Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η “μαγική” και απλή αλλαγή στη διατροφή, που βοηθά στην απώλεια βάρους και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ "μαγική" και απλή αλλαγή στη διατροφή, που βοηθά στην απώλεια βάρους και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής
spot_img

H απώλεια βάρους μπορεί να ενισχυθεί με την περικοπή ενός στοιχείου από τη διατροφή.

Η μειωμένη κατανάλωση του αμινοξέος που ονομάζεται ισολευκίνη, ενίσχυσε την απώλεια βάρους σε ποντίκια, παρόλο που κατανάνωλαν περισσότερες θερμίδες, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism. “Μας αρέσει να λέμε ότι η θερμίδα δεν είναι απλώς μια θερμίδα. Διαφορετικά συστατικά της διατροφής σας έχουν αξία και αντίκτυπο πέρα από τη λειτουργία τους ως θερμίδα, και έχουμε ψάξει σε ένα συστατικό που πολλοί άνθρωποι μπορεί να τρώνε πάρα πολύ.” είπε ο καθηγητής Dudley Laming, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

     Επιπλέον, η μείωση της κατανάλωσης ισολευκίνης μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου ενώ βελτιώνει τη δύναμη και παρατείνει τη διάρκεια ζωής. Τα ποντίκια που έτρωγαν λιγότερη ισολευκίνη έκαψαν επίσης περισσότερες θερμίδες ενώ έκαναν καθιστική ζωή, παρόλο που έτρωγαν περισσότερο.

    Τα αμινοξέα είναι τα μοριακά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών και η ισολευκίνη βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, η πρωτεΐνη σόγιας, με τα υψηλότερα επίπεδα σε μερικά από τα αγαπημένα τρόφιμα των ατόμων που κάνουν δίαιτα, όπως το κόκκινο κρέας, το άπαχο κοτόπουλο, το χοιρινό, το ψάρι, το τόφου, τα φασόλια, τις φακές, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και λαχανικά όπως τα μπιζέλια.

      Ο καθηγητής Lamming, ερευνητής μεταβολισμού στη Σχολή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Wisconsin, ξεκίνησε να κατανοήσει καλύτερα τις επιπτώσεις της ισολευκίνης στην υγεία και τη σύνδεσή της με την υγιή γήρανση.

    Οι ερευνητές για τη συγκεκριμένη έρευνα τάισαν ποντίκια είτε με μια ισορροπημένη δίαιτα ελέγχου, μια ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε μια ομάδα περίπου 20 αμινοξέων ή μια δίαιτα σχεδιασμένη με μειωμένη ποσότητα ισολευκίνης στα δύο τρίτα. Τα ποντίκια που έκαναν δίαιτα χαμηλή σε ισολευκίνη έζησαν περισσότερο, κατά μέσο όρο 33% περισσότερο για τα αρσενικά και 7% περισσότερο για τα θηλυκά. Με βάση 26 μετρήσεις υγείας, που κυμαίνονται από τη μυϊκή δύναμη και αντοχή μέχρι τη χρήση της ουράς και ακόμη και την τριχόπτωση, τα ποντίκια χαμηλής ισολευκίνης ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης ζωής τους.

«Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει αύξηση της διάρκειας ζωής με δίαιτες χαμηλών θερμίδων και χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες ή αμινοξέων που ξεκινούν σε πολύ νεαρά ποντίκια», λέει ο καθηγητής Lamming, του οποίου η εργασία υποστηρίζεται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. «Ξεκινήσαμε με ποντίκια που είχαν ήδη γεράσει. Είναι ενδιαφέρον και ενθαρρυντικό να πιστεύει κανείς ότι μια διατροφική αλλαγή θα μπορούσε να κάνει τόσο μεγάλη διαφορά στη διάρκεια ζωής και σε αυτό που ονομάζουμε «διάρκεια υγείας», ακόμη και όταν ξεκίνησε πιο κοντά στη μέση ηλικία».

     Τα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτες χαμηλής ισολευκίνης κατανάλωναν σημαντικά περισσότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα της μελέτης, πιθανότατα για να προσπαθήσουν να αναπληρώσουν τη λήψη λιγότερης ισολευκίνης, σύμφωνα με τον καθηγητή. Αλλά έκαψαν επίσης πολύ περισσότερες θερμίδες, χάνοντας και στη συνέχεια διατηρώντας πιο αδύνατα σωματικά βάρη απλά μέσω προσαρμογών στο μεταβολισμό, όχι με περισσότερη άσκηση. Ταυτόχρονα, λέει ο καθηγητής Lamming, διατήρησαν πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα αρσενικά ποντίκια παρουσίασαν λιγότερη διόγκωση του προστάτη που σχετίζεται με την ηλικία. Και ενώ ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου για το διαφορετικό στέλεχος ποντικών στη μελέτη, τα αρσενικά με χαμηλή ισολευκίνη ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν όγκο.

   

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο