Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί ο καφές μας πάει… “γραμμή” για τουαλέτα;

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΓιατί ο καφές μας πάει... "γραμμή" για τουαλέτα;
spot_img

Για μερικούς ανθρώπους, ο καφές είναι αυτός που δίνει το… σφύριγμα της έναρξης στις κινήσεις του εντέρου τους, εκτός φυσικά από την ενέργεια που τους παρέχει.

Παρά τη δημοτικότητα του συγκεκριμένου ροφήματος, δεν έχει γίνει πολλή έρευνα σχετικά με το γιατί ο καφές στέλνει πολλούς ανθρώπους να τρέχουν στο μπάνιο μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωσή του.

“Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως και με τις κινήσεις του καφέ και του εντέρου, πιθανότατα δεν υπήρξε η ιατρική απαίτηση να αξίζει σοβαρή έρευνα”, δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Δρ Kyle Staller, διευθυντής του Εργαστηρίου Γαστρεντερικής Κινητικότητας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

“Μπορεί επίσης να είναι μια περίπτωση ενός προφανούς γεγονότος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται πολλαπλές μελέτες για να γνωρίζουμε ότι ο καφές προκαλεί κινήσεις του εντέρου, όταν αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής πολλών ανθρώπων.”

Μπορεί να υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στον καφέ και η έρευνα που υπάρχει αποδεικνύει «ότι οι ασθενείς έχουν δίκιο», δήλωσε ο Staller, επίσης επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Μερικές μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ ήταν πιο αποτελεσματική από το ζεστό νερό στην επαγωγή κινήσεων του εντέρου. Αυτό κάτι μας λέει , καθώς “το νερό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κανονικής πέψης με μεγάλες ποσότητες που απελευθερώνονται και επαναπορροφούνται από το πεπτικό σας σύστημα κάθε μέρα”, ανέφερε.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητη η επαρκής πρόσληψη νερού για τη συνολική υγεία μας. “Περίπου το 60% του σώματός σας είναι φτιαγμένο από νερό”, δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Jerlyn Jones, εγγεγραμμένος διαιτολόγος διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Και το αν ο καφές είναι καφεϊνούχος ή χωρίς καφεΐνη δεν φαίνεται να έχει σημασία σε όλες τις μελέτες, σύμφωνα με άλλες έρευνες – υποδηλώνοντας ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ενώσεις του καφέ εκτός από την καφεΐνη, μπορεί να ευθύνονται για ξαφνικές κινήσεις του εντέρου.

Η ταυτότητα αυτών των ενώσεων και πώς θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με το πεπτικό σύστημα είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό άγνωστες.

Ο καφές μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις του παχέος εντέρου

Το παχύ έντερο βιώνει τρεις τύπους συσπάσεων που συνεργάζονται για να αναμειγνύουν, ζυμώνονται και τελικά να αποβάλουν τα κόπρανα. Η εμφάνιση, ο χρόνος και η συχνότητα αυτών των συσπάσεων  επηρεάζονται από μυϊκούς, νευρικούς και χημικούς παράγοντες.

Ο καφές μπορεί να διεγείρει αυτή την κινητική δραστηριότητα του παχέος εντέρου μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωσή του, με βάση την περιορισμένη διαθέσιμη έρευνα, δήλωσε ο Staller. Δώδεκα υγιείς άνθρωποι βίωσαν αυτή τη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια μιας μελέτης του 1998, όταν συμφώνησαν να εισαχθεί ένας αισθητήρας στο παχύ έντερο τους. Σε διάστημα 10 ωρών την επόμενη μέρα, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ζεστό καφέ, καφέ ντεκαφεϊνέ, νερό ή γεύμα με τυχαία σειρά. Και οι δύο τύποι καφέ και ένα γεύμα προκάλεσαν περισσότερες συσπάσεις και πίεση του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με το νερό. Ο καφεϊνούχος καφές ήταν 60% πιο αποτελεσματικός από το νερό στην τόνωση της δραστηριότητας του παχέος εντέρου και 23% πιο επιδραστικός από τον ντεκαφεϊνέ.

Πολλοί συμμετέχοντες σε μια άλλη μελέτη, ανέφεραν ότι η κατανάλωση καφέ τους έδωσε την ώθηση να επισκεφτούν την τουαλέτα, ενώ στη συνέχεια πέρασαν από μια παρόμοια δοκιμή. Η δραστηριότητα του παχέος εντέρου τους, αυξήθηκε μέσα σε τέσσερα λεπτά από την κατανάλωση σκέτου καφέ χωρίς ζάχαρη ή γλυκαντικά, ένα αποτέλεσμα που διήρκεσε τουλάχιστον 30 λεπτά.

