Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024
25.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι το καρπούζι κατάλληλο για απώλεια βάρους;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕίναι το καρπούζι κατάλληλο για απώλεια βάρους;
spot_img

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αποφεύγεται;

    Το καρπούζι δεν είναι μόνο το πιο δροσερό φρούτο του καλοκαιριού, αλλά και η τέλεια λύση για να χάσετε βάρος, αφού περιέχει θρεπτικά συστατικά που προάγουν τον κορεσμό. Βελτιώνει επίσης την απόδοση στην άσκηση, βοηθάει στην καύση του λίπους αλλά και στην πέψη, ενώ παράλληλα ενυδατώνει αφού αποτελείται 92% από νερό.

   Επιπλέον, ακριβώς επειδή το καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ώστε να μπορείτε να φάτε αρκετό, χωρίς να πάρετε πολλές θερμίδες. Τα 100 gr καρπουζιού έχουν 30 θερμίδες. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι χορταίνουν από την ποσότητα της τροφής που προσλαμβάνουν και όχι από την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουν. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες έλαβαν 2 φλιτζάνια καρπούζι ή μπισκότα χαμηλών λιπαρών καθημερινά για 4 εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ήταν στην ομάδα του καρπουζιού παρουσίασαν μειωμένη πείνα, λιγότερη πρόσληψη τροφής και μειωμένη επιθυμία για φαγητό. Η κατανάλωση καρπουζιού μείωσε επίσης σημαντικά το σωματικό βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), την αρτηριακή πίεση και την αναλογία μέσης προς γοφούς.

Επειδή το σνακ καρπούζι περιείχε σχεδόν διπλάσια συνολική ζάχαρη (17 g) από το σνακ LFC (9 g), θα αναμενόταν να παράγει υψηλότερη συγκέντρωση γλυκόζης μετά το γεύμα. Ωστόσο, η μεταγευματική γλυκόζη και η ινσουλίνη δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των δύο σνακ. Συνοπτικά αυτή η μελέτη έδειξε ότι μειώσεις στο σωματικό βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και την αρτηριακή πίεση μπορούν να επιτευχθούν μέσω της καθημερινής κατανάλωσης καρπουζιού, η οποία βελτιώνει επίσης ορισμένους παράγοντες που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία.

   Επίσης σύμφωνα με το CDC η κατανάλωση τροφών με λίγες θερμίδες, μεγάλου όγκου πριν από ένα γεύμα μπορεί να μειώσει την πείνα και τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

   Το καρπούζι περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται κιτρουλίνη, το οποίο αυξάνει τις συγκεντρώσεις της L-αργινίνης στο αίμα (ένα αμινοξύ που βοηθά το σώμα να χτίσει πρωτεΐνη). Αυτό μπορεί να αυξήσει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και την παροχή μυϊκού οξυγόνου. Το μονοξείδιο του αζώτου ρυθμίζει επίσης διάφορες λειτουργίες των σκελετικών μυών, συμπεριλαμβανομένης της μυϊκής συστολής και επιδιόρθωσης. Το αυξημένο μονοξείδιο του αζώτου από την κατανάλωση κιτρουλίνης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μυϊκού πόνου. Η έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση αμμωνίας και γαλακτικού οξέος, οδηγώντας σε μειωμένη ικανότητα άσκησης και μυϊκή κόπωση. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κιτρουλίνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αμμωνίας και γαλακτικού στο αίμα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της απόδοσης στην άσκηση και στη μείωση του μυϊκού πόνου. Έρευνα βρήκε βελτιώσεις στον πόνο των μυών και τον καρδιακό ρυθμό αποκατάστασης 24 ώρες μετά την κατανάλωση 500 χιλιοστόλιτρων (mL) φυσικού χυμού καρπουζιού.

    Επίσης η κιτρουλίνη στο καρπούζι μπορεί να μεταβολιστεί σε αργινίνη. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η συμπλήρωση αργινίνης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον ΔΜΣ, την περίμετρο της μέσης και τη μάζα λίπους. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη δυνατότητά του να αυξήσει την ανάπτυξη του καφέ λιπώδους ιστού και τη θερμογένεση (η διαδικασία παραγωγής θερμότητας). Ο καφές λιπώδης ιστός, επίσης γνωστός ως καφέ λίπος, είναι ένας συγκεκριμένος τύπος λίπους που μπορεί να παράγει θερμότητα και να αυξήσει την ποσότητα των θερμίδων που καίει το σώμα.

   Ακόμη με την υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, (92%) το καρπούζι μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Το νερό βοηθά την τροφή να κινείται μέσω του πεπτικού συστήματος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση και στην πρόληψη του φουσκώματος. Επιπλέον, το νερό βοηθά στη διάσπαση των τροφών, ώστε να μπορούν να απορροφηθούν τα θρεπτικά συστατικά του. Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στον καθαρισμό της συσσώρευσης στο πεπτικό σύστημα για τη βελτίωση της υγείας του εντέρου.

   Βέβαια παρόλα αυτά τα θετικά και ενώ το καρπούζι είναι απίστευτα θρεπτικό, η υπερκατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα του σε FODMAP, υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας (σάκχαρα) που δεν απορροφώνται εύκολα στο έντερο. Ενώ πολλοί άνθρωποι δεν έχουν προβλήματα με τα FODMAP, μπορεί να προκαλέσουν πόνο, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και/ή διάρροια σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Επίσης η υπερκατανάλωση καρπουζιού μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται λυκοπιναιμία, η οποία προκαλεί κίτρινο-πορτοκαλί αποχρωματισμό του δέρματος. Επίσης μερικοί άνθρωποι αλλεργικοί στη γύρη αμβροσίας ή χόρτου μπορεί να αντιδράσουν στο καρπούζι.

    Αν όμως δεν έχετε κάτι από αυτές τις καταστάσεις υγείας, το καρπούζι μπορεί να είναι ιδανική λύση προκειμένου να χάσετε βάρος τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι φονικές πίτσες: Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες εναντίον της Nestle France για τον θάνατο δύο παιδιών

Η γαλλική θυγατρική εταιρεία της Nestle κατηγορείται σε μια υπόθεση με μολυσμένες πίτσες που οδήγησαν στον θάνατο δύο παιδιών, και σε σοβαρές ασθένειες άλλους 57 ανθρώπους.

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο – Νέα επιστημονική μελέτη

Ηλιακό φως και πλαστικό: Ο επικίνδυνος συνδυασμός για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού.

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα