Οι φαινομενικά ασήμαντες ίνες είναι απαραίτητες για τη διατροφή και τη βιωσιμότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς
Όταν ξεφλουδίζουμε μία μπανάνα συχνά αποκόπτονται ίνες κατά μήκος του πλούσιου σε κάλιο φρούτου που συνήθως πετάμε μαζί με τη φλούδα χωρίς δεύτερη σκέψη.
Ωστόσο, αυτές οι φαινομενικά ασήμαντες ίνες είναι απαραίτητες για τη διατροφή και τη βιωσιμότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
«Οι ίνες αυτές είναι πλούσιες σε διαιτητικές ίνες και είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση της κινητικότητας του εντέρου, υποστηρίζουν την υγεία του και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση ενός υγιούς βάρους προάγοντας το αίσθημα πληρότητας. Τρώγοντας ολόκληρη την μπανάνα, συμπεριλαμβανομένων των ινών, ενισχύετε την ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς πρόσθετα συμπληρώματα ή τροφές», δήλωσε η Δρ Ekta Singhwal, διαιτολόγος, στο Ujala Cygnus Group of Hospitals.
Αν και λεπτές, οι ίνες συμβάλλουν επίσης στη συνολική υφή και γεύση της μπανάνας. «Όταν αναμειγνύονται σε smoothies ή ψήνονται σε προϊόντα, αυτές οι ίνες παρέχουν μια μοναδική αίσθηση στο στόμα και ενισχύουν ελαφρώς τη γεύση, προσφέροντας μια πιο υγιεινή διατροφική εμπειρία», πρόσθεσε η Δρ Singhwal.
Οι ίνες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της φυσικής δομής της μπανάνας. «Αντί να απορρίπτουμε αυτές τις ευεργετικές ίνες, μπορούμε να απολαύσουμε την πλήρη θρεπτική αξία που προσφέρει η μπανάνα», τονίζει.
Από περιβαλλοντική άποψη, η ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων είναι πιο σημαντική από ποτέ. «Η χρήση ολόκληρου του φρούτου, συμπεριλαμβανομένων των ινών του, συμβάλλει στη μείωση των απορριμμάτων και αξιοποιεί στο έπακρο κάθε μπανάνα που αγοράζετε. Είναι ένα μικρό αλλά ουσιαστικό βήμα προς έναν πιο
βιώσιμο τρόπο ζωής », δήλωσε η Δρ Singhwal.