Αυτά τα αποτελέσματα πιθανότατα σημαίνουν ότι ο καφές δεν έρχεται σε άμεση επαφή με την επένδυση του παχέος εντέρου, αλλά μάλλον τον επηρεάζει μέσω ενός “γαστροκολικού μηχανισμού”, δήλωσε ο Στάλερ — εννοώντας ότι ο καφές που έρχεται σε επαφή με “την επένδυση του στομάχου προκαλεί είτε νευρικό σύστημα είτε ορμονική απόκριση η οποία προκαλεί την έναρξη της σύσπασης του παχέος εντέρου. Οι συσπάσεις του παχέος εντέρου κινούν τα κόπρανα στο παχύ έντερο προς το ορθό και ιδού – έχετε την επιθυμία να έχετε μια κίνηση του εντέρου.” Οι μελανοϊδίνες, ενώσεις που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος του καφέ, έχουν διαιτητικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, δήλωσε ο Τζόουνς.

Μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες και το οξύ του στομάχου

Ο καφές φαίνεται επίσης να διεγείρει την απελευθέρωση της ορμόνης “γαστρίνη”, δήλωσε ο Staller, η οποία επιτρέπει την παραγωγή γαστρικού οξέος (οξύ του στομάχου). Το γαστρικό οξύ βοηθά στην πέψη των τροφίμων και μπορεί να ενθαρρύνει την δραστηριότητα του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν το 1986 ότι η κατανάλωση καφεϊνούχου ή ντεκαφεϊνέ καφέ, επηρέασε τα επίπεδα γαστρεντερίτιδας γρήγορα και σημαντικά.

Μετά τη νηστεία κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι άνδρες σε μια μικρή μελέτη του 2009 έλαβαν είτε ένα γεύμα και μαύρο καφέ, είτε απλά ένα γεύμα. Η κατανάλωση καφέ επιτάχυνε σημαντικά το χρόνο που χρειάστηκε για να φύγει το φαγητό από το στομάχι και να εισέλθει στο λεπτό έντερο μετά τα γεύματα. «Ορισμένες ενώσεις στον καφέ μπορεί επίσης να αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς οπιοειδών στην γαστρεντερική οδό», οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργία του εντέρου, πρόσθεσε ο Staller.

Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, αλλά εξακολουθείτε να απολαμβάνετε κρέμα γάλακτος με μια πλευρά του καφέ, η κρέμα θα μπορούσε να είναι ο ένοχος πίσω από τυχόν ξαφνικές ορμές για τουαλέτα.

“Ένας τρόπος για να μάθετε τι σας κάνει να πάτε στο μπάνιο είναι να πίνετε καφέ χωρίς γαλακτοκομικά και να παρακολουθείτε τα συμπτώματα σας για λίγες ημέρες”, δήλωσε ο Jones.

Ενώ η έρευνα προτείνει κάποια πεπτικά οφέλη από την κατανάλωση καφέ, θα πρέπει ο κανονικός πρωινός καφές σας να είναι αυτό που χρησιμοποιείτε για να παραμείνετε τακτικοί; Εάν είστε δυσκοίλιος, το να πίνετε καφέ για να βοηθήσετε να προχωρήσουν τα πράγματα δεν είναι παράλογο, είπε ο Staller. “Αλλά μην βασίζεστε σε αυτό για να κινηθούν τα έντερα σας”, δήλωσε ο Jones. “Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα να πάτε τακτικά στο μπάνιο..

Γαλακτοκομική και πεπτική υγεία

Ο Jones συνέστησε να αυξήσετε σταδιακά την πρόσληψη διαιτητικών ινών με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

“Ο μέσος Αμερικανός ενήλικας καταναλώνει μόνο 12 έως 14 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα και οι διατροφικές οδηγίες 2020-2025 για τους Αμερικανούς συνιστούν 25 έως 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα για ενήλικες”. Οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς σε χαλαρές ή επείγουσες κινήσεις του εντέρου “μπορεί να πρέπει να αναλογιστούν ότι ο καφές μπορεί να αποτελέσει έναυσμα και για αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα”, δήλωσε ο Staller.

Πηγή: CNN

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα απειλή για την ασφάλεια τροφίμων αποκαλύφθηκε από τον FΑΟ

Οι τρεις κορυφαίοι ένοχοι πίσω από ιογενείς τροφιμογενείς ασθένειες σύμφωνα με τον FAO.

Αντιδράσεις στα σχέδια της ΕΕ για μηδενική ανοχή στη Listeria – Ρεκόρ σχολίων στην ανοιχτή διαβούλευση

Η Επιτροπή θέλει να εξασφαλίσει υψηλότερο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών έναντι της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα αλλά αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων.

Παγκόσμιος Πανικός για τα τρόφιμα με λογότυπο τον “βάτραχο”

Οι επίσημες αρχές πολλών χωρών αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοινώσεις σχετικά με το λογότυπο βατράχου στα τρόφιμα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα