Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη: Το τσάι ως ρυθμιστής του ύπνου σε ασθενείς

ΑρχικήΕπιστήμηΕπιστήμη: Το τσάι ως ρυθμιστής του ύπνου σε ασθενείς
spot_img

 Νέες γνώσεις σχετικά με τα οφέλη που παρέχει το τσάι στη ρύθμιση του ύπνου ασθενών, παρέχουν πληροφορίες για τη βελτίωση της αποκατάστασης και της θεραπείας.

Ο ύπνος, μια συντηρητική εξελικτική συμπεριφορά των οργανισμών για να προσαρμοστούν στις αλλαγές του εξωτερικού περιβάλλοντος, διακρίνεται σε φυσικό ύπνο, -σε υγιή κατάσταση- και σε ύπνο ασθένειας, που εμφανίζεται σε αγχωτικά περιβάλλοντα ή κατά τη διάρκεια ασθένειας. Ο ύπνος ασθενείας προέρχεται από αίσθημα υπνηλίας και κούρασης υπό συνθήκες άγχους, μόλυνσης ή ασθένειας και παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ενεργειακής ομοιόστασης ενός τραυματισμένου οργανισμού και στην προώθηση της σωματικής αποκατάστασης. Η υπερβολική υπνηλία έχει βρεθεί ότι είναι επιζήμια για την ανάρρωση του ασθενούς.

 Το τσάι, ένα δημοφιλές ρόφημα πλούσιο σε φυτοχημικά, έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως μείωση του στρες και ρύθμιση του ενεργειακού μεταβολισμού και του φυσικού ύπνου. Άτομα σε περισσότερες από 160 χώρες και περιοχές πίνουν συνήθως τσάι. Με βάση τον βαθμό ζύμωσης κατά τη διάρκεια επεξεργασίας, το τσάι ταξινομείται σε έξι τύπους: πράσινο, κίτρινο, λευκό, oolong, σκούρο και μαύρο.

Ωστόσο, ο ρόλος του τσαγιού στη ρύθμιση του ύπνου λόγω ασθένειας δεν έχει αναλυθεί εκτενώς επιστημονικά. Συνεπώς ο μηχανισμός στον οποίο βασίζεται η συμβολή του τσαγιού στη ρύθμιση του ύπνου, λόγω ασθένειας και η συσχέτισή του με τη διατήρηση της ενεργειακής ομοιόστασης σε τραυματισμένους οργανισμούς είναι καλό να διευκρινιστεί. Επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods στο  Ειδικό τεύχος Natural Bioactive Components from Tea: Extraction, Processing and Therapeutic Potential, εξετάζει την τρέχουσα έρευνα σχετικά με την επίδραση του τσαγιού στη ρύθμιση του ύπνου, εστιάζοντας στη λειτουργία του, στη ρύθμιση της ενεργειακής ομοιόστασης, του ενεργειακού μεταβολισμού και της αποκατάστασης βλαβών σε οργανισμούς. Αυτη η ανασκόπηση παρέχει νέες γνώσεις για το ρόλο του τσαγιού στη ρύθμιση του ύπνου και μια νέα προοπτική για τον πιθανό ρόλο του τσαγιού στην αποκατάσταση της ομοιόστασης από ασθένειες.

Το πράσινο τσάι έχει αντι-στρες αποτελέσματα, στα οποία βασικό ρόλο παίζει η θεανίνη, η επιγαλλοκατεχίνη (EGC) και η αργινίνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια πρόσφατη μελέτη που διερεύνησε τις επιπτώσεις του τσαγιού σε περιπτώσεις οξείας δηλητηρίασης από το αλκοόλ (AAI) σε ποντίκια διαπίστωσε ότι το τσάι μείωσε το AAI και ρύθμισε τον ύπνο αναστέλλοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση το τσάι ρυθμίζει τον ύπνο ασθενείας μέσω της δράσης στο νευρικό σύστημα, της ρύθμισης της εντερικής χλωρίδας, της μεσολάβησης στην αποκατάσταση βλάβης του DNA και της ανοσοαπόκρισης.  Η θεανίνη στο τσάι δρα ως ηρεμιστικό και καταπραϋντικό και οι αρωματικές ουσίες του χρησιμοποιούνται ευρέως ως βοηθήματα ύπνου. Επομένως, θα ήταν μια πολλά υποσχόμενη εφαρμογή να αναπτυχθούν τα ευεργετικά συστατικά του τσαγιού σε ένα ηρεμιστικό προϊόν και για χρήση του για ρύθμιση του ύπνου σε ασθενείς.

Πάντως το εάν και πώς ο ύπνος λόγω ασθένειας και η ενεργειακή ομοιόσταση υπό στρες επηρεάζονται από το τσάι απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση. Τα μιτοχόνδρια μπορεί να είναι ένα σημείο εισόδου για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα. Η ρύθμιση, συμπεριλαμβανομένης της μιτοχονδριακής δυναμικής, της μιτοχονδριακής αυτοφαγίας και της μιτοχονδριακής βιοσύνθεσης, μπορεί να είναι μια εξαιρετική κατεύθυνση για μελλοντική έρευνα.

Συνολικά, νέες γνώσεις σχετικά με τα οφέλη που παρέχει το τσάι στη ρύθμιση του ύπνου ασθενών, θα παρέχουν πληροφορίες για τη βελτίωση της αποκατάστασης και της θεραπείας. Συμπερασματικά ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι και ένας υπνάκος κατά τη διάρκεια του στρες ή της δυσφορίας μπορεί να προσφέρει αρκετή ενέργεια για καλύτερη ανάκαμψη.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική ανασκόπηση πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Επικίνδυνο αλεύρι κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά

Συναγερμός σε 22 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για επικίνδυνο αλεύρι προέλευσης Γερμανίας.

Το σκάνδαλο με το ηλι(θι)έλαιο του 2008 και η καθυστερημένη κατά 15 χρόνια δικαίωση

Μετά από 15 χρόνια μάθαμε και επίσημα πως άλλο άλλο οι κορεσμένοι (MOSH) και άλλο οι αρωματικοί (MOAH) υδρογονάνθρακες!

Έλληνες κρεοπώλες εναντίον των vegan κρεοπωλείων – Αφορμή η χρηματοδότηση του “Vegan Butcher” από τον ΑΝΤ1

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρεοπωλών διερωτάται "πως ανοίγει ένα Vegan Κρεοπωλείο"; Θέτει θέμα αθέμιτων πρακτικών και παραπλάνησης καταναλωτή.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα