Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γρίπη ή γαστρεντερίτιδα; Πως να τα ξεχωρίσετε

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓρίπη ή γαστρεντερίτιδα; Πως να τα ξεχωρίσετε
spot_img

Επειδή τα συμπτώματα μοιάζουν, ίσως να νομίζετε ότι έχετε γρίπη ενώ τελικά έχετε φάει κάτι χαλασμένο ή μολυσμένο.

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα  – που συχνά ονομάζεται γρίπη του στομάχου – είναι πολύ συχνή,  με εκατομμύρια περιπτώσεις να αναφέρονται κάθε χρόνο. Επίσης, ακούμε τακτικά προειδοποιήσεις για κρούσματα λιστέριας, E. coli και σαλμονέλας, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση (ενώ η γαστρεντερίτιδα και η τροφική δηλητηρίαση έχουν πολλά από τα ίδια συμπτώματα, οι δύο καταστάσεις είναι διαφορετικές). Από την άλλη πλευρά υπάρχει και η γρίπη, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει κορυφωθεί. Τα συμπτώματα των δύο ασθενειών μοιάζουν και μπορεί να σας μπερδέψουν. Δηλαδή να έχετε ιογενή γαστρεντερίτιδα και να νομίζετε πως κολλήσατε γρίπη, ή να έχετε κολλήσει τον ιό της γρίπης και να πιστεύετε πως έχετε γαστρεντερίτιδα.  Αυτό διότι τα συμπτώματα είναι παρόμοια: ναυτία, έμετος, ρίγη, πυρετός και μυϊκοί πόνοι, μπορεί να σχετίζονται τόσο με τη γρίπη του στομάχου όσο και με την γρίπη.

Πώς μπορείτε να τα ξεχωρίσετε;

 Οι ιοί της γρίπης είναι υπεύθυνοι για ασθένειες του αναπνευστικού, ενώ οι ιοί που σχετίζονται με τη γαστρεντερίτιδα επηρεάζουν τα έντερα σας.

Η γρίπη προκαλεί αυτά τα συμπτώματα:

  • Πυρετός
  • Πόνοι σώματος
  • Ρίγη και ιδρώτες
  • Πονόλαιμος και βήχας
  • Βουλωμένη μύτη
  • Αδυναμία
  • Κούραση

Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Κοιλιακός πόνος ή κράμπες
  • Διάρροια
  • Ναυτία και έμετος
  • Χαμηλός πυρετός
  • Πονοκέφαλοι
  • Πόνοι στο σώμα

Επειδή πρόκειται για δύο ξεχωριστές ασθένειες, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν θα σας προστατεύσει από τη γαστρεντερίτιδα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο