Ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο βιβλίο για τη φυτική διατροφή και τη μακροζωία.
Ένα νέο βιβλίο από τον καθηγητή Luigi Fontana και τον σεφ Marzio Lanzini του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ προσφέρει έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο οδηγό για τη φυτική διατροφή και τη μακροζωία.
Με τίτλο Plant Power, το βιβλίο ενσωματώνει την έρευνα του Fontana για τη μακροζωία και την τεχνογνωσία του Lanzini στη δημιουργία γευστικών, θρεπτικών φυτικών γευμάτων. Αποτελεί μέρος της συνεργασίας τους στο πρόγραμμα CPC-RPA Healthy for Life, το οποίο στοχεύει να βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν υγιεινότερες διατροφικές επιλογές.
«Η φυτική διατροφή δεν είναι απλώς μια ηθική επιλογή, αλλά συνδέεται άμεσα με καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής», εξηγεί ο Fontana. «Τα σωστά θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την κυτταρική επιδιόρθωση και την υγεία του εντέρου, συμβάλλοντας στη μακροβιότητα».
Το βιβλίο προτείνει μια σταδιακή μετάβαση, ξεκινώντας με δύο ημέρες φυτικής διατροφής την εβδομάδα και αυξάνοντας σταδιακά σε πέντε ημέρες, δίνοντας έμφαση στον πειραματισμό με νέες γεύσεις και συνταγές.
Το Plant Power βασίζεται σε έρευνα του Fontana και του καθηγητή Walter Willett από το Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι φυτικές δίαιτες με ολόκληρες τροφές είναι πολύ πιο ευεργετικές σε σχέση με τις δίαιτες που περιλαμβάνουν υπερ-επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα.
Ο Fontana εστιάζει σε δύο βασικούς βιολογικούς μηχανισμούς που συνδέονται με τη μακροζωία:
- Διαδρομές που ανιχνεύουν τα θρεπτικά συστατικά: Ορισμένες φυτικές τροφές ενεργοποιούν μηχανισμούς που επιβραδύνουν τη γήρανση, μειώνουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν το μεταβολισμό.
- Μικροβίωμα του εντέρου: Οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Χωρίς φυτικές ίνες, τα ευεργετικά βακτήρια εξασθενούν, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.
Η απλή αποφυγή του κρέατος δεν εγγυάται καλύτερη υγεία. Πολλοί αντικαθιστούν τα ζωικά προϊόντα με επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα, πλούσια σε ζάχαρη, ανθυγιεινά λίπη και εξευγενισμένους υδατάνθρακες.
«Δεν αρκεί να αφαιρέσουμε το κρέας από τη διατροφή μας», προειδοποιεί ο Fontana. «Αντικαθιστώντας το με επεξεργασμένες τροφές, όπως κατεψυγμένες πίτσες, στιγμιαία ζυμαρικά και φυτικά υποκατάστατα κρέατος, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας και πρόωρου θανάτου».
Ο Lanzini, υπεύθυνος για τις συνταγές του βιβλίου, υπογραμμίζει τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής. «Για να επωφεληθείτε πραγματικά από τη φυτική διατροφή, πρέπει να συμπεριλάβετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αποφεύγοντας τις επεξεργασμένες εναλλακτικές».
Το Plant Power προτείνει φυτικά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, ελάχιστα επεξεργασμένα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως:
- Ολόκληρα δημητριακά: Καφέ ρύζι, κριθάρι, κεχρί, σπέλτα, φαγόπυρο, σίκαλη.
- Όσπρια: Φακές, ρεβίθια, φασόλια, προϊόντα σόγιας (τόφου).
- Ξηροί καρποί: Καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκια, πεκάν, macadamia.
- Σπόροι: Λιναρόσποροι, chia, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι.
- Φρούτα χαμηλής γλυκαιμίας: Μούρα, μήλα, κεράσια, ακτινίδια, εσπεριδοειδή.
- Υγιεινά λίπη: Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αβοκάντο.
https://knowridge.com/2025/02/plant-based-food-could-help-you-live-longer-and-healthier