψάχνοντας την… καλύτερη δίαιτα ή πιο συχνά την δίαιτα που είναι αυτή την εποχή στη μόδα. Επειδή όμως η εμπειρία, για όλους όσοι έχουμε ξεπεράσει προ πολλού το επιθυμητό βάρος, δείχνει πως ό,τι χάνουμε με τις δίαιτες το ξαναπαίρνουμε με την πρώτη ευκαιρία, ας αναρωτηθούμε; Αντί να κάνουμε δίαιτα, μήπως ήλθε η ώρα  να ξανασκεφτούμε την προσέγγισή μας και να επιλέγουμε μικρότερες μερίδες;

Το ερώτημα απασχολεί ιδιαίτερα του αμερικανούς πολίτες στους οποίους και οι μερίδες και τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι όντως …too Big.

 Κι αυτό πυροδότησε ήδη τη δημοσιοποίηση στοιχείων από τις πρώτες μελέτες:

Το Πρόγραμμα Βάρους και Διαταραχών Διατροφής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια διαπίστωσε ότι μόνο το 5% των ανθρώπων που ακολουθούν δίαιτες μόδας διατηρούν το βάρος τους. Ταυτοχρόνως, το McKinsey Global Institute ανακοίνωσε  ότι η διαχείριση μερίδων είναι η καλύτερη στρατηγική για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης υγείας και τη μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας, πιο αποτελεσματική από την εκπαίδευση, τους φόρους ή την επισήμανση των πακέτων. Επίσης,πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Πληροφοριών για τα Τρόφιμα (IFIC) ανέφερε ότι η κατανάλωση των σωστών μεγεθών μερίδας είναι πλέον ο κορυφαίος παράγοντας ενός υγιεινού διατροφικού μοτίβου. Να σημειωθεί επίσης πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε διάστημα ενός έτους, η υιοθέτηση μικρότερων μερίδων θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια τουλάχιστον 25 κιλών.

 Η μείωση   της μερίδας γίνεται μέρος της στρατηγικής πολλών  «έξυπνων» επιχειρήσεων  αν και τα κλασσικά εστιατόρια στα οποία  πάνω από το 1/3 των ενηλίκων και των παιδιών τρώνε κάθε μέρα έχουν καθυστερήσει σε αυτόν τον τομέα.  Ωστόσο κι αυτά,  υπό την  πίεση  της ραγδαίας αύξησης του κόστους προμηθειών επανασχεδιάζουν τις μερίδες τους.

   Οι αλυσίδες που υιοθετούν τέτοιες τακτικές «συρρίκνωσης» περιλαμβάνουν το Burger King, το οποίο μείωσε τις κοτομπουκιές των δέκα τεμαχίων  σε οκτώ, και τη Subway, η οποία έχει χρησιμοποιήσει λιγότερο κρέας στα δημοφιλή «σάντουιτς» της.

  Μήπως η μείωση των μερίδων είναι αυτό που επιθυμούν και οι  καταναλωτές; Κι αν ναι, σίγουρα θα πρέπει να συνοδεύεται και με μείωση της τιμής, για την οποία οι μελέτες  για τις μικρότερες μερίδες δεν μας πολυδιαφωτίζουν.  Νέα   έρευνα   από τον Συνασπισμό Εξισορρόπησης Ποσοτήτων του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν,  συμπεραίνει ότι το 62% των καταναλωτών επιθυμεί  μείωση  στο μέγεθος των μερίδων.  

Άλλωστε, όσοι  τρώνε έξω καταναλώνουν περίπου 200 περισσότερες θερμίδες από ό,τι θα έτρωγαν το ίδιο γεύμα στο σπίτι, σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES). Επιπροσθέτως, μελετητές  στην Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας ανέλυσαν 1.786 στοιχεία μενού από το 1936 έως το 2016 και διαπίστωσαν ότι το μέγεθος της μερίδας, το αλάτι και οι θερμίδες αυξήθηκαν σημαντικά, ειδικά στα κυρίως γεύματα και στα επιδόρπια. Οι θερμίδες σε ένα μόνο γεύμα είναι κατά μέσο όρο 760, ή σχεδόν το 40% των 2000 θερμίδων που χρειάζεται ένας μέσος άνθρωπος την ημέρα. Και επίσης αξίζει να αναφερθεί πως η προσθήκη ενός ροφήματος με ζάχαρη μπορεί να ωθήσει τον αριθμό των θερμίδων σε σχεδόν 1.000!

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα