Τι εξηγούν οι ειδικοί.
Η διατροφή μας δεν επηρεάζει μόνο το βάρος ή τα επίπεδα ενέργειάς μας, καθώς μπορεί να έχει βαθύτερες επιπτώσεις στην υγεία και τη μακροζωία. Νέες έρευνες δείχνουν ότι η ώρα που καταναλώνουμε τα γεύματά μας μπορεί να σχετίζεται με παράγοντες όπως η αρτηριακή πίεση και η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς προειδοποιεί ότι η κατανάλωση φαγητού αργότερα μέσα στην ημέρα μπορεί να σχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως υψηλότερη αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το μεσημεριανό γεύμα στις 3 μ.μ. εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία.
Η διαιτολόγος Lena Bakovic εξηγεί ότι η “ιδανική” ώρα για τα γεύματα δεν εξαρτάται τόσο από το ρολόι όσο από τον ρυθμό των υπόλοιπων γευμάτων της ημέρας. Σύμφωνα με εκείνη, το μεσημεριανό γεύμα θα πρέπει να καταναλώνεται περίπου τέσσερις με πέντε ώρες μετά το πρωινό και με παρόμοια απόσταση από το δείπνο.
«Για κάποιον που ξυπνά στις 7 π.μ. και παίρνει ένα θρεπτικό πρωινό στις 8 π.μ., η φυσική πείνα του θα εμφανιστεί γύρω στις 12 με 1 μ.μ.», δήλωσε η Bakovic στο Real Simple.
Οι γιατροί του Northwestern Medicine συμφωνούν, τοποθετώντας το όριο για το μεσημεριανό γεύμα στις 2 μ.μ. Αν κάποιος δεν προλαβαίνει να φάει ως τότε, συνιστούν να καταναλώσει ένα σνακ για να αποφύγει τις μεγάλες αυξομειώσεις στο σάκχαρο.
Έρευνες δείχνουν ότι όσοι τρώνε μεσημεριανό μετά τις 4:30 μ.μ. αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και έχουν χαμηλότερη ικανότητα να μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε ενέργεια.
Ο Valter Longo, διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροζωίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, επισημαίνει ότι δεν έχει σημασία μόνο η ώρα του γεύματος αλλά και το είδος της τροφής.
Μιλώντας στο GQ, ανέφερε ότι προτιμά ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα με ξηρούς καρπούς και φρούτα, αποφεύγοντας ένα μεγάλο γεύμα που προκαλεί έντονη απελευθέρωση ινσουλίνης και άλλες μεταγευματικές επιπτώσεις.
Οι περίοδοι μετά το φαγητό, όταν το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται, διαρκούν συνήθως περίπου δύο ώρες. Η σωστή επιλογή τροφών μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην υγεία και τη μακροζωία.
Διατροφολόγοι συστήνουν τρόφιμα όπως:
- Σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι)
- Σκούρα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο)
- Λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί)
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
- Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- Μούρα, όσπρια και γιαούρτι
- Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
Μια έρευνα του 2023, βασισμένη σε δεδομένα από τη Βρετανική Βιοτράπεζα, αποκάλυψε ότι μια μετάβαση από μια ανθυγιεινή σε μια υγιεινή διατροφή μπορεί να προσθέσει 10,8 χρόνια ζωής στους άνδρες και 10,4 χρόνια στις γυναίκες.
«Τα μεγαλύτερα οφέλη προέρχονται από την αυξημένη κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών και φρούτων και τη μείωση των ζαχαρούχων ποτών και των επεξεργασμένων κρεάτων», τονίζουν οι ερευνητές.