Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί μας τρέχουν τα σάλια όταν βλέπουμε ένα ωραίο φαγητό;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιατί μας τρέχουν τα σάλια όταν βλέπουμε ένα ωραίο φαγητό;
spot_img

Υπάρχει κάτι κοινό που συμβαίνει σε όλους μας όταν ετοιμάζουμε ή σκεφτόμαστε το φαγητό.

Όταν κάθεστε να φάτε ή ακόμα και όταν σκέφτεστε το αγαπημένο σας φαγητό, μπορεί να σας τρέχουν τα σάλια. Υπάρχει λογική εξήγηση.

Τα νεύρα που ελέγχουν την παραγωγή σάλιου αποτελούν μέρος ενός συστήματος αντανακλαστικών. Πυροδοτούνται χωρίς συνειδητή σκέψη και μπορούν να ενεργοποιηθούν από μυρωδιές, γεύσεις, ακόμη και από την κίνηση των μυών της γνάθου.

Όπως αποδεικνύεται, υπάρχει πραγματική επιστήμη πίσω από αυτό. Το σάλιο αποτελείται από 99,5% νερό και 0,5% πρωτεΐνες, λιπίδια και ένζυμα που βοηθούν να διατηρήσουμε το στόμα μας καθαρό, καθώς και να δοκιμάσουμε και να μασήσουμε το φαγητό και στη συνέχεια να το χωνέψουμε, σύμφωνα με την Αμερικανική Χημική Εταιρεία, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε από το Reactions στο YouTube.

Στην πραγματικότητα, παράγουμε, κατά μέσο όρο, περίπου 30 λίτρα σάλιου την ημέρα για να βοηθήσουμε αυτές τις διεργασίες, που είναι ένας τόνος σάλιου, αλλά είναι λογικό όταν αναλογιστείτε πόσες διαφορετικές εργασίες μας βοηθάει να ολοκληρώσουμε αυτό το ενζυμικό μείγμα. Έτσι, είναι επίσης λογικό να παράγουμε επιπλέον σάλιο όταν τρώμε, καθώς το χρειαζόμαστε για να μας βοηθήσει να μετατρέψουμε την τροφή σε κάτι εύπεπτο.

Σύμφωνα με το περιοδικό Cosmos Magazine, το σάλιο όταν σκέφτεστε το φαγητό είναι ένα ακούσιο αντανακλαστικό. «Τα νεύρα που ελέγχουν την παραγωγή σάλιου είναι μέρος ενός συστήματος αντανακλαστικών. Πυροδοτούνται χωρίς συνειδητή σκέψη και μπορούν να ενεργοποιηθούν από μυρωδιές, γεύσεις, ακόμα και από την κίνηση των μυών της γνάθου», αναφέρει το άρθρο.

Αυτό σημαίνει ότι όταν βλέπουμε, μυρίζουμε ή σκεφτόμαστε το φαγητό, ο εγκέφαλός μας στέλνει αντανακλαστικά σήματα στο σώμα ότι χρειαζόμαστε επιπλέον σάλιο για το φαγητό που νομίζει ότι πρόκειται να φάμε. Οι νευροδιαβιβαστές που απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο δρομολογούν τα νευρικά μας σήματα, λέγοντας στους σιελογόνους αδένες μας να αρχίσουν να παράγουν σάλιο.

Το Mental Floss προσθέτει: «Υπάρχουν δύο τύποι σάλιου: το βλεννώδες και το ορώδες», και ενώ το βλεννώδες σάλιο είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται (παχύρρευστο, βλεννώδες και κολλώδες), το ορώδες σάλιο είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου νερό, και αυτό είναι που εισρέει στο στόμα μας όταν πρόκειται να φάμε. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πιάσετε τον εαυτό σας να ονειρεύεται κάτι νόστιμο που ανυπομονεί να φάει, θα ξέρετε γιατί σας τρέχουν τα σάλια!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